Πολυωρη συναντηση εργασιας εκπροσωπων της Περιφερειας ΑΜ-Θ και τουρκικης πλευρας στην Αδριανουπολη για θεματα διασυνοριακης συνεργασιας

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αδριανούπολη της Τουρκίας πολύωρη συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Γιώργου Παυλίδη, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Νομάρχη Αδριανούπολης, επικεφαλής τουρκικής αντιπροσωπείας για θέματα διασυνοριακής συνεργασίας.

 

Στενότερη συνεργασία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πλημμυρών του Έβρου

 

Κατά την διαβούλευση υπήρξε σύμπτωση απόψεων των δύο πλευρών, ότι πρέπει να δρομολογηθεί η διαδικασία καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Έβρου, για την διευκόλυνση της ροής των υδάτων και την αποφυγή των καταστροφών. Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης η ελληνική αντιπροσωπεία πρότεινε μια σειρά μέτρων στον τομέα κυρίως της πρόβλεψης και της ενημέρωσης για τον όγκο των νερών του Έβρου προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στο μέλλον. Έτσι προτάθηκε από ελληνικής πλευράς και συμφωνήθηκε, κατά τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων, να υπάρξει διαρκές, ευέλικτο και αμοιβαίο σύστημα ταχείας ενημέρωσης και άμεσης συνεργασίας με την περιφέρεια ΑΜ-Θ να προχωρά άμεσα στην πρόταση των μελών από πλευράς που θα συμμετέχουν στην αντίστοιχη επιτροπή. Επιπλέον προτάθηκε να υπάρξει για όλο το μήκος του ποταμού Έβρου ένα ψηφιακό πρόγραμμα, το EVROS FORECAST που προτίθεται να υλοποιήσει η περιφέρεια, με στόχο την σύνταξη πλημμυρικών χαρτών, εκατέρωθεν των δύο χωρών, για διάφορα σενάρια πλημμύρας ανάλογα με τις αντίστοιχες παροχές, ώστε να γίνεται πρόληψη, όπως επίσης και η εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης αμοιβαίας πληροφόρησης και προειδοποίησης πλημμυρικών κινδύνων για την άμεση ενημέρωση του μεγέθους των παροχών και του χρόνου άφιξης της ποσότητας των υδάτων ανά κρίσιμο σημείο. Αναφορικά με τα συστήματα μέτρησης στάθμης ύδατος, προτάθηκε και συμφωνήθηκε η μέτρηση να γίνεται σε απόλυτα υψόμετρα από την θάλασσα συγκρίσιμα με τις αντίστοιχες στάθμες στέψης αναχωμάτων και τέλος ζητήθηκε από ελληνικής πλευράς να υπάρξει ενημέρωση των τεχνικών εκπροσώπων μας σχετικά με την μελέτη κατασκευής από την Τουρκία ενός καναλιού εκτόνωσης υδάτων στην περιοχή του Κάραγατς.

 

Κοινή καταπολέμηση κουνουπιών και ζωονόσων

 

Παράλληλα τη συνάντηση εργασίας απασχόλησαν και τα θέματα της καταπολέμησης των κουνουπιών και των ζωονόσων. Αναφορικά με την καταπολέμηση των κουνουπιών οι δύο πλευρές συμφώνησαν την ταυτόχρονη και από κοινού πραγματοποίηση ψεκασμών, στις ίδιες περιοχές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών και ανταλλαγή στοιχείων με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για άμεση ενημέρωση ενώ για την καταπολέμηση των ζωονόσων συμφωνήθηκε η σύσταση αμοιβαίου διαρκούς μηχανισμού ενημέρωσης της εξέλιξης των ζωονόσων και συνεργασία με στόχο ώστε να γίνει δυνατό λόγω της διασυνοριακής περιοχής να περιοριστεί η μετάδοσή τους, όπως επίσης και να γίνεται εντατικός έλεγχος των παράνομων μετακινήσεων ζώων και ανάπτυξη δράσεων που θα στοχεύει σε αυτά που είναι φορείς των νοσημάτων και, επειδή η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα των εμβολιασμών ενώ εμείς όχι, προτάθηκε από την Περιφέρεια η χρηματοδότηση του εμβολιασμού στην Τουρκία και στην περιοχή της Αδριανούπολης μέσω κοινού προγράμματος από Ευρωπαϊκούς πόρους.

 

Γιώργος Παυλίδης «Δεν θα αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους»

 

«Επιβάλλεται να συνεργαστούμε στο επίπεδο που δεν θίγονται κεντρικές πολιτικές, με αυτονόητη τήρηση των θεσμικών ρόλων του διοικητικού μας συστήματος, για θέματα που αφορούν την κοινωνία μας και δημιουργούν καταστροφές και ζημίες» ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία την τουρκική πλευρά καταλήγοντας πως «δεν θα αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και έχουμε ήδη αποτελέσματα». Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, κ. Μουσταφά Κατρατζή, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Λουκάς Γεωργίου, ο Διευθυντής Κτηνιατρικής ΠΑΜΘ, κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Έβρου, κ. Νικόλαος Κωττούλας, η Διευθύντρια Τεχνικών Έργων ΠΕ Έβρου, κα. Χριστίνα Μαυράκη, ο Προϊστάμενος ΕΥΔΕ Υδραυλικών Υποδομών, Τμήμα Κατασκευών Έργων Έβρου, κ.Γιώργος Τσεσμελής, ο Υπάλληλος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, κ. Xρήστος Παπαποστόλου, η Προϊσταμένη Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος και της Δ/νσης Τεχνικών Έργων, κ. Μαρία Χαμητίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.