Τριημερο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ με θεμα «ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ»

Από τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε για μια ακόμη  σημαντική διοργάνωση που αφορά στο μείζον γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής  στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου ως Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης συνανήκομε.

Περισσότερο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων 2022 του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, διοργάνωσαν  τριήμερο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ με θέμα «ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ», οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα Παρασκευή  στις 7.00 μ.μ. και θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή, ξεκινώντας την ίδια ώρα στις 7.00,  στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του τριήμερου  συμποσίου Λογοτεχνίας έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 Ιουνίου 2022

19.00

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞH

Πρόλογος Χαιρετισμοί

20.00 Η ξεχωριστή περίπτωση της σμυρναίας ‘Ελδας (Ελπίδας) ΛΑΜΠΙΣΗ, πολεμικής ανταποκρίτριας στο Μέτωπο της Μικράς Ασίας για ελληνικές και ξένες εφημερίδες.

Οι υπεύθυνοι των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Μαρία ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ και Τάσος ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, συνδέονται διαδικτυακά και μας μιλούν για το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό πεσόντων ελλήνων στρατιωτών στη Μικρασιατική Εκστρατεία που η Έλδα Λαμπίση είχε συγκεντρώσει & φυλάσσεται σήμερα στα ιστορικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 25 Ιουνίου 2022

19.00    Εισήγηση με θέμα

«Μνήμη της Μικρασίας: όψεις μυθοπλασίας της ιστορίας», του ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Χαράλαμπου Λ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ.

20.00     Εισήγηση με θέμα

«Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στις σελίδες της νεοελληνικής πεζογραφίας: η πρώτη εγκατάσταση, η επούλωση του τραύματος, η διαχείριση της μνήμης», του επίκουρου καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Βασίλη ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 26 Ιουνίου 2022           

19.00  Ο συγγραφέας Δημοσθένης ΠAΠAΜAΡΚΟΣ συνομιλεί με τη συγγραφέα Πολύνα Γ. ΜΠAΝA για τη βραβευμένη συλλογή διηγημάτων του «ΓΚΙΑΚ», με ήρωες στρατιώτες που πολέμησαν στα πεδία μαχών στη Μικρά Ασία και επιστρέφουν οριστικά αλλαγμένοι στον τόπο τους & αναφέρεται, επίσης, στη θεατρική διασκευή της συλλογής και τη μεταφορά της στην σκηνή.

20.00 «Ο ΚΟΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ»: ένα τετράτομο έργο με προφορικές μαρτυρίες, μεταξύ άλλων, και ανθρώπων που επέζησαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τις οποίες είχε συγκεντρώσει η καταγόμενη από τη Σμύρνη ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας, Έλλη ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ με ερμηνευτική ανάγνωση μαρτυριών γυναικών και ανδρών από τον «ΚΟΙΝΟ ΛΟΓΟ», από τους δικηγόρους Ευθυμία ΛAΖAΡΙΔΟΥ και Αναστάσιο Μ. ΠΟΥΛΙΟ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.