Τους ηρωες του 1821 τιμησαν και οι μαθητες του δημοτικου σχολειου Αιγειρου

Ακολουθώντας την παράδοση αλλά και τα όσα προέβλεπε η εγκύκλιος του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μεταξύ άλλων και για τη Ροδόπη,  ως φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς προγόνους μας, τους ήρωες του 1821, τα σχολεία όλου του νομού, όπως και όλης της χώρας, πραγματοποίησαν σχετικές ομιλίες και εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τους μαθητές και τις μαθήτριές τους. Έτσι έπραξαν και οι μαθητές και οι μαθήτριες του δημοτικού σχολείου της Αιγείρου, οι οποίοι γιόρτασαν την εθνική αυτή επέτειο του ελληνισμού, με απαγγελίες ποιημάτων και κειμένων που αφορούν στους ήρωες της επανάστασης, μπόλικη σάτιρα και τραγούδι.

 

Συγκεκριμένα η γιορτή ξεκίνησε με τον «Ακάθιστο ύμνο», με τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης να απαγγέλουν αποσπάσματα από μία σειρά εξαιρετικών κειμένων όπως «Ο σκλάβος» της Μελέτης Κυριάκου, «Θούριος» του Ρήγα Φεραίου και «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονύσιου Σολωμού, ενώ ακούστηκαν και αντίστοιχης ωραιότητας και σπουδαιότητας μελωδίες, όπως μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι, του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Μάνου Λοΐζου, επιλογές που έγιναν υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών κ.κ. Σταυρούλας Στανή και Ζωής Παπαστεφάνου.

 

Τα παιδιά τίμησαν τους ήρωες και τις ηρωίδες της επανάστασης, κατήγγειλαν και σατίρισαν το γεγονός ότι σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες είναι ανιστόρητοι, απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν και χόρεψαν στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται. Ξανά και ξανά ακούγονταν οι ίδιες λέξεις, άνοιξη, Ελλάδα, ελευθερία, σωτηρία, αγώνας, πατρίδα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους ήρωες της Επανάστασης που κατάγονταν από το Θράκη.

 

Μετά τους μαθητές του δημοτικού, την σκυτάλη πήραν οι μαθητές του νηπιαγωγείου που έπαιξαν, με την καθοδήγηση της νηπιαγωγού κ.Μαίρης Χαριτοπούλου, το ακυκλοφόρητο έργο της Ζωής Παπαστεφάνου «Αθάνατο 21», ενώ η αυλαία «έπεσε» με την απαγγελία του εθνικού μας ύμνου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.