«Συγχρονη Ελληνικη Ποιηση στη Δημοτικη Βιβλιοθηκη Κομοτηνης»

Η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κατερίνα Σχοινά μιλά στον «ΠτΘ» με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση

Σήμερα το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 18.30, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής θα λάβει χώρα μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τους φίλους της λογοτεχνίας με τίτλο «Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής». Οικοδεσπότες είναι αφενός η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής (με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή εν Δράσει») και αφετέρου η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης που, ως συνεργαζόμενοι φορείς, μας έχουν συνηθίσει σε ανάλογες όμορφες συμπράξεις. Εκπροσωπώντας σε αυτή την εκδήλωση τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης η Κατερίνα Σχοινά, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, μίλησε στον «ΠτΘ» για αυτή τη συνάντηση με το λογοτεχνικό έργο νέων ανθρώπων.

Το γιατί της εκδήλωσης

«Μετά από μία διετή συνεργασία της Διεύθυνσής μας με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής προσανατολισμένη στην ανάδειξη της τοπικής λογοτεχνίας, δηλαδή στο έργο συγγραφέων που με τον έναν ή άλλον τρόπο συνδέονται με την πόλη μας, συνεχίζουμε με τελείως διαφορετικό προσανατολισμό. Εμείς ως εκπαιδευτικοί και η Βιβλιοθήκη μας ως φορέας που ενδιαφέρεται συστηματικά για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας από τις σχολικές κιόλας ηλικίες (η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Αθανασία Καρανίκα έχει δουλέψει εξαιρετικά εδώ), έχουμε ένα ακόμα κοινό ενδιαφέρον: να εστιάσουμε την προσοχή μας στη δημιουργικότητα των νέων, να αφουγκρασθούμε τη φωνή τους, εν προκειμένω λογοτεχνική και καλλιτεχνική» ανέφερε η ίδια εξηγώντας πως «και οι δύο προσκεκλημένοι μας συγγραφείς, η Ιωάννα Λιούτσια και ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου, έχουν και καλλιτεχνική ιδιότητα, αφού η πρώτη ασχολείται επαγγελματικά με το θέατρο (σκηνοθεσία, υποκριτική, θεωρία θεάτρου, εμψύχωση θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων) και ο δεύτερος με τη φωτογραφία. Η κ. Λιούτσια μάλιστα οργανώνει και εμψυχώνει εργαστήριο θεάτρου για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, το οποίο προσείλκυσε το ενδιαφέρον πολλών εκπαιδευτικών μας».

Λιούτσια και Συφιλτζόγλου ως εκπρόσωποι της σύγχρονης λογοτεχνίας

«Βέβαια οι προσκεκλημένοι μας δεν είναι οι μόνοι με διπλή ιδιότητα σήμερα. Αυτό που ευρύτατα παρατηρείται στους σύγχρονους συγγραφείς είναι ότι πρόκειται για μορφωμένους ανθρώπους, πολυπράγμονες, με διακαλλιτεχνικές δημιουργικές δράσεις, συχνότατα μάλιστα με μια εξωστρέφεια που δεν περιορίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την προβολή του έργου τους, αλλά επεκτείνεται και σε καλλιτεχνικό και κοινωνικό ακτιβισμό, διάθεση για ορατότητα, παρρησία, θαρραλέα πολιτική στάση. Κι όλα αυτά σε μια πολυχρωμία, μια εντυπωσιακή ποικιλομορφία, καθώς και σε μια εκρηκτική δημιουργική παραγωγή που δεν αγαπά τις ταμπέλες, τα στεγανά, τις κατηγοριοποιήσεις. Κάθε λογοτέχνης/καλλιτέχνης μπορεί να διαμορφώνει ένα είδος από μόνος του, διακριτό, αυτόνομο, ενδιαφέρον» συνέχισε η ίδια, εξηγώντας πως τέτοιες περιπτώσεις ποιητών επέλεξαν να προσκαλέσουν .

Γιατί όμως τους επέλεξαν; Γιατί όπως τόνισε η κ. Σχοινά «διαθέτουν στίγμα λογοτεχνικό προσωπικό και διακριτό, γιατί -πιστέψτε με!- γράφουν πολύ ωραία, γιατί η λογοτεχνία τους αφομοιώνει σεβαστό μέρος της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας χωρίς να φιμώνει, ωστόσο, τον δικό τους λόγο, γιατί από έργο σε έργο οι συγγραφείς αυτοί εξελίσσονται, μεταβάλλονται, εκπλήσσουν, γιατί συναρμόζουν διαφορετικές καλλιτεχνικές εκφράσεις και εκφάνσεις, γιατί είναι της εποχής τους, μιλούν για αυτήν και μεταποιούν καλλιτεχνικά τους έντονους κλυδωνισμούς της. Σκεφθείτε, άλλωστε, πόσα και πόσα έζησαν οι άνθρωποι αυτοί, γεννημένοι ο μεν στη δεκαετία του ‘80η δε στη δεκαετία του ’90, όταν κόσμοι ολόκληροι κατέρρευσαν, μαζί τους και όνειρα και ιδεολογίες. Όμως σε αυτή τη γενιά δεν θα δεις, νομίζω, την ηττοπάθεια, αλλά τη μαχητικότητα, την εμπλοκή στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, ενίοτε μάλιστα και με φωνή δυνατή, στεντόρεια».

Ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό της πόλης

«Επομένως περισσότερο από παρουσίαση του έργου των δύο ποιητών μας, το οποίο θα παρουσιάσουμε σύντομα ο Στέφανος Γραβάνης (για την Ι. Λιούτσια) και εγώ (για τον Κ. Συφιλτζόγλου) και μέρος του οποίου θα ακούσουμε από τους ηθοποιούς μας Άννυ Μαχαιροπούλου και Γιώργο Κουκαλιώτη, με τον συντονισμό του πανεπιστημιακού καθηγητή Κωστή Δανόπουλου θα συνομιλήσουμε με τους συγγραφείς για την ποίησή τους, την ποίηση και εν γένει τη λογοτεχνική παρουσία αυτής της τόσο δυναμικής γενιάς, που ίσως δεν δέχεται καν να χαρακτηρισθεί «γενιά», επιδιώκοντας στους δύσκολους καιρούς της την ελευθερία» κατέληξε η ίδια απευθύνοντας  πρόσκληση συμμετοχής προς όλους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.