Το βιβλιο του Περικλη Γκογκα «Συγχρονοι ελληνικοι μυθοι» παρουσιαζεται στην Κομοτηνη

Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου

Το εργαστήριο Γλωσσολογίας «ΣυνΜόρΦωΣη», οι εκδόσεις «Κριτική», το Βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο» και η εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης» συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Περικλή Γκόγκα, «Σύγχρονοι ελληνικοί μύθοι». Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 19.00 στον 1ο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων.
 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
 
Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια & Αντιπρύτανης ΔΠΘ
Θεόφιλος Παπαδημητρίου, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ
Περικλής Γκόγκας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ

Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νατάσσα Βαφειάδου.
 
Θα ακολουθήσει συζήτηση για «μύθους» της σύγχρονης πραγματικότητας όπως: Η Ελλάδα είναι μια φτωχή, μικρή, αγροτική χώρα και δεν εξάγει τίποτα | Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες  | Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι κακά | Έχουμε μεγάλο δημόσιο τομέα | Υπεράριθμοι οι δημόσιοι υπάλληλοι | Απαράδεκτο το σύστημα υγείας | Το 19,2% των πολιτών πληρώνει το 83,2% των φόρων κ.ά. 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Οι μύθοι του Αισώπου θα μείνουν για πάντα στην ελληνική και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, γιατί με παραστατικό και αποτελεσματικό τρόπο κατάφεραν να είναι εξαιρετικά διδακτικοί και ιδιαίτερα προσφιλείς στους ανθρώπους.
 
Στη σημερινή Ελλάδα, οι Σύγχρονοι Ελληνικοί Μύθοι, καμουφλαρισμένοι κάτω από έναν μανδύα αληθοφάνειας, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Οι μύθοι αυτοί είναι πολλοί και άπτονται ποικίλων θεμάτων που αγγίζουν τον έλληνα πολίτη στην καθημερινότητά του.

Σε αντίθεση με τους μύθους του Αισώπου, που ήταν ωφέλιμοι γιατί ήταν διδακτικοί, οι Σύγχρονοι Ελληνικοί Μύθοι είναι αποπροσανατολιστικοί, παραπλανητικοί και πολύ επικίνδυνοι.

Οι μύθοι αυτοί αναπαράγονται και διαδίδονται, πλέον, πολύ εύκολα, μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και είναι στην πλειονότητά τους αρνητικοί. Πιστεύουμε, για παράδειγμα, ότι είμαστε μια μικρή, φτωχή, αγροτική χώρα, με τεμπέληδες εργαζομένους, με κακά πανεπιστήμια και κακό σύστημα υγείας, δεν παράγουμε τίποτα, δεν διαθέτουμε προηγμένη τεχνολογία κ.λπ.

Το βιβλίο του Περικλή Γκόγκα έχει διττό στόχο: Από τη μια, να αποδομήσει και να καταρρίψει μερικούς από τους πιο σημαντικούς και εντυπωσιακούς μύθους που είναι βαθιά ριζωμένοι μέσα μας.

Από την άλλη, να δώσει στον αναγνώστη το έναυσμα και την αφορμή για να αρχίσει να εξετάζει κριτικά όποια πληροφορία δέχεται.

Να στέκεται λίγο περισσότερο, να αμφισβητεί, να εξετάζει, να ψάχνει, να επιβεβαιώνει προτού αποδεχτεί κάτι. 

Ο συγγραφέας 

Ο Περικλής Γκόγκας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Αναπληρωτής Διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρίας Αποφάσεων και Οικονομικής Ανάλυσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα Μακροοικονομικά, Χρηματοοικονομικά, Πολυπλοκότητα και Μηχανική Μάθηση. Έχει Διδακτορικό με ειδίκευση στα Νομισματικά και Χρηματοοικονομικά από το University of Calgary και Μεταπτυχιακό τίτλο στα Διεθνή Χρηματοοικονομικά με «High Distinction» από το University of Saskatchewan.
 
Είναι συγγραφέας των βιβλίων Σύγχρονη Επιχείρηση(Διόνικος 2010), Οδηγός Επιχειρηματικότητας (Σοφία 2017), Σύγχρονοι Ελληνικοί Μύθοι (Κριτική 2018) και Οικονομικά για μη Ειδικούς (Κριτική 2016) που έγινε best seller και ψηφίστηκε στο top 10 των βραβείων του κοινού του Public. Παρουσίασε, κατόπιν πρόσκλησης, την ερευνητική του δουλειά στα University of Michigan, Temple University και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων για τις εθνικές ακαδημίες έρευνας της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Κροατίας και του Καζακστάν. Πλήθος άρθρων του δημοσιεύονται στον τύπο. Προτού αφοσιωθεί στην ακαδημαϊκή καριέρα, διετέλεσε, για σειρά ετών, οικονομικός διευθυντής μεγάλης ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας και ασχολείται με τη συμβουλευτική επιχειρήσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.