Υποδεχτηκε το φθινοπωρο το Μικρο Κρανοβουνι

Το παρελθόν και το παρόν προϊόντων, που καλλιεργούνταν στον οικισμό παρέθεσαν οι γυναίκες του Συλλόγου στη Γιορτή Φθινοπώρου

Με μια μεγάλη έκθεση από προϊόντα που παράγονταν στο παρελθόν, και κάποια που συνεχίζουν να παράγονται και σήμερα, υποδέχτηκε o Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου «Ο Άγιος Παντελεήμων» το φθινόπωρο την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου του οικισμού.
 
Αυτή ήταν η 6η γιορτή φθινοπώρου που διοργανώνει με επιτυχία ο Σύλλογος, και αποτελεί πλέον σημαντικό γεγονός για τον οικισμό, κλείνοντας ουσιαστικά το καλοκαίρι και φέρνοντας τον χειμώνα.
 

Το μεσημέρι της Κυριακής στο χώρο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε αγιασμός για τους αγρότες από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια των γυναικών του συλλόγου να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της τοπικής παραγωγής για τους επόμενους.
 
 
Στην έκθεση υπήρχαν είδη από κολοκύθι, μέλι, σουσάμι (για το οποίο ήταν παλιά γνωστός ο οικισμός), ελιά, όσπρια, κριθάρι και σιτάρι, καλαμπόκι, πεπόνια, καρπούζια, καρύδια κυδώνια αλλά και ρόδι, προϊόντα από τη ζωική παραγωγή αλλά και από σταφύλια.
 

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σούλα Γιαννακάκη, η έκθεση αναδεικνύει τα επαγγέλματα που υπήρχαν στον οικισμό παλιότερα, και αυτά που υπάρχουν σήμερα, ενώ η φετινή γιορτή είναι ιδιαίτερη γιατί στον παρακείμενο ναό του Αγίου Παντελεήμονος βρίσκονταν προς προσκύνηση τα λείψανα των ενδόξων μεγαλομαρτύρων Αγίων Παντελεήμονα, Χαράλαμπου και Μηνά.
 

Σε κάθε πάγκο υπήρχε το πρωτογενές προϊόν, και όλα τα παράγωγά του, μιας και η γιορτή αυτή έχει σαν κύριο στόχο να μάθουν οι νεότεροι πως τρέφονταν οι πρόγονοί τους, με τι ασχολούνταν, γιατί δυστυχώς δεν γνωρίζουν αυτό το κομμάτι της ιστορίας τους, ακόμα περισσότερο αν κατοικούν στην πόλη.
 
Άλλωστε πλέον πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τις παλιές τεχνικές και τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής διαφόρων προϊόντων, και αυτό ακριβώς προσπαθεί να ανατρέψει ο σύλλογος, παρόλο που όπως παραδέχτηκε η κ. Γιαννακάκη, δεν έχει βρει τόσο μεγάλη απήχηση.
 
Πλέον στον οικισμό καλλιεργούνται πολύ λίγα προϊόντα, όπως το βαμβάκι, το σιτάρι και το καλαμπόκι, όμως το σουσάμι, για το οποίο ο οικισμός ήταν γνωστός, και το κρασί, το οποίο αποτελούσε μαζί με τα καρπούζια, που έφταναν μέχρι την Αθήνα, μια από τις κύριες παραγωγές τους, έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.