Μοναδικα εκθεματα αγιογραφιας στην Δημοτικη Παπαδριελλειο Πινακοθηκη- Μεγαρο Σταλιου

Το έργο του Πασχάλη Κατσίκα, για πρώτη φορά σε επαφή με το κοινό

Μια μοναδική έκθεση που συμπυκνώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγιογραφίας, εγκαινιάστηκε στις το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στο χώρο της Παπαδριέλλειου Πινακοθήκης- Μέγαρο Στάλιου, παρουσία της προέδρου της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσας Λιβεριάδου, μέρους του κλήρου αλλά και πλήθους κόσμου που έσπευσε για να γνωρίσει το έργο του καλλιτέχνη.
 
Με τίτλο « Πασχάλης Κατσίκας- Ο Αγιογράφος της Κίρκης», η έκθεση, η οποία υπήρξε επισκέψιμη για το κοινό έως τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, παρουσίασε για πρώτη φορά 29 εκθέματα του αγιογράφου, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, αποτέλεσμα συνεργασίας του Συλλόγου Καλλιτεχνών «Αθηνίων» με την οικογένεια Φωτιάδου.
 
Η εγγονή του αγιογράφου Πασχάλη Κατσίκα, Μαρία Φωτιάδου, εξέφρασε τη βαθιά συγκίνησή της και ευχαρίστησε τον Σύλλογο Καλλιτεχνών και ειδικότερα τον πρόεδρο του κ. Άρη Ασσαρωτιάκη για την ανάδειξη αυτού του έργου που όπως σημείωσε εκ μέρους της οικογένειας, θεωρείται «σπάνια και σημαντική κληρονομιά».

 

Ο Πασχάλης Κατσίκας δια στόματος της εγγονής του

 
Αναφορικά με τον αγιογράφο, η κ. Φωτιάδου ανέφερε πως τα μυστικά της τέχνης της αγιογραφίας προέκυψαν έπειτα από την μαθητεία του δίπλα στον θείο του, τον μοναχό Κύριλλο, έναν «σπουδαίο» όπως χαρακτήρισε αγιογράφο που υπήρξε μοναχός στο Άγιο Όρος και επέστρεψε στο χωριό «Κίρκη» όπου δημιούργησε εργαστήρι Αγιογραφίας. «Από τον παππού μου, θυμάμαι να πηγαίνω σε ένα σπίτι γεμάτο πινέλα και χρώματα που σημειωτέων πολλές φορές έφτιαχνε μόνος του από ξύλο, σκόνες κλπ.» αφηγήθηκε χαρακτηριστικά η ίδια, ενώ συμπλήρωσε πως « η αγάπη του για την αγιογραφία ήταν μεγάλη», γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη διατήρηση της ιδιότητάς του μέσα σε δύσκολες συγκυριακά συνθήκες καθότι έζησε μια Ελλάδα εν μέσω πολέμου, εμφυλίου κλπ. Ο Πασχάλης Κατσίκας γεννήθηκε το 1910 και απεβίωσε το 1992.
 

Πρώτη επαφή του κοινού με τα έργα έπειτα από πρωτοβουλία του  Συλλόγου «Αθηνίων»

 
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών «Αθηνίων», Άρης Ασσαριωτάκης ανέφερε εκ μέρους του συλλόγου, πως όταν υπέπεσε στην αντίληψή του η ύπαρξη της συγκεκριμένης συλλογής έργων, θεώρησε χρέος του να φροντίσει να τα συλλέξει και εκθέσει καθότι «συμπληρώνουν κάποιες εικαστικές προϋποθέσεις που τα καθιστούν σπάνια» όπως εξήγησε. Επιπλέον, σημείωσε πως «τα εκθέματα στο σύνολό τους είναι 29, ωστόσο υπάρχουν περισσότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι αγιογραφικά» ενώ καταληκτικά τόνισε πως «δεν είχαν κοσμήσει μέχρι στιγμής τον χώρο για τον οποίο δημιουργήθηκαν, απλώς υπήρχαν ως διακοσμητικά στοιχεία σε διάφορα σημεία ιδιοκτησίας της οικογένειας Φωτιάδου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.