Tο “SHINING VALE” και η επιστροφη της COURTENEY COX

tv’s... inspector

Μετά από χρόνια απουσίας από τη μικρή, αλλά και τη μεγάλη οθόνη, η Courteney Cox φέτος έκανε δυναμικό comeback και στα δύο μέσα. Στο σινεμά με την πολυαναμενόμενη επιστροφή του “Scream” στον χαρακτηριστικό ρόλο της Gale Weathers και στην τηλεόραση με τη νεοσύστατη κωμωδία τρόμου – στη θεωρία πάντα – του Starz, “Shining Vale”.

Το “Shining Vale” ακολουθεί την Pat Phelps – Courteney Cox – που με τον σύζυγο της, Terry – Greg Kinnear του “As Good As it Gets” – τη μεγάλη κόρη της Gaynor – Gus Birney – και τον γιο και μικρότερο μέλος της οικογένειας, Jake – Dylan Gage – μετακομίζει σε ένα καινούργιο σπίτι στα προάστια. Μία επιβλητική μονοκατοικία με μία μακρά ιστορία για την οποία η Pat και η οικογένειά της δεν έχει την παραμικρή ιδέα. Από πολύ νωρίς γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για μία πολύ δυσλειτουργική οικογένεια και για ένα ζευγάρι που περνάει κρίση μετά την απιστία της Pat, η οποία περνάει μία πολύ δύσκολη περίοδο με την εμμηνόπαυση και τη διαρκή αποτυχία της να ολοκληρώσει το δεύτερο βιβλίο της και νιώθει ανεπαρκής τόσο ως συγγραφέας όσο και ως σύζυγος και μητέρα, αποξενωμένη από τα παιδιά της. Γίνεται επίσης γνωστό πως στο παρελθόν η Pat υπήρξε sex addict και αλκοολική και έχει μείνει νηφάλια για σχεδόν δύο δεκαετίες – εννοείται φυσικά πως αυτό τελειώνει σύντομα. Σε πολλαπλά αδιέξοδα λοιπόν, η Pat προσπαθεί να κάνει μία νέα αρχή, όπως και η οικογένειά της, όταν ξαφνικά αρχίζει να ακούει περίεργους θορύβους, να αισθάνεται και να βλέπει πράγματα, αλλά και το φάντασμα μίας νοικοκυράς από τη δεκαετία του πενήντα που φέρεται να έμενε στο σπίτι παλιότερα και που πολύ μυστήρια την υποδύεται η Mira Sorvino. Όλοι πιστεύουν πως είναι τρελή και ίδια πολλές φορές πιστεύει το ίδιο. Ο ψυχίατρος τής συστήνει χάπια, η εκδότριά της πιέζει και περιμένει εναγωνίως να δει δείγμα της δουλειάς που αδυνατεί να παράγει, ο σύζυγός της χάνει την εμπιστοσύνη του, ο γιος της αδυνατεί να κοινωνικοποιηθεί, με την κόρη της κοντράρεται συνεχώς και στο σπίτι δεν μπορεί να βρει με τίποτα την ησυχία της, τα χτυπήματα για την Pat έρχονται όλα μαζί, μέχρι που ξαφνικά οι αλληλεπιδράσεις της με το φάντασμα όλως τυχαίως την ωθούν σε πολύ δημιουργικές, αλλά και καταχρηστικές κατευθύνσεις.

Το κύριο χαρακτηριστικό της σειράς είναι το πάντρεμα της κωμωδίας και του τρόμου, μία ισορροπία που τουλάχιστον μέχρι και το τέταρτο επεισόδιο που έχει προβληθεί δεν φαίνεται να έχει επέλθει. Σπάνια οι απόπειρες κωμωδίας είναι πραγματικά επιτυχείς, ενώ ο τρόμος δεν κάνει την εμφάνισή του ποτέ, με το αποτέλεσμα να είναι κάπως άνοστο.

Υπάρχει φυσικά το μυστήριο, το διαρκές ερώτημα εάν η Pat τρελαίνεται ή όχι, αλλά δεν υπάρχει καμία ισορροπία και σε πολλά σημεία είναι απλά άβολο. Κάθε επεισόδιο βέβαια είναι και κάπως καλύτερο από το προηγούμενο, πιο σίγουρο, λιγότερο ανισόρροπο, πιο to the point και κάθε φορά η Courteney Cox είναι το ίδιο συναρπαστική. Επί χρόνια ήταν η πιο υποτιμημένη από το καστ του “Friends” και η μοναδική που δεν έλαβε υποψηφιότητα για Emmy, κάθε της προσπάθεια να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό ήτανε καταδικασμένη να αποτύχει με φωτεινές εξαιρέσεις το “Scream” και το μέτριο “Cougar Town” και τώρα ως Pat επιδεικνύει ταλέντα που ίσως για πρώτη φορά της δίνεται η ευκαιρία να ξεδιπλώσει στον ρόλο μίας γυναίκας στη μέση μίας καθηλωτικής κρίσης ταυτότητας που επέρχεται μετά από μερικά επεισόδια, αλλά όταν επιτέλους καταφθάνει δίνει επιτέλους στην Cox ένα πιο decent υλικό για να δουλέψει.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη Mira Sorvino που υποδύεται το φάντασμα της Rosemary, της νοικοκυράς των 50’s που κατοικούσε στο σπίτι, αλλά και με την Gaynor της Gus Birney. Όλες τους δυστυχισμένες γυναίκες από διαφορετικά backgrounds και ηλικίες που στερούνται την ολοκλήρωση. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο το πού κατευθύνεται η σειρά και τι προσπαθεί να πει με όλα αυτά, υπάρχει όμως βάθος, νόημα και υλικό για να βοηθήσει την Courteney Cox να λάμψει και αυτό αρκεί.

Το καστ του “Shining Vale” είναι πολύ καλό και πέραν της Cox και της Sorvino. Το κωμικό timing των Greg Kinnear και Gus Birney είναι πολύ καλό, ενώ ο Kinnear είναι αξεπέραστος στο να σε κάνει να νιώθεις οίκτο για τον χαρακτήρα του έτσι που σε κάθε επεισόδιο αναρωτιέσαι όλο και περισσότερο για ποιο λόγο συνεχίζει να προσπαθεί σε αυτόν τον γάμο, αλλά δεν υπάρχει ποτέ κάποια αρκούντως ικανοποιητική εξήγηση. Παρά την ανισορροπία στο genre και την έλλειψη σταθερότητας, χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση και πολύ ιδιόρρυθμο, το “Shining Vale” είναι fun.

Ας αφήσουμε τις υπερ-αναλύσεις, είναι η Courteney Cox που πίνει σφηνάκια με το φάντασμα της Mira Sorvino και προσπαθεί να πείσει τον σύζυγό της πως είναι καλά κρατώντας ένα γιγάντιο τσεκούρι. Δεν είναι αρκετό αυτό ως recommendation?

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.