Νεο Συνεδριο αρχες Μαιου απο το Τμημα Ελληνικης Φιλολογιας

Θέμα του «Αυτοβιογραφικός Λόγος: από τα κείμενα προς την έρευνα και τη θεωρία»

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για ανακοινώσεις από την επιστημονική επιτροπή

 
Μπορεί το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας αυτές τις ημέρες να κινείται στους «ρυθμούς» του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Λατινική Γλώσσα και Λογοτεχνία: (Παλιά) Όρια και (Νέες) Προοπτικές», τούτο δεν σημαίνει όμως πως σταματά τον σχεδιασμό του για επόμενες διοργανώσεις. Άλλωστε με τη συνολική του διαδρομή σε επίπεδο διοργάνωσης συνεδρίων έχει αποδείξει και επιδείξει αξιοθαύμαστη εξωστρέφεια. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν ο προγραμματισμός του Τμήματος προβλέπει για το επόμενο έτος, πλέον των υπολοίπων, ένα συνέδριο αφιερωμένο στον Αυτοβιογραφικό Λόγο. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει αναλάβει το Εργαστήριο Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία του Τμήματος και το ακριβές θέμα του θα είναι: «Αυτοβιογραφικός Λόγος: από τα κείμενα προς την έρευνα και τη θεωρία». Το συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής με την επιστημονική επιτροπή του να απευθύνει πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ανακοινώσεων.
 
Παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες για τους άξονες γύρω από τους οποίους φιλοδοξεί να κινηθεί το συνέδριο η επιστημονική επιτροπή σε σχετική της ανακοίνωση εξηγεί πως:
 
«Η θεματική του αυτοβιογραφικού λόγου προτείνει ευρύτατο πεδίο έρευνας, το οποίο έχει ήδη καλλιεργηθεί συστηματικά σε αρκετές ευρωπαϊκές παιδείες, όμως ελάχιστα δείγματα μελέτης διαθέτουμε στη δική μας ελληνική παιδεία. Το Συνέδριο επιχειρεί να απαντήσει στη διαπιστωμένη αυτή έλλειψη, προτείνοντας άξονες διερεύνησης. Ίσως χρειάζεται να θυμηθούμε ότι η σύγκλιση του αυτοβιογραφικού λόγου με τη λογοτεχνία και η αντίστοιχη αποτύπωση στην ιστορία της λογοτεχνίας συνιστά κομβικό ερώτημα των φιλολογικών σπουδών, όπως τις αντιλαμβανόμαστε στις μέρες μας.
 
Το Συνέδριο ανοίγεται στις τέσσερις βασικές κατηγορίες του αυτοβιογραφικού λόγου, δηλαδή την αυτοβιογραφία, το απομνημόνευμα, την επιστολογραφία και το ημερολόγιο, καθώς και σε υβριδικές μορφές, που αναπτύσσονται αψηφώντας συμβατικούς διαχωρισμούς.
 
Δεν έχουμε την πρόθεση να περιχαρακώσουμε τις αναζητήσεις περισσότερο από όσο προτείνουν τα όρια, που αναφέρθηκαν. Η κεντρική οπτική του Συνεδρίου εστιάζει στη Νεοελληνική Γραμματεία, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί απαγορευτικό κανόνα για ενδεχόμενες συγκριτολογικές ή άλλες προσεγγίσεις. Άλλωστε η συνομιλία των αυτοβιογραφικών κειμένων με τις ανθρωπιστικές επιστήμες, γνωστή και διαπιστωμένη, εγγράφεται επίσης με ακρίβεια στη θεματική που προτείνουμε: η ιστορία, η κοινωνιολογία και η ψυχολογία ή ακόμα και η ψυχανάλυση θα αποτελούσαν χαρακτηριστικά παραδείγματα.
 
Τέλος, το Συνέδριο διοργανώνεται με την προσδοκία ότι θα αναδείξει στην προσοχή των ερευνητών νέα αυτοβιογραφικά κείμενα ή έργα ελάχιστα μελετημένα. Μπορούμε σίγουρα να αντλήσουμε υλικό που απόκειται σε αρχεία και συλλογές. Μπορούμε επίσης να συγκροτήσουμε μια βιβλιογραφική βάση δεδομένων, κοινή για τους ερευνητές, η οποία να ενημερώνεται συνεχώς. Μπορούμε άραγε, προεκτείνοντας τις σχετικές αναζητήσεις, να διαμορφώσουμε την υποδομή, ώστε να δημιουργηθεί  ένα ειδικό ελληνικό αποθετήριο/αρχείο σύγχρονων έργων του αυτοβιογραφικού λόγου;
 
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου του 2020 στην Κομοτηνή, στην Πανεπιστημιούπολη. Τις προτάσεις των ανακοινώσεων θα κρίνει η Επιστημονική Επιτροπή. Οι προτάσεις ανακοινώσεων δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 200 λέξεις∙ χρειάζεται να συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό σημείωμα∙ υποβάλλονται ως το τέλος του έτους 2019. Οι απαντήσεις της Επιτροπής θα αποσταλούν ως το τέλος Φεβρουαρίου του 2020.
 
Με την ελπίδα ότι η ερευνητική συνάντηση που διοργανώνουμε θα σας γεννήσει την επιθυμία να έρθετε στην Κομοτηνή, για να ανταλλάξουμε ιδέες και να σχεδιάσουμε νέες επιστημονικές προοπτικές, ακόμα και νέες συνεργασίες, περιμένουμε την ανταπόκριση από την πλευρά σας».
 
Να σημειωθεί κλείνοντας πως η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου απαρτίζεται από τους κ.κ.: Βασιλική Κοντογιάννη, Κώστα Λάππα, Ουρανία Πολυκανδριώτη, Σοφία Ματθαίου, Σοφία Βούλγαρη ενώ η Οργανωτική Επιτροπή από τους κ.κ. Βασιλική Κοντογιάννη, Σοφία Βούλγαρη, Κωστή Δανόπουλο, Απόστολο Σαρατζή.
 
Η αποστολή των προτάσεων γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.