Τους 19 ηρωες προγονους τους που θυσιαστηκαν με ψευδεις κατηγοριες θυμηθηκαν οι κατοικοι του Νεου Σιδηροχωριου

Τους 19 Σαμμακοβίτες που στις 4 Σεπτεμβρίου του 1915 θυσιάστηκαν ώστε να μπορέσουν οι συγχωριανοί τους να φύγουν και να απλώσουν ρίζες σε άλλα μέρη, θυμήθηκαν για ακόμα μια χρονιά οι απόγονοί τους στο Νέο Σιδηροχώρι, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου του 2016.
 
Το Σαμμάκοβο ήταν χωρίο της Ανατολικής Θράκης, στην περιοχή των 40 Εκκλησιών, το οποίο είχε πάρει το όνομά του από τα μεταλλεία σιδήρου που υπήρχαν στην περιοχή και είχαν δώσει δύναμη και πλούτο στον οικισμό, που αριθμούσε σχεδόν 7.000 κατοίκους, ενώ παρέμεινε ισχυρό ακόμα και όταν τα μεταλλεία απαξιώθηκαν.
 

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του δόγματος των Νεότουρκων, οι κάτοικοι υπέστησαν το 1915 μία από τις μεγαλύτερες σφαγές, λίγα χρόνια πριν αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Συγκεκριμένα, στις 4 Σεπτεμβρίου 1915, με ψευδείς κατηγορίες για έναν φόνο που δεν είχαν διαπράξει, 19 άντρες Σαμακοβίτες βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους.
 
Οι απόγονοί τους, διασκορπίστηκαν σε πολλές περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως η Ξάνθη, η Καβάλα, η Θάσος, η Δράμα.
Ο δρόμος της προσφυγιάς όμως οδήγησε τον κύριο όγκο των προσφύγων στο Νέο Σιδηροχώρι, όπου πρόκοψαν χτίζοντας μια καινούρια ζωή διατηρώντας όμως τις αναμνήσεις του Σαμμάκοβου, των παραδόσεών του αλλά και τη μνήμη των 19 ηρώων, τα οποία είναι γραμμένα στο Ηρώο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του οικισμού.
 

Κάθε χρόνο λοιπόν, στο αντάμωμα των Σιδηροχωριτών, πραγματοποιούν εκδηλώσεις μνήμης στους μάρτυρες με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης στεφάνων στο Ηρώο, όπως έγινε και την Κυριακή.
 
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε όπως κάθε χρόνο από ομιλία του κ. Περικλή Κιακίδη, ο οποίος φέτος επέλεξε αντί για την καθιερωμένη του ομιλία για το ιστορικό της σφαγής, μέσα από την οποία, όπως τόνισε, κατέγραφε την υποκειμενική και συναισθηματική του αντίληψη για τα γεγονότα, που πιθανώς να παρέκκλινε από την αλήθεια, να φανταστεί πώς θα ήταν τα πράγματα σήμερα, αν η ιστορία είχε εξελιχθεί διαφορετικά. «Αν δηλαδή» όπως εξήγησε, «ορισμένα γεγονότα, που σημάδεψαν και καθόρισαν την ιστορία μας, δεν είχαν συμβεί όπως συνέβησαν, αν οι άδικοι δεν έπαιζαν το ρόλο του δίκαιου, και μετά το Β’ Βαλκανικό πόλεμο ολόκληρη η Θράκη είχε καταχωρηθεί και είχε μείνει έκτοτε στην Ελληνική επικράτεια» σημείωσε, αλλά και υποθέτοντας πως δεν θα χρειαζόταν η θυσία των 19 αν δεν ήταν διοικητής ο αιμοσταγής Χουσεΐν Χαμδή, αλλά και δεν είχε επισκεφτεί τον οικισμό ο Νομάρχης Αδιρανουπόλεως, του οποίου οι γιός δολοφονήθηκε από Βούλγαρους Κομιτατζήδες προκαλώντας ένα κύμα αντιποίνων εναντίων των Ελλήνων».

«Τότε το μόνο που μπορεί να πει κάποιος με απόλυτη σιγουριά, είναι ότι αν οι 19 μάρτυρες είχαν λιποψυχήσει μπροστά στην απειλή του θανάτου, δεν θα είχαν γίνει ήρωες, δεν θα είχαν μείνει αθάνατοι στη σκέψη μας και την ιστορία, και εμείς, χωρίς την ανιδιοτελή εκείνη πράξη τους, ίσως να είμασταν λίγο λιγότερο περήφανοι για την καταγωγή μας» κατέληξε ο κ. Κιακίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.