Τουρκια: Μεγαλες ζημιες απο τον σεισμο σε καστρο 2.200 ετων

Το Κάστρο του Γκαζιαντέπ δεν γλίτωσε από τη μανία του Εγκέλαδου

Εκατοντάδες θύματα, δραματικές εικόνες και μεγάλες υλικές ζημιές αφήνει πίσω του ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ, που έπληξε την Τουρκία και την Συρία το πρωί της Δευτέρας.

Φωτ.: star.com.tr

Μεταξύ των κτισμάτων, που υπέστησαν σοβαρές ζημιές είναι το και Κάστρο του Γκαζιαντέπ, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και χρονολογείται ότι είναι 2.220 ετών. Το Κάστρο του Γκαζιαντέπ χτίστηκε για πρώτη φορά από την Αυτοκρατορία των Χετταίων ως σημείο παρατήρησης στην κορυφή ενός λόφου στο κέντρο της πόλης. Αργότερα χτίστηκε ως κύριο κάστρο από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ., ενώ υπέστη περαιτέρω επέκταση και ανακαίνιση επί Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄ μεταξύ 527 και 565 μ.Χ..

Φωτ.: Mehmet Akif Parlak/Anadolu Ajansı

«Ορισμένοι από τους προμαχώνες στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα του ιστορικού κάστρου στην κεντρική περιοχή Σαχινμπέι καταστράφηκαν από τον σεισμό και τα συντρίμμια σκορπίστηκαν στον δρόμο. Τα σιδερένια κιγκλιδώματα γύρω από το κάστρο ήταν διάσπαρτα στα γύρω πεζοδρόμια. Ο τοίχος αντιστήριξης δίπλα στο κάστρο κατέρρευσε επίσης. Σε ορισμένους προμαχώνες παρατηρήθηκαν μεγάλες ρωγμές», μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πηγή: ethnos.gr, wikipedia.org

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.