Νεοτερα δεδομενα γυρω απο τον αυτισμο και την εργοθεραπεια στο φως

Τρίτο εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Κομοτηνή από τον ΔΑΔΑΑ και την ΙΜΜΚ

To τρίτο εκπαιδευτικό σεμινάριο για το 2016-2017 με θέμα «Αυτισμός: Νεότερα δεδομένα και εργοθεραπεία»  διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στις 10 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο Ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή. Το σεμινάριο ήταν μία πρωτοβουλία του Συλλόγου γονέων, κηδεμόνων και φίλων, παιδιών και ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό & Asperger Ν. Ροδόπης (ΔΑΔΑΑ) σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.
 
Εκτός από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, καθηγητών και γονέων το ενδιαφέρον τους έδειξαν μέσω της παρουσίας τους και πολλοί φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που –μαζί με τους ενδιαφερόμενους–ανέπτυξαν εποικοδομητικό διάλογο με την ομιλήτρια, κ. Πηνελόπη Βλοτινού, εργοθεραπεύτρια Msc και υποψήφια διδάκτορα ΔΠΘ. 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων «Τον άνθρωπο δεν τον κάνουν τα εξωτερικά του χαρίσματα ή οι φαινομενικές του ατέλειες» 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίο επεσήμανε τη διάθεση της τοπικής Εκκλησίας για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, συνεχάρη το Σύλλογο για τη διοργάνωση του τρίτου σεμιναρίου και ευχαρίστησε την ομιλήτρια για την άμεση απόκρισή της στην πρόσκληση.
 

«Τον άνθρωπο δεν τον κάνουν τα εξωτερικά του χαρίσματα ή οι φαινομενικές του ατέλειες. Ο άνθρωπος γίνεται άνθρωπος μέσα από τη σχέση του με τον άλλον», δήλωσε γεμάτος θέρμη ο Σεβασμιώτατος για να υπογραμμίσει πως, «βλέποντας τη ζωή των παιδιών με αυτισμό ή άλλες αναπτυξιακές διαταραχές εισπράττουμε πάντα περισσότερα από όσα πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκομίσουμε».
 
Ο κ. Γεώργιος Πετρίδης, δήμαρχος Κομοτηνής, συνεχάρη, παίρνοντας με τη σειρά του το λόγο, τον Μητροπολίτη για τη στήριξή του στις δράσεις της τοπικής κοινωνίας και τον Σύλλογο για τη συμπαράστασή του στις οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους διαταραχές. Τον Μητροπολίτη, την ομιλήτρια και τους παριστάμενους ευχαρίστησε με τη σειρά του ο κ. Βαγγέλης Λαφτσής, πρόεδρος του Συλλόγου για τη συμπαράστασή τους στο δύσκολο έργο του ΔΑΔΑΑ. 

Πηνελόπη Βλοτινού, εργοθεραπεύτρια Msc και υποψήφια διδάκτορα ΔΠΘ «Είναι απαραίτητο οι γονείς να λάβουν εκπαίδευση και να μην κρύβουν το πρόβλημα» 

Το σεμινάριο αφορούσε , σύμφωνα με την κ. Πηνελόπη Βλοτινού, ένα καίριο θέμα τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και πολλές οικογένειες συμπολιτών μας , που δεν είναι άλλο από τον αυτισμό και κάποια νεότερα δεδομένα που βγήκαν στην επιφάνεια από τους επαγγελματίες υγείας.
 
Τα νέα δεδομένα, εξήγησε η ομιλήτρια, συνίστανται στις μεθόδους χειρισμού και τις τεχνικές προσέγγισης του αυτισμού και αφορούν είτε ένα ολιστικό μοντέλο είτε επιμέρους καταμερισμούς. Έχουν να κάνουν, συνέχισε,  με τους τρόπους εξάσκησης των ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και άλλες διευκολυντικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα. 

«Το ζήτημα των αναπτυξιακών διαταραχών έχει καταλήξει να είναι περισσότερο ένα πρόβλημα ατομικής διαχείρισης» 

Μέχρι και στις μέρες μας αντιμετωπίζονται δυσκολίες, παρατήρησε η εργοθεραπεύτρια αναφερόμενη στην επικοινωνία του προβλήματος, από πλευράς των οικογενειών που μεγαλώνουν παιδιά με αυτισμό, asperger ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Ενδεχομένως σήμερα υπάρχει σε μικρότερο βαθμό, υπογράμμισε, αλλά πάντοτε παίζει ρόλο το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο αναφερόμαστε.
 

Περιοχές όπως η δική μας, προχώρησε θέλοντας να δώσει ένα τοπικό στίγμα, βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση συγκριτικά με πιο απομονωμένες, στις οποίες συχνά οι οικογένειες αποκρύπτουν το πρόβλημα. «Στην περίπτωση αυτή, όμως, δυσκολεύονται διπλά», τόνισε η ομιλήτρια, «μιας και δεν λαμβάνουν καμία αρωγή από την κοινότητα και τους συλλόγους, που προσφέρουν υποστήριξη τόσο ομαδικών όσο και εξατομικευμένων παρεμβάσεων, μέσω φροντιστών».
 
Πέρα από το θεραπευτικό κομμάτι του αυτισμού, προσέθεσε, είναι πολύ δύσκολο και για τους ίδιους τους γονείς σαν φροντιστές να το διαχειριστούν και είναι απαραίτητο να λάβουν την αντίστοιχη εκπαίδευση. Δυστυχώς ,αν και το ζήτημα των αναπτυξιακών διαταραχών θα έπρεπε να αφορά την κοινωνική πρόνοια, σχολίασε όσον αφορά την διαχείριση του θέματος από πλευράς του κράτους, έχει καταλήξει να είναι περισσότερο ένα πρόβλημα ατομικής διαχείρισης.
 
«Γίνονται κάποιες κινήσεις από την πολιτεία, αλλά δεν είναι αρκετές. Δεδομένης, βέβαια, της κατάστασης στην ελληνική πραγματικότητα νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης», κατέληξε η κ. Πηνελόπη Βλοτινού , «υπάρχουν πράγματα που πρέπει και οφείλουν να γίνουν. Ας ελπίσουμε ότι πέρα από την ατομική πρωτοβουλία που εκφράζεται μέσω συλλόγων θα γίνουν και άλλες κινήσεις συλλογικού χαρακτήρα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.