Δωρεαν μαστογραφια για 100 γυναικες στην Κομοτηνη

Από την Κινητή Μονάδας Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

100 περίπου γυναίκες, ηλικίας 40 έως 70 ετών θα έχουν υποβληθεί σε δωρεάν μαστογραφία όταν ολοκληρωθεί η επίσκεψη της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Κομοτηνή.
 
Η μονάδα βρίσκεται στην πόλη μας για δύο μέρες, την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος Δωρεάν Μαστογραφικού Ελέγχου, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που στηρίζεται από την Κ.Ε.Δ.Ε.
 
Η μονάδα βρίσκεται στην περιοχή μας από τις αρχές Μαΐου, έχοντας επισκεφτεί το Δήμο Ορεστιάδας, το Δήμο Σουφλίου και τις Φέρες και συνεχίζοντας τις επόμενες ημέρες στο Δήμο Τοπείρου, το Δήμο Ξάνθης και το Δήμο Καβάλας.
 
Οι γυναίκες που συμμετείχαν έπρεπε να μην έχουν κάνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες, να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό και να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά).

Πρωτοστάτες στην πρόληψη οι Δήμοι 

Οι Δήμοι είναι πάντα πρωτοστάτες στην πρόληψη, για αυτό και ο Δήμος Κομοτηνής συμμετέχει στο πρόγραμμα ελέγχου, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, μιας και όπως έλεγαν οι αρχαίοι, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
 
Ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού, που είναι ο καρκίνος που πλήττει συχνότερα τις γυναίκες, με 5.000 καινούρια περιστατικά κάθε χρόνο, η πρόληψη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.
 
Και αυτό γιατί η θνητότητα σε αυτά τα περιστατικά, ανέρχεται στο 50% για τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει μαστογραφία, ενώ αντίθετα σε όσους έχουν κάνει μαστογραφία η θνητότητα ανέρχεται μόλις στο 5%.
 

Έτσι οι Δήμοι και η ΚΕΔΕ είναι υπέρ των πρωτοβουλιών πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, όπως αυτή της μαστογραφίας.
 
Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, ξεπερνώντας τον αριθμό των 100 γυναικών που τελικά θα εξεταστούν, κάτι που ο κ. Σωτηρακόπουλος θεωρεί ιδιαίτερα θετικό, γιατί συμβαίνει να κάνουν μαστογραφία και γυναίκες που μπορεί να μην έχουν ξανακάνει.
 
«Είμαστε πάντα υπέρ της πρόληψης, και δεν πρέπει η κυβέρνηση και η πολιτεία να φοβάται την τοπική αυτοδιοίκηση, ας αφήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα στους δήμους και νομίζω ότι θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε, επισημαίνοντας πως, όταν δημιουργούνται προβλήματα στα αγροτικά ιατρεία, το ξέρει ο τοπικός πρόεδρος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο Δήμαρχος και όταν ο πολίτης θα διαμαρτυρηθεί δεν θα πάει στον προϊστάμενο της ΥΠΕ, αλλά στο Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή.
 
Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος δεν προσφέρονταν σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο εργαστήριο ιδιωτικά, με τον κ. Σωτηρακόπουλο να τονίζει πως τα ταμεία καλύπτουν την μαστογραφία κάθε δύο χρόνια, και μπορούν να ακολουθήσουν αυτή την οδό. 

Άνοιγμα σε γυναίκες που δεν έχουν ξανακάνει μαστογραφία 

Τις εξετάσεις έκαναν οι τεχνολόγοι κ. Βασιλική Δανίκα και  κ. Χαρά Ρέτσα, με την δεύτερη να σημειώνει πως οι μαστογραφίες απευθύνονται κυρίως στις ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν σε κάποια ακτινολογικό εργαστήριο.
 
Οι κινητές μονάδες της Αντικαρκινικής, σημείωσε, κινούνται τα τελευταία 12 χρόνια, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 50.000 δωρεάν μαστογραφίες και έχουν βρεθεί γύρω στα 1.200 ύποπτα δείγματα κακοήθειας.
 

Ο κινητός μαστογράφος επισκέπτεται συνήθως τις απομακρυσμένες περιοχές, με στόχο την πρόληψη, την ενημέρωση και την έγκαιρη διάγνωση.
 
Μάλιστα η κ. Ρέτσα τόνισε πως επειδή οι γυναίκες που κάνουν τη μαστογραφία δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν κάποιο ακτινολογικό εργαστήριο, περίπου 60 στις 100 μαστογραφίες γίνονται από γυναίκες που την κάνουν για πρώτη φορά στη ζωή τους.
 
Για αυτό και προσπαθούν να ανατρέψουν την εντύπωση πως η μαστογραφία είναι επώδυνη, και να τους δείξουν ότι είναι μια μικρή πίεση, σύντομη και πως θα πρέπει όσο είναι δυνατόν κάθε χρόνο να επισκέπτονται ένα ακτινολογικό εργαστήριο για να κάνουν αυτό που κρίνει ο γιατρός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.