Το θεατρικο εργο εμενα με νοιαζει στο Αρχαιο Θεατρο Μαρωνειας

Μια διοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Η ΑΜΚΕ 4PLAY, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη Η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός 2023», παρουσιάζει στις 2 και 3 Αυγούστου 2023 στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας το μυθιστόρημα της Γαλάτειας Γρηγοριάδου – Σουρέλη «Εμένα με νοιάζει» (Τιμητικό δίπλωμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ανάρτηση στον τιμητικό πίνακα διεθνούς βραβείου Άντερσεν/ εκδ. Πατάκη) σε μια παράσταση για παιδιά από 10 ετών, εφήβους και οικογενειακό κοινό, που συνδυάζει αρμονικά το θεατρικό λόγο με τον σύγχρονο χορό και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Η πλοκή του έργου

Ένα χωριό χτισμένο ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, που προσφέρει στους κατοίκους του τροφή και προστασία, αρχίζει να διαβρώνεται από την παρουσία ενός εργοστασίου που διαλύει σταδιακά τη γη, τον αέρα και το νερό του. Η 4PLAY δημιουργεί μια ιδιαίτερη σκηνική εμπειρία, ζωντανεύοντας την ιστορία των μαθητών του Ανθόπυργου που παλεύουν να σώσουν τον τόπο τους, μέσα στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας με φόντο το πυκνό δάσος το φως του ουρανού και το Βόρειο Αιγαίο.  Τι συμβαίνει όταν εμφανίζονται τα πρώτα σημεία της ρύπανσης;  Όταν πεθαίνει το πρώτο δέντρο, το πρώτο ζώο; Πώς αυτή η διάλυσημετατοπίζει μια ολόκληρη κοινωνία;  Πώς ένας δάσκαλος με τη δύναμη των μαθητών του καταφέρνει να σώσει ένα ολόκληρο χωριό;  Μια ομάδα που παιδιών που φωνάζει «Μπορώ να αλλάξω τον κόσμο εγώ, γιατί εμένα με νοιάζει»φτάνει για να ξαναζωντανέψει την ελπίδα και την ομορφιά.

Στην παράσταση, το λογοτεχνικό έργο μετουσιώνεται σ’ έναν άμεσο θεατρικό λόγο και σε συνδυασμό με τον σύγχρονο χορό και το contact improvisation που χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της βαρύτητας μεταποιούν την κίνηση σε εικόνα, εναλλάσσοντας τις συμπεριφορές και δημιουργούν χοροθεατρικές εικόνες που δίνουν τον τόνο στην αλλαγή των σκηνών και στην ραγδαία εξέλιξη του έργου.

Η ηχητική δραματουργία, και τα μουσικά μοτίβα ζωντανεύουν το τοπίο της απέραντης θάλασσας και των δροσερών βουνών μέσα από μία πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Ακολουθώντας τη δραματουργία του βραβευμένου μυθιστορήματος της συγγραφέως, και με κεντρικούς χαρακτήρες τον νέο δάσκαλο, την τάξη των μαθητών, αλλά και στον αντίποδα, τον διευθυντή του εργοστασίου που μάχεται μέχρι τελευταία στιγμή για το προσωπικό του όφελος η ομάδα στήνει μια περιπέτεια όπου συνυπάρχουν η χαρά, η ελπίδα, η απογοήτευση, ο φόβος, η αισιοδοξία και αντλεί την έμπνευσή της από τις εικόνες, τα χρώματα και τις μυρωδιές της φύσης. Μια ιστορία που ξεκινά με την αγνότητα ενός φυσικού τοπίου και των ανθρώπων του, οδηγείται σταδιακά στη μόλυνση της χλωρίδας και της πανίδας και καταλήγει να δικαιώνει το σύνθημα που ενώνει τις φωνές των παιδιών

Εμένα με νοιάζει.

«Εμένα με νοιάζει, αν ένα πεύκο κόβεται ή καίγεται, εμένα με νοιάζει, αν ένα βοτσαλάκι λερωθεί από τα απόβλητα. Γιατί δικό μου το πεύκο, δικό μου το βοτσαλάκι. Μπορώ να αλλάξω τον κόσμο εγώ, γιατί εμένα με νοιάζει.»

Γαλάτεια Γρηγοριάδου – Σουρέλη, απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Εμένα με νοιάζει».

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο  digitalculture.gov.gr

Ταυτότητα Παράστασης

Πρωτότυπο κείμενο: Γαλάτεια Γρηγοριάδου – Σουρέλη

Διασκευή -Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Πάρης Μαντόπουλος

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Φουντούκος

Ενδυματολογία: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Επιμέλεια σκηνικού: Πάρης Μαντόπουλος, Ιφιγένεια Νταουντάκη

Οργάνωση – προβολή: Μαριλένα Μόσχου

Παραγωγή: AMKE 4PLAY

Παίζουν: Μιχάλης Κουτσκουδής, Κωνσταντίνα Ευθυμίου, Ολυμπία Μανωλοπούλου,

Αντώνης Παπαδάκης, Αγγελική Νικολαΐδου

Διάρκεια: 60 λεπτά

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.