Ανακωχη για το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης στο Περιφερειακο

Εγκρίθηκε, χωρίς την περυσινή αναταραχή, η σύμβαση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής με την Περιφέρεια ΑΜΘ

Ομαλότερα από πέρυσι κύλησε η έγκριση της σύναψης από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ του σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δήμου Κομοτηνής και του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
 
Η έγκριση από την Περιφέρεια αποτελεί μια τυπική διαδικασία, μιας και δεν χρηματοδοτεί το ΔΗΠΕΘΕ αλλά είναι υποχρεωμένη να συμμετέχει στη σύμβαση, παρόλο που πέρυσι για το ίδιο θέμα είχε δημιουργηθεί ζήτημα από την πλευρά του κ. Τραϊφόρου, της παράταξης «Γνώση και Συνεργασία», ο οποίος είχε μιλήσει για «πτώχεια ιδεών και πτώχεια δραστηριοτήτων», μιλώντας απαξιωτικά και για το πρόγραμμα του, αλλά στηλιτεύοντας και την έλλειψη καλλιτεχνικού διευθυντή.
 
Φέτος όμως η συνεδρίαση κύλησε πολύ πιο ήρεμα, και λόγω της παρουσίας στο Περιφερειακό της προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σοφίας Μενεσελίδου η οποία απάντησε στις απορίες και τις ερωτήσεις των συμβούλων.
 
Να υπενθυμίσουμε πως φέτος ο προϋπολογισμός του ΔΗΠΕΘΕ ανέρχεται στα 166.500 ευρώ, αυξημένος κατά 30.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι, για την πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων, ανταλλαγές παραστάσεων με άλλα θέατρα, μετακλήσεις άλλων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ή κρατικών ή ιδιωτικών θιάσων της Ελλάδας και του εξωτερικού, διοργάνωση φεστιβάλ, θεατρικών σεμιναρίων, ομιλιών, εκθέσεων κ.α.
 
Η επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού παραμένει φέτος σταθερή στα 46.500 ευρώ, με τον Δήμο Κομοτηνής να  αυξάνει την επιχορήγηση από τις 90.000 στις 120.000 ευρώ. Ο κ. Τραϊφόρος τόνισε πως η αύξηση του προϋπολογισμού είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, όμως ζήτησε να μάθει πόσοι είναι οι εργαζόμενοι σε αυτό και αν υπάρχει σκέψη για πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή.
 
Η κ. Μενεσελίδου υπενθύμισε στον Περιφερειακό Σύμβουλο πως τα ΔΗΠΕΘΕ είναι Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, που διέπονται από τους κανόνες της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) «Αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο», με την οποία υπάρχει απαγόρευση προσλήψεων εκτός διαδικασιών της. Είναι βέβαια οι μοναδικές δομές σε επίπεδο αυτοδιοίκησης που έχουν δικαίωμα να προσλάβουν με απόφαση ΔΣ καλλιτέχνες, εργάτες και καλλιτεχνικό προσωπικό για τις επιμέρους παραστάσεις, όμως απαγορεύεται η πρόσληψη καλλιτεχνικών διευθυντών εκτός ΠΥΣ, κάτι που εξηγεί γιατί τόσα λίγα ΔΗΠΕΘΕ έχουν καλλιτεχνικούς διευθυντές. Χαρακτηριστικά η κ. Μενεσελίδου τόνισε πως το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας απευθύνθηκε στους κατά τόπους επιτρόπους, που του απάντησαν πως δεν έχουν δικαίωμα να προσλάβουν καλλιτεχνικό διευθυντή,  ενώ η διαδικασία είναι τόσο χρονοβόρα που πρακτικά είναι αδύνατο να προχωρήσουν στην πρόσληψη.
 
Να σημειωθεί πως η σύμβαση εγκρίθηκε ομόφωνα, με τον κ. Παύλο Δαμιανίδη να σημειώνει για ακόμα μια φορά, όπως είχε κάνει και με τη σύμβαση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ότι δεν θα πρέπει η Περιφέρεια να εμπλέκεται στη διαδικασία, ενώ ο κ. Χρήστος Τρέλλης, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ», τόνισε πως με βάση τα ποσά που προβλέπονται από το Υπουργείου, φαίνεται πως προμηνύεται η κατάργηση και το κλείσιμο των ΔΗΠΕΘΕ, σημειώνοντας πως η χρηματοδότηση θα πρέπει αντίθετα να αυξηθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.