«Ξεφαντωμα» υπο τους ηχους της ποντιακης λυρας

«Βούλιαξαν» την πίστα οι Πόντιοι του Συλλόγου «Η Τραπεζούντα»

Συνεπείς στην παράδοση, που τους θέλει να διοργανώνουν ένα από τα μεγαλύτερα γλέντια στην έναρξη κάθε νέας χρονιάς, οι Πόντιοι της Ροδόπης, αλλά και καλεσμένοι τους από την ευρύτερη περιοχή, «βούλιαξαν» την πίστα του κέντρου διασκέδασης «Βράχος Νο2», «ξεφαντώνοντας» υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας του Μπάμπη Κεμανετζίδη και με τα τραγούδια του Στάθη Νικολαΐδη. Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο Σύλλογος Ποντίων «Η Τραπεζούντα», ο οποίος από το 2002 που ιδρύθηκε αποτελεί ένα ζωντανό «κύτταρο» της ποντιακής παράδοσης στον τόπο μας.
 
Τα μέλη του Συλλόγου έκοψαν τη βασιλόπιτά τους, ανταλλάσοντας ευχές για ένα 2016 γεμάτο υγεία, αλλά και πλούσιες δράσεις και εκδηλώσεις, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης βράβευσαν τον κ. Στάθη Κεφαλίδη για τη συμβολή του στο έργο του Συλλόγου με τη συνδρομή, που παρείχε για την αξιοποίηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος. Προτού το κέφι «φουντώσει» για τα καλά, την εμφάνισή τους στην πίστα έκαναν τα μέλη των χορευτικών τμημάτων, κατά κόρον νέα σε ηλικία άτομα, τα οποία παρουσίασαν τη δουλειά τους, προκάλεσαν συγκίνηση στο κοινό και κέρδισαν το ένθερμο χειροκρότημά του. 

Γιάννης Νικολαΐδης «Τα νέα παιδιά όχι μόνο να μάθουν να μετρούν τα 10 βήματα ενός χορού, αλλά να αγαπούν την παράδοση εν γένει»

Ο κ. Γιάννης Νικολαΐδης, ιδρυτής του Συλλόγου «Η Τραπεζούντα», επίτιμος πρόεδρός του, αλλά και υπεύθυνος των τμημάτων χορού και εκμάθησης λύρας, δε θα μπορούσε παρά να δηλώσει περήφανος για τους νεαρούς χορευτές, αλλά και για την επιτυχία της όλης εκδήλωσης. «Από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι και σήμερα», σημείωσε, μιλώντας στον «ΠτΘ», «αυτό που στοχεύουμε και προσδοκούμε κάθε χρόνο είναι να πλαισιωθεί το δικό μας μεράκι από όσο το δυνατό περισσότερα νέα παιδιά».

«Νέα παιδιά, που όχι μόνο θα μάθουν να μετρούν τα 10 βήματα ενός χορού», συμπλήρωσε, «αλλά να αγαπούν την παράδοση εν γένει, είτε αυτή είναι ελληνική, είτε είναι αγγλική, είτε είναι κινέζικη, είτε είναι ρώσικη». «Να μάθουν να σέβονται δηλαδή το παρελθόν», συνέχισε, «ώστε να μπορούν να θεμελιώσουν το μέλλον πάνω σε πιο στέρεα θεμέλια, για να έχουμε σίγουρα ένα καλύτερο μέλλον». 

«Στο Σύλλογο χρησιμοποιούμε την αλληλοδιδακτική, δηλαδή μαθαίνει ένας μαθητής ένα κομμάτι και υποχρεούται να το διδάξει σε έναν συμμαθητή του»

Ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε την ανάγκη, στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η πατρίδα μας, να επενδύσουμε στην παράδοση και στον πολιτισμό. «Η Ελλάδα αυτό που έχει και δεν μπορούν να της το πάρουν», σημείωσε, «είναι η λαϊκή παράδοση και ο πολιτισμός της, ο οποίος αναγνωρίζεται παγκοσμίως». «Αυτό λοιπόν το αγαθό, αυτό το δώρο που είχε αυτός ο τόπος, δυστυχώς το έχει παραμελήσει η πολιτεία», επισήμανε.

«Αντίθετα, γειτονικά μας κράτη, τα οποία δεν είχαν αυτήν την κληρονομιά που είχαμε εμείς», συνέχισε, «αυτό το λίγο που έχουν, κοιτάζουν να το αξιοποιήσουν και να το προβάλουν. Σε κάποιες των περιπτώσεων μπορεί αυτό να το δούμε και μπροστά μας. Δηλαδή ακόμη και δικά μας πράγματα να τα δούμε να προβάλλονται από άλλους. Γι’ αυτό λοιπόν, προσπαθώ και πάντα θα προσπαθώ να έχω δίπλα μου κάθε Σεπτέμβριο όσο γίνεται περισσότερα παιδιά. Αυτό που πραγματικά είναι όνειρό μου είναι να δω πολλούς ανθρώπους, νέους ανθρώπους εδώ στην Κομοτηνή να προσφέρουν με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια αγάπη που προσφέρω εγώ στον πολιτισμό. Δηλαδή θεωρώ ότι πλέον θα πρέπει, όπως άφησα τη διοίκηση στον Σύλλογο, να αφήσω σιγά-σιγά και τη χοροδιδασκαλία και την εκμάθηση λύρας. Και νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά.

Αυτό πρέπει να γίνεται. Ένας χοροδιδάσκαλος ή ένας υπεύθυνος μιας θεατρικής ομάδας ή μιας ομάδας διδασκαλίας μουσικών οργάνων θα πρέπει να μη στοχεύει μόνο στη διδασκαλία αυτού του αντικειμένου, αλλά θα πρέπει να στοχεύει ώστε να κάνει τους μαθητές του αντάξιούς του και να μάθουν να προσφέρουν, όχι μόνο να παίρνουν. Γι’ αυτό στον Σύλλογο χρησιμοποιούμε την αλληλοδιδακτική. Δηλαδή μαθαίνει ένας μαθητής ένα κομμάτι και υποχρεούται να το διδάξει σε έναν συμμαθητή του. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει και να δίνει, όχι μόνο να παίρνει». 

Παρχάρια 2016: Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα στα ποντιακά

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα φετινά Παρχάρια, που προγραμματίζονται για τις αρχές του Μαΐου, η νεολαία του Συλλόγου «Η Τραπεζούντα» σκοπεύει να παρουσιάσει το πέμπτο κατά σειρά θεατρικό δρώμενό της, που θα είναι η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, στην ποντιακή όμως διάλεκτο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.