«Τα ηξεις αφιξεις» του προεδρου της ΝΔ για τον χρυσο προκαλουν προβληματισμο

Δ. Χαρίτου: «Ο Κ. Μητσοτάκης άνοιξε φαρδιά – πλατιά την πόρτα στους χρυσοθήρες και για τη Θράκη»

Προβληματισμό στην κοινωνία της Θράκης προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη από την Χαλκιδική.  Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στην σύντομη παραμονή του στην περιοχή μας ο αρχηγός της γαλάζιας παράταξης απέφυγε να λάβει ξεκάθαρη θέση για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του σε ενδεχόμενη προσπάθεια εξόρυξης χρυσού στη Θράκη. Έκανε βεβαίως μια ελάχιστη αναφορά περί φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων, κατονομάζοντας τις ΑΠΕ, πέραν τούτης όμως ουδεμία ξεκάθαρη δήλωση για το θέμα του χρυσού… 
 
Σε αντίθεση με τις δηλώσεις του από την Αρναία Χαλκιδικής όπου έκανε λόγο για επανεκκίνηση της διαδικασίας αξιοποίησης των μεταλλίων της περιοχής. «Έχω μιλήσει για τη σημασία αυτής της επένδυσης. Χώρες με πολύ προχωρημένη περιβαλλοντική ευαισθησία όπως ο Καναδάς, κάνουν εξόρυξη χρυσού. Θα το κάνουμε με το μέγιστο σεβασμό στο περιβάλλον, δεν θα επιτρέψω όμως να κάνουν κάποιοι πολιτική στις δικές σας πλάτες και να σας οδηγούν στην ανεργία». Θα δώσω εντολή να γίνει με καμία έκπτωση στο περιβάλλον. Θα την υλοποιήσουμε με απόλυτη ισορροπία στην βιώσιμη ανάπτυξη και στον σεβασμό στο περιβάλλον σε μια περιοχή που οι παππούδες σας ζούσαν από αυτή τη δουλειά» ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του τόνισε πως «έχουμε μιλήσει για την ανάγκη η επένδυση αυτή να είναι μια επένδυση-σημείο αναφοράς για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου συνολικά στη βόρεια Ελλάδα». 

Δημήτρης Χαρίτου «Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε ποτέ την αγωνία του να εξυπηρετήσει τις συγκεκριμένες “επενδύσεις”» 

Η τελευταία αυτή αποστροφή του λόγου του ήταν που έκανε τον υποψήφιο βουλευτή Ροδόπης με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Χαρίτου να στρέψει τα πυρά της κριτικής του προς τον πρόεδρο της ΝΔ. Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Χαρίτου καλεί τα στελέχη της ΝΔ να λάβουν θέση επί των δηλώσεων του προέδρου επισημαίνοντας πως «ξεκάθαρη απάντηση οφείλουν να δώσουν οι ίδιοι οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου» 
 
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χαρίτου:
 
«Την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την επανεκκίνηση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, ανοίγοντας ταυτόχρονα φαρδιά – πλατιά την πόρτα στους χρυσοθήρες και για τη Θράκη. 

Φυσικά, ουδόλως μας εξέπληξε η δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, καθότι ποτέ του δεν έκρυψε την αγωνία του να εξυπηρετήσει τις συγκεκριμένες «επενδύσεις». 

Αλήθεια, όμως, ποια είναι η θέση  των στελεχών της ΝΔ, αλλά και όσων διεκδικούν θέσεις ευθύνης, για τα περί «αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα», δηλαδή και εδώ στη Θράκη; Θα αποδοκιμάσουν ρητά τις δηλώσεις του προέδρου τους ή θα πορευτούν με μισόλογα, εφευρίσκοντας βελτιωμένες περιβαλλοντικές μελέτες και μεγαλύτερα ανταποδοτικά οφέλη, προκειμένου να στρώσουν το έδαφος στην υλοποίηση των σχεδίων των χρυσοθήρων;

Ξεκάθαρη απάντηση στον κ. Μητσοτάκη και σε όσους προωθούν, άμεσα ή έμμεσα, τις καταστροφικές «επενδύσεις» για τη Θράκη, οφείλουν να δώσουν οι ίδιοι οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.