Μετα το μνημονιο, τι;

Ανέστης Βαφειάδης, Τάκης Χαρίτου και Αντώνης Γραβάνης μιλούν για τα «στοιχήματα» και τις στοχεύσεις της επόμενης ημέρας

Η Δευτέρα 20 Αυγούστου, ήταν η μέρα που το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το γνωστό μνημόνιο, έληξε, παρόλο που οι αιτίες, αλλά και τα αποτελέσματα των προγραμμάτων αυτών τόσο στην οικονομία όσο και την κοινωνία της χώρας είναι ακόμα ορατά και θα γίνονται αισθητά για πολλά χρόνια ακόμα.
 
Με την ευκαιρία αυτής της ημέρας, ο «ΠτΘ» συνομίλησε με τους Ανέστη Βαφειάδη, Δημήτρη Χαρίτου και Αντώνη Γραβάνη, που μας εξέθεσαν πως βλέπουν από τη δική τους πλευρά ο καθένας τόσο την ημέρα αυτή, όσο και το μέλλον της χώρας και του λαού της. 

Ανέστης Βαφειάδης «Για να μπορέσουμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ μας, μόνο μία λύση υπάρχει, αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας και στήριξη της επιχειρηματικότητας» 

Την ανάγκη να κατανοήσουμε τι κάναμε λάθος, και τι πρέπει να γίνει στο μέλλον, τονίζει ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, γιατί θεωρεί πως αν δεν αλλάξουν παράγοντες όπως η υπερφορολόγηση και δεν μειωθεί η γραφειοκρατία, ώστε να προσελκυσθούν επενδύσεις, τότε δεν θα υπάρχει μέλλον.
 
Όπως αναφέρει, η 20 Αυγούστου 2018 αποτελεί μια ημερομηνία σημείο καμπής μιας και τυπικά αποτελεί μέρα εξόδου από το 3ο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ή αλλιώς από τα μνημόνια, με 8 χρόνια συνεχούς ύφεσης σε μια χώρα που έχει απολέσει το 27% του ΑΕΠ της έναντι 24% που έχασε η Συρία σε εμπόλεμη κατάσταση.
 
Οι πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις αφορούσαν 8 χρόνια υπερφορολόγησης, ΦΠΑ από 9 στο 24%, επιβολή ΕΝΦΙΑ, Επιβολή τέλος επιτηδεύματος, υπέρογκη φορολογία επιχειρήσεων, 700.000 λουκέτα, Ανεργία 27%, μείωση μισθών και συντάξεων, μείωση κατανάλωσης και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά
 
Όμως δεν έγινε καμία επί της ουσίας μεταρρύθμιση για την πάταξη της γραφειοκρατίας, περί ευθύνης υπουργών και αξιωματούχων, για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και το νοικοκύρεμα του κράτους.
 
Το μέλλον, σημειώνει, με τα τωρινά δεδομένα και ψηφισμένα και δίχως τολμηρή πολιτική πραγματικών αλλαγών των δομών του κράτους μόνο αισιόδοξο δε μπορεί να είναι ειδικά για το επιχειρείν.
 
«Για να μπορέσουμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ μας, μόνο μία λύση υπάρχει, αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας, και στήριξη της επιχειρηματικότητας, της πολύ μικρής, της μικρής και της μεσαίας» σημειώνει, κάτι που μπορεί να γίνει με κίνητρα όπως η φορολογία και η ρευστότητα, που σήμερα έχει εκλείψει εντελώς.
 
Και τέλος θα πρέπει το κράτος, να γίνει φιλικό, και όχι εχθρικό, όπως είναι ακόμα, στο επιχειρείν. Άλλωστε αυτό που υποτίθεται ότι θα γινόταν, μεταξύ άλλων, με τα μνημόνια, αλλαγές στο κράτος υπέρ της επιχείρησης και του πολίτη, τα οποία ή δεν έγιναν ή αν έγιναν υπήρξαν πολύ δειλά και μεμονωμένα.
 
Αν υπάρχει μια χαραμάδα αισιοδοξίας που βλέπει, είναι ότι η έξοδος αλλάξει την ψυχολογία του κόσμου, ώστε από αυτή να υπάρξει μια ανάταση στην κατανάλωση, παρόλο που οι δεσμεύσεις που υπάρχουν για τα επόμενα χρόνια δεν δίνουν ελπίδα για άμεση επίδραση στην αγορά. 

Δημήτρης Χαρίτου «Η έξοδος από τα μνημόνια μας γεννά ικανοποίηση, δεν χρειάζονται όμως πανηγυρισμοί, γιατί είναι ακόμα παρόντα τα μεγάλα προβλήματα που έφερε στην κοινωνία η μνημονιακή εποχή» 

Αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό γεγονός, χαρακτήρισε την έξοδο από τη σκληρή επιτροπεία και τα μνημόνια το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ κ. Δημήτρης Χαρίτου, σημειώνοντας πως ανοίγει μια νέα ενδιαφέρουσα περίοδο για τη χώρα και τον τόπο.
 
