Το σχολειο, μοναχα, θα αλλαξει την κοινωνια!

Αν και όποιος πιστεύει ότι αυτή η χώρα -με αυτή την κρίση και όσα προκύπτουν καθημερινά εξαιτίας της- θα αλλάξει επί το θετικότερον, χωρίς τη συμβολή του σχολείου, πλανάται. Εδώ και αρκετά χρόνια, έκανα μια προσπάθεια, το γνωρίζουν οι μαθητές μου, να αφιερώνω λίγο χρόνο, όχι για τον μαθητή που είχα καθημερινά απέναντί μου, αλλά για τον άνθρωπο!
 
Μιας και δεν υπάρχει χρόνος, αυτά τα παιδιά, να εκφράσουν τον προβληματισμό τους, γιατί εμείς, ενόψει της διδακτέας ύλης, προβάλλουμε επιτακτική την ανάγκη της κάλυψής της, σε δοσμένο χρόνο, μιας ύλης ίσης και ίδιας για όλους, ασχέτως της πρόσληψης και της απόδοσής της, εξασφάλισα εκείνον τον ελάχιστο, αφ' εαυτού χρόνο, για να κινήσω το ενδιαφέρον και για την κοινωνία π.χ, το οποίο λανθάνει, πλην όμως υπάρχει! Σύντομα, να πω ότι έχουμε ανάγκη από ποιότητα γνώσης και όχι ποσότητα. Για παράδειγμα καλείται ο μαθητής να διαβάσει για τις ανάγκες ενός μαθήματος, το εγχειρίδιο, τις σημειώσεις του, τα βοηθήματα και να ανταποκριθεί επαρκώς σε τυχόν ερωτήσεις των διδασκόντων, του καθηγητή στο σχολείο και του φροντιστή. Όμως δεν μαθαίνει πώς π.χ. να εναρμονίζεται με το εξωσχολικό περιβάλλον και πολλές φορές σκοντάφτει. Η βεβιασμένη γνώση, χωρίς ανάπαυλες όπου ο μαθητής θα συζητεί και αυτό που τον ενδιαφέρει, επ' ωφελεία όλων, είναι γνώση χρησιμοθηρική, πραγματιστική, μακράν των ανθρωπιστικών αξιών, που έχει ανάγκη ο νέος.
 
Όσο η παροχή γνώσεων στο σχολείο θα είναι τυποποιημένη, συγκεκριμένη, τόσο θα μικραίνει η επικοινωνία των μερών μαθητής -δάσκαλος και οι αυριανοί πολίτες ολοένα θα απέχουν από όσα διατηρούν, στηρίζουν τη δημοκρατία μιας χώρας, την ίδια τη χώρα και προάγουν τον πολιτισμό της.

*Η Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας, κριτικός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.