Με δυο λαμπρες τελετες προς τιμην του Κ. Καραθεοδωρη τελειωσαν οι εκδηλωσεις της ελληνοβαυαρικης φιλιας στο Μοναχο

Παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής και πολλών μελών του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή

Την ανταπόκριση των όσων διημείφθησαν τη Δευτέρα 8 Ιουλίου προς τιμήν του παγκοσμίου φήμης μαθηματικού Κ. Καραθεοδωρή, στην πρωτεύουσα του Γερμανικού Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βαυαρίας, το Μόναχο, παρέχει μέσω ανακοίνωσής του ο Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή. Εκπρόσωποι του Συνδέσμου άλλωστε δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις εν λόγω εκδηλώσεις, αφού έχουν πρωτοστατήσει στην ανάδειξη της συμβολής και της ακτινοβολίας του Κ. Καραθεοδωρή στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα κατέγραψε στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή, το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουλίου τελέστηκε Αγιασμός της ονοματοδοσίας του Γυμνασίου – Λυκείου της Ελληνικής Ομογένειας του Μονάχου που πλέον φέρει το όνομα του μεγάλου Θρακιώτη Μαθηματικού.

Ελπίδα του Συνδέσμου είναι σύντομα η προτομή του Κ. Καραθεοδωρή, δωρεά του Δήμου Κομοτηνής, να κοσμεί την είσοδο του σχολείου και να θυμίζει την ενεργό του δράση ως πυλώνα ανάδειξης του μεγάλου ανδρός.


Η παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής και της κόρης του προέδρου Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή επισφράγισαν το μήνυμα του έργου που γίνεται στην πόλη της Κομοτηνής για να προβληθεί ένα τόσο σημαντικό πρότυπο για την νεολαία μας που μοχθεί, σχεδιάζει και αναζητεί κατευθύνσεις για το μέλλον που ονειρεύεται.

Εντυπωσιακή η παρουσία πολλών μελών του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή από την Ελλάδα και την Γερμανία.

Ξεχώρισε φυσικά η παρουσία της βαφτιστήρας της κόρης του Κ. Καραθεοδωρή κ. Δέσποινας Βλαχοστεργίου Βασβατέκη, η οποία καθήλωσε το κοινό με την ομιλία της μετά τον αγιασμό με θέμα: «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο εμπνευστής και δημιουργός του Πανεπιστημίου Σμύρνης Φως εξ Ανατολών».

Την αίγλη της εκδήλωσης φυσικά θα την δούμε στην δισέγγονη του Κ. Καραθεοδωρή, κ. Δέσποινα Σκούταρη  που μετέβη από το Λονδίνο για να αφηγηθεί αναμνήσεις παιδικών χρόνων από τη γιαγιά της Δέσποινα για τον παππού της.
Παρούσα επίσης η κ. Αρίστη Ζησάκου από την Πτολεμαΐδα, η οποία αποτελεί εδώ και χρόνια ένα ενεργό πυλώνα ανάδειξης του Κ. Καραθεοδωρή, ενώ ένα ακόμη μέλος του Συνδέσμου, ο κ. Μίλτος Αδάμ, παρουσίασε ένα ωραίο βίντεο για τον Καραθεοδωρή που έφτιαξαν οι μαθητές.

Αποκαλυπτήρια του κίονα που κοσμούσε τον οικογενειακό τάφο των Καραθεοδωρή

Μετά τα παραπάνω ακολούθησε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του κίονα ιωνικού ρυθμού που μεταφέρθηκε από τον οικογενειακό τάφο των Καραθεοδωρή στην Εκκλησία των Αγίων Πάντων Μονάχου, από τον προιστάμενο του ναού, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμος, ο οποίος καλοσώρισε όλους τους προσκεκλημένους και ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των Βαυαρικών Αρχών.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέση με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λεύκης κ. Ευμένιο, ως εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, τον Αρχιερατικό Επιτρόπο Βαυαρίας και προϊστάμενο της Σαλβάτορκιρχε, Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, τον προϊστάμενο του ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, τον Αρχιερατικό Επιτετραμμένο για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβυτέρο Απόστολο Μαλαμούση και τους διακόνους Γρηγόριο και Ιάκωβο από την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Έψαλλε καλλικέλαδα ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Προέδρου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου.

Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος έλαβε μέρος, στην εκδήλωση μετά από πρόσκληση του Θρακικού Συλλόγου Μονάχου και τη σχετική εκκλησιαστική άδεια του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας.

Η παρουσία και συμμετοχή του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα απετέλεσε μια πνευματική γέφυρα μεταξύ Θράκης από όπου κατάγονταν η οικογένεια Καραθεοδωρή και της πόλης Μονάχου, όπου έζησε και μεγαλούργησε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έλαβε τον λόγο η δισέγγονη του Καραθεοδωρή κ. Δέσποινα Σκούταρη που ζει μονίμως στο Λονδίνο και αναφέρθηκε σε οικογενειακά περιστατικά, προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις σχετικά με τον προπάππο της, όπως τα διηγούνταν οι γονείς της και άλλα συγγενικά πρόσωπα.