Βέβαια, τόνισε, δεν θα ανοίξει μια πόρτα για να περάσουμε ξαφνικά από την κόλαση στον παράδεισο, αλλά θεωρεί ότι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα πρώτα από όλα, την οποία πρέπει να αξιοποιήσει για να επουλωθούν οι πληγές από τα τραύματα των μνημονιακών χρόνων, από τη μακροχρόνια λιτότητα, που προκάλεσαν πολύ πόνο, για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να ξεφύγουμε από τις παθογένειες του παρελθόντος και να επιταχυνθεί η πορεία για την έξοδο της από την κρίση.
 
«Η έξοδος από τα μνημόνια είναι ένα ιστορικό ορόσημο, που μας γεννά ικανοποίηση, δεν χρειάζονται όμως πανηγυρισμοί, ούτε επανάπαυση, ούτε αλαζονεία, γιατί είναι ακόμα παρόντα τα μεγάλα προβλήματα που έφερε στην κοινωνία η μνημονιακή εποχή» σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως τις επόμενες ημέρες, ξεκινώντας από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση θα αποσαφηνίσει την νέα πραγματικότητα και την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα, με ό,τι μέτρα αφορούν την κοινωνία, την εργασία, τη δίκαια ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα που σήκωσε δυσανάλογο βάρος.
 
Έτσι θεωρεί πως από εδώ και πέρα χρειάζεται σοβαρότητα, πολύ δουλειά, για να νιώσουν οι πολίτες στην καθημερινή τους ζωή την έξοδο από τα μνημόνια, κάτι το οποίο αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση το οποίο θέλει να πιστεύει πως μπορούν να το κερδίσουν.
 
Ειδικότερα για την περιοχή μας, θεωρεί πως με τις δυνατότητες που ανοίγονται στη νέα περίοδο, θα μπουν ξανά στο τραπέζι τα συμπεράσματα που προέκυψαν παρουσία του πρωθυπουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, ώστε πλέον να αξιοποιηθούν στοχευμένα, με πολιτικές και δράσεις, τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας σε κρίσιμους τομείς, από τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την ισχυρή της γεωγραφική της θέση που την έχει κάνει ενεργειακό κόμβο και κόμβο συνδυασμένων μεταφορών.
 
«Όλα αυτά θα έρθουν στο τραπέζι ως πολιτικές προτάσεις, ώστε πράγματι να υπάρξει αντανάκλαση και στην περιοχή, αυτής της νέας πορείας και της νέας προσπάθειας που θα ακολουθήσει τώρα» κατέληξε ο κ. Χαρίτου. 

Αντώνης Γραβάνης «Απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η πάταξη της γραφειοκρατίας, σε συνδυασμό με κίνητρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε ακριτικές περιοχές» 

Έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά σημαίνει ότι πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να δούμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και ενίσχυση των επιχειρήσεων, σημείωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης.
 
Το μέλλον για την επιχειρηματικότητα είναι δυσοίωνο, σημείωσε, και απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η πάταξη της γραφειοκρατίας, σε συνδυασμό με κίνητρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε ακριτικές περιοχές καθώς και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.
 
Όπως ανέφερε, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να δεινοπαθούν πραγματικά, έχοντας πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος αυτής της περιόδου και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του λογαριασμού.
 
Οι τεράστιοι φορολογικοί συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν ανάχωμα στην αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων, που μόνο αυτή θεωρεί πως μπορεί να οδηγήσει τη χώρα ουσιαστικά σε αναπτυξιακή πορεία, σε μείωση της ανεργίας, σε κοινωνική προκοπή.
 
Για αυτό και οι επαγγελματίες περιμένουν να δουν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία πραγματικά θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε τραγική κατάσταση η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Προς το παρόν η αγορά όμως, σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη, δεν έχει δει κάτι τέτοιο, μιας και το τελευταίο διάστημα βλέπουν μέτρα που πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, που το τελευταίο που μπορούν να δώσουν είναι ανάπτυξη.
 
Την ίδια στιγμή οι τράπεζες είναι κλειστές για τις επιχειρήσεις, χωρίς ρευστότητα στην αγορά, σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον τόσο γενικά εντός της ΕΕ, όσο και ειδικότερα για την περιοχή μας στην γειτνίαση με δύο χώρες οι οποίες έχουν πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.
 
Αυτό θεωρεί πως πρέπει να αλλάξει, με κίνητρα για τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα στην περιοχή μας, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν, να αναπτυχθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να βελτιωθεί η οικονομία της χώρας μας, με στόχο την μείωση της ανεργίας και την κοινωνική ευημερία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.