Γνωριμια με τον υδατινο κοσμο της Θρακης

Η επιμορφωτική εκδήλωση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ

Επιμορφωτική εκδήλωση Περιβαλλοντικής Αγωγής πραγματοποιήθηκε από τις  Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ,την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής.

Η εκδήλωση έφερε τον τίτλο «Η Θράκη και ο υδάτινος κόσμος της» και εισηγητής της ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γεώργιος Συλαίος, ο οποίος ανέπτυξε επιμέρους ενότητες σχετικά με το Θρακικό Πέλαγος, την παράκτια ζώνη και τα οικοσυστήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ, τους υδροβιότοπους και τις λιμνοθάλασσες της περιοχής καθώς και την έρευνα του ΔΠΘ στον τομέα με διαθέσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία.
 

Σειρά ανοιχτών σεμιναρίων από τις διευθύνσεις Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης

Ο Υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Γιάννης Σιγούρος ανέφερε πως επιδίωξη της φετινής χρονιάς είναι η διεξαγωγή μιας σειράς ανοιχτών προς το κοινό σεμιναρίων με διάφορες θεματικές ενότητες συμπληρώνοντας πως οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων εξετάζουν τρεις εκπαιδευτικούς τομείς που αφορούν τα σχολικά προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής, αγωγής υγείας και πολιτιστικών θεμάτων.

Τα θέματα που εξετάσθηκαν

Στη συνέχεια, ο καθ’ ύλην αρμόδιος κ. Συλαίος, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την πρόσκληση συμμετοχής ανέλυσε μια σειρά θεμάτων σχετικά με το Βόρειο Αιγαίο, το Θρακικό πέλαγος, την ακτογραμμή ΑΜΘ και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που αναμένονται αλλά και ένα από τα πιο ευαίσθητα -όπως ο ίδιος χαρακτήρισε- συστήματα, αυτά των υδροβιοτόπων. Αντικείμενο ανάλυσης υπήρξαν επίσης οι ερευνητικές ιδιότητες του ΔΠΘ στον τομέααλλά και το εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καθηγητές που διδάσκουν περιβαλλοντική εκπαίδευση. «Τα παιδιά θα δύνανται να γνωρίσουν το θαλάσσιο περιβάλλον μέσα από μια πολύ όμορφη ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχουμε αναπτύξει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, σημειώνοντας παράλληλα πως «πρόκειται για μια πλατφόρμα που δύναται να προβλέψει ακραία κλιματικά φαινόμενα ενώ παρέχει πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία για την εκάστοτε περιοχή αναζήτησης».

Εν αναμονή ακραίων φαινομένων που θα επηρεάσουν και την ακτογραμμή της Θράκης

Ακολούθως, αναφέρθηκε στα πορίσματα εκθέσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της. «Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η αύξηση της θερμοκρασίας θα επηρεάσει σημαντικά τις περιοχές των λιμνοθαλασσών» ανέφερε ο καθηγητής, ενώ παράλληλα τόνισε πως «αναμένουμε ακραία φαινόμενα τα οποία θεωρούμε ότι θα επηρεάσουν την ακτογραμμή της Θράκης η οποία είναι εκτεθειμένη και δέχεται την ενέργεια των κυμάτων που κινούνται σε όλο το Αιγαίο από την Κρήτη και το Λιβυκό πέλαγος, μέχρι τη δική μας ακτογραμμή».

Ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με το περιβάλλον

Τέλος, τόνισε την επιτακτική ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό τη προστασία του περιβάλλοντος. «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μέτρα προστασίας έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα και να προστατεύσουμε τις παραλίες μας που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά ταυτόχρονα  να διαφυλάξουμε τόσο τις περιουσίες των πολιτών όσο και την ίδια τους την ασφάλεια» υπογράμμισε ο καθηγητής, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αλλαγής του τρόπου με τον οποίο καταναλώνουμε ενέργεια μέσα από την αξιοποίηση καθαρών πηγών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.