Ακολούθησαν επίσημοι χαιρετισμοί από τη βαυαρή Υφυπουργό Οικογένειας, Εργασίας και κοινωνικών θεμάτων, κ. Carolina Trautner, ως εκπρόσωπο του Βαυαρού Πρωθυπουργού κ. Markus Söder, από τον εκπρόσωπο του Βαυαρικού Υπουργείου Επιστημών και Τέχνης κ. Weber, από την εκπρόσωπο του Δήμου Μονάχου κ. Dorothea Wiepcke και ομιλία από τον εκπρόσωπο του Μαθηματικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μονάχου κ. Prof. Dr. Martin Schottenloher.

Αναγνώστηκαν επίσης οι χαιρετισμοί του εξοχωτάτου Πρέσβη της Ελλάδος στη Γερμανία, κ. Θεοδώρου Δασκαρόλη και της Γενικής Προξένου της Ελλάδος στο Μόναχο, κ. Παναγιώτας Κωνσταντινοπούλου και του Προέδρου του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή από την κόρη του Μαρία Λιπορδέζη τον οποίο και παραθέτουμε αμέσως παρακάτω.

Χαιρετισμός από τον Διευθυντή του Μουσείου Καραθεοδωρή Κομοτηνής

«Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι θεσμών και φορέων φαντάζομαι πως βιώνετε μία ιστορική στιγμή σε μια όμορφη εκδήλωση που με πολύ μεράκι οργάνωσαν οι διοργανωτές, τους οποίους ειλικρινά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Νοητά είμαι ανάμεσά σας και ειλικρινά λυπάμαι που δεν είμαι παρών στην εκδήλωση που ονειρευόμουν εδώ και αρκετό καιρό.

Ως υπεύθυνος του Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή θέλω να πω ότι εκτελωνίζοντας το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή αντιλαμβανόμαστε τον μεγάλο φόρο τιμής που του οφείλουμε άπαντες και απανταχού της οικουμένης.
Το Μουσείο Καραθεοδωρή εδώ και 20 χρόνια, από τη σύλληψη της ιδέας έως σήμερα, εξελίσσεται σε ένα θησαυροφυλάκιο αυτού του πολυσήμαντου και πολυσύνθετου έργου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή καθώς και σε έναν προσκυνηματικό χώρο όπου χιλιάδες μαθητές, καθηγητές, διανοούμενοι επιστήμονες και απλοί άνθρωποι αποτίουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον μεγάλο αυτόν Θρακιώτη μαθηματικό, τον μεγαλύτερο από την αρχαιότητα, που δόξασε την Ελλάδα σε όλη την οικουμένη και μας κάνει όλους περήφανους. Το μουσείο Καραθεοδωρή λειτουργεί πλέον ως φάρος πολιτισμού και παιδείας και μας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε και να δαπανήσουμε τον έως τώρα αδαπάνητο εθνικό θησαυρό.

Από την Κομοτηνή με πολλή αγάπη απευθύνουμε χαιρετισμούς προς το αθάνατο φως της επιστήμης που μας χάρισε το μοναδικό αυτό πνεύμα του μεγάλου ανδρός.

Χαίρε, υπέροχε καρπέ αγλαόκαρπου δέντρου πνευματεύφορης Θρακικής Γης
Χαίρε, δόξα της Ελλάδας ανά την οικουμένη.
Χαίρε, καύχημα της μαθηματικής επιστήμης.
Χαίρε, αρχαίον κάλλος ανείπωτης γραφής.
Χαίρε, της επιστήμης πολύτιμο κόσμημα.
Χαίρε, δυσθεωρήτου ύψους ουρανομήκη προσωπικότητα.
Χαίρε, συνεχιστή της αφθίτου δόξης των αρχαίων Ελλήνων.
Χαίρε, συναπάντημα των ανθρώπινων αρετών»

Κατόπιν η κ. Δέσποινα Βλαχοστεργίου Βασβατέκη απήγγειλε ένα ποίημα προς τιμήν του μεγάλου Μαθηματικού και πνευματικού της πατέρα.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε στην ψυχή της οργάνωσης πρωτοπρεσβύτερου κ. Απόστολου Μαλαμούση, ο οποίος από την πρώτη φορά που τελέστηκε μνημόσυνο στο Μουσείο με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη πριν 15 χρόνια υιοθέτησε το όραμα ανάδειξης του Κ. Καραθεοδωρή και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων Καραθεοδωρή δημιουργήθηκε το δίπολο δυναμικής συνεργασίας που επέφερε τα ωραία αυτά τεκταινόμενα, τα οποία ευελπιστούμε να έχουν όμορφη και δυναμική συνέχεια».
 
Ο Σύνδεσμος συγχαίρει όλους όσους συνετέλεσαν στο θαυμάσιο αυτό επίτευγμα που καταγράφεται στην ιστορία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.