Το πολιτιστικο παρελθον και μελλον της Ροδοπης στην Ελληνικη Βουλη

Τους προβληματισμούς τους, τις αγωνίες τους αλλά και τις ελπίδες τους για το μέλλον εξέθεσαