Τρισαγιο στη μνημη των θυματων του ξεριζωμου του Ελληνισμου της Ανατολης απο τον Πολιτιστικος Συλλογος Αγιων Θεοδωρων

Χρ. Μπόζης: «Το κεφάλαιο “προσφυγιά” παραμένει ολοζώντανο»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Θεοδώρων τίμησε την Κυριακή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Συγκεκριμένα τελέστηκε το πρωί παρουσία μελών του Συλλόγου αλλά και κατοίκων τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων του ξεριζωμού, στο μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία του οικισμού.

«Ο ξεριζωμός του Ελληνισμού της Ανατολής, και η βίαιη απόσπαση του από τη μήτρα του, ύστερα από 3.000 χρόνια παρουσίας σε εκείνα τα χώματα, πόνεσε, πονάει και θα πονάει για πολλές γενιές ακόμη τους Έλληνες» τόνισε στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Μπόζης και συνέχισε: «o θρήνος της τραγωδίας, που ακουγόταν στα προσφυγικά σπίτια μέχρι που “έφυγαν” και οι τελευταίοι πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, μπορεί να σταμάτησε, οι πληγές όμως δεν έκλεισαν. Έμειναν ανοιχτές στην ψυχή των Ελλήνων. Το κεφάλαιο “προσφυγιά” παραμένει ολοζώντανο και η Ανατολή δεν είναι μια ξεχασμένη ιστορία, όπως πολλοί θα ήθελαν.

Ιδιαίτερα, όμως, για όσους έχουμε προσφυγική καταγωγή, η Ανατολή είναι κάτι παραπάνω. Είναι η ιστορία μας, οι ρίζες μας, η προγονική μας εστία, είναι “η Πατρίδα”, φορτισμένη με όλη τη νοσταλγία που μας μπόλιασαν οι πρόγονοι μας. Οι θρύλοι μας, οι μύθοι μας, οι παραδόσεις μας, τα οικογενειακά μας κειμήλια, οι γραπτές και προφορικές μας μαρτυρίες, τα ονόματα των νέων πόλεων και χωριών, μας παραπέμπουν αυτόματα εκεί, στην Ανατολή. Αυτή διαμόρφωσε την ταυτότητα μας».

«Ας είναι το 2022 “Έτος Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού”, ως ελάχιστη τιμή στους πρόσφυγες του 1922, που με τον πολιτισμό τους και τη σκληρή δουλειά τους συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ελλάδας. Στους πρόσφυγες, που έζησαν και “έφυγαν” με έναν αξεπέραστο καημό, τον καημό “της Πατρίδας” ευχήθηκε κλείνοντας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.