Το Τσιπουρο εχει πατριδα στον Ιασμο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Γιορτή Τσίπουρου - Στόχος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου η γιορτή να γίνει θεσμός

Τις βάσεις για να κάνει προορισμό τον Ίασμο για τους λάτρεις του τσίπουρου από τη Ροδόπη και όχι μόνο έβαλε η 1η Γιορτή Τσίπουρου του Ιάσμου, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σαββατοκύριακο 9-10 Δεκεμβρίου και διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου. 

Στην περιοχή του Ιάσμου υπάρχουν περίπου 30 ερασιτέχνες παραγωγοί τσίπουρου, την παραγωγή των οποίων είχαν οι συμμετέχοντες στη γιορτή να απολαύσουν, ενώ και τις δύο ημέρες στην κεντρική πλατεία του Ιάσμου στήθηκε ένα τρικούβερτο γλέντι με χορό, τραγούδι, και φυσικά… τσίπουρο!
 
 

Όλα για το τσίπουρο 

Στο πλαίσιο της Γιορτής πραγματοποιήθηκε και ημερίδα με θέμα καλλιέργεια, παραγωγή, απόσταξη, ευρωπαϊκά προγράμματα, χρηματοδοτικές δυνατότητες, Βιολογική Καλλιέργεια, clusters και νομικό πλαίσιο που διέπει την καλλιέργεια της αμπέλου, ως πυλώνα ανάπτυξης.
 
Σε αυτή αναλύθηκε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τόσο την παραγωγή κρασιού όσο και τσίπουρου, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στους παραγωγούς ανάλογα με την παραγωγή τους, αλλά και η ποιότητα του τσίπουρου και οι τεχνικές απόσταξής του.
 

Βέβαια σημαντικό είναι, και αυτό τονίστηκε στην ημερίδα, η χρήση του μάρκετινγκ ως εργαλείο προώθησης της, πολλές φορές υφιστάμενης, ποιοτικής παραγωγής οινικών προϊόντων, αλλά και τα πλεονεκτήματα που μπορούν να έχουν οι παραγωγοί από την οργάνωσή τους σε συνεργατικούς σχηματισμούς (clusters) ώστε να μειώσουν το ρίσκο και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
 
Οι 5 εισηγητές της ημερίδας ήταν οι Γεωπόνοι, κ. Ιωάννης Αμαξόπουλος, κ. Νίκος Κολάτσος, κ. Κώστας Αραμπατζής, κ. Σταύρος Παυλίδης και από την ΟΕΒΕΣ ο κ. Γρηγόρης Τζενετίδης, ενώ το συντονισμό της ημερίδας είχε η Αρχισυντάκτρια της ΕΡΤ Κομοτηνής, κ. Βασιλική Μαχαίρα.
 
 

Σημαντικό κεφάλαιο το τσίπουρο στον Ίασμο 

Την ημερίδα άνοιξε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, που σημείωσε πως το τσίπουρο έρχεται από τα βάθη των αιώνων, και είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο πολιτιστικός σύλλογος προσπαθεί να διατηρήσει τη δημιουργία των προγόνων μας.
 
«Θέλω να πιστεύω ότι η παρουσία μου θα βοηθήσει ώστε να μεταφερθούν πιο άμεσα όλοι οι προβληματισμοί και οι σκέψεις των ανθρώπων του τόπου» σημείωσε, ευχαριστώντας τον σύλλογο και τους κατοίκους για την πρόσκληση.
 

Η παρουσία της όμως δεν ήταν μόνο εθιμοτυπική, μιας και είχε την ευκαιρία να ακούσει τα προβλήματα και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας.
 
Για αυτό άλλωστε είχε και συνάντηση με τους βουλευτές της Ροδόπης αλλά και εκπροσώπους των φορέων, με τους οποίους συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία δεσμεύτηκε να προωθήσει στο υπουργικό Συμβούλιο.
 
Οι φορείς της έθεσαν προβλήματα όπως οι έλεγχοι στο τελωνείο, το παρεμπόριο, αλλά και άλλα θέματα που άπτονται της ανάπτυξης της περιοχής, πολλά από τα οποία τέθηκαν και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ροδόπη, όμως θεωρεί πως η συνεχής επαφή με τα θέματα βάζει καινούρια στοιχεία ώστε να είναι αποδοτικότεροι και πιο ενημερωμένοι.
 
Η κ. Τσαρουχά επέδωσε και αναμνηστική πλακέτα τιμής ένεκεν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου και τον πρόεδρό του κ. Ηλία Μπούκα, ο οποίος ανταπέδωσε προσφέροντάς της προϊόντα από τον Ίασμο, μεταξύ των οποίων και, φυσικά, τσίπουρο από τον Ίασμο.
 

Η διήμερη αυτή γιορτή, τόνισε, έχει ως μοναδικό στόχο την ανάδειξη ενός ιδιαίτερης αξίας και σημασίας προϊόντος του Ιάσμου, το τσίπουρο, και θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η κ. Τσαρουχά ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση τους, ώστε να συναντήσει τους παραγωγούς και να μιλήσει μαζί τους.
 
Η εξειδικευμένη ημερίδα με θέμα την άμπελο, μαζί με την γιορτή που στήθηκε για δύο μέρες στην κεντρική πλατεία, μαζί με τις παράλληλες εκδηλώσεις, ήταν κάλεσμα προς όλους τους κατοίκους της Ροδόπης να γευτούν το τσίπουρο του Ιάσμου, εκφράζοντας την ελπίδα η γιορτή αυτή να γίνει «καθεστώς και θεσμός».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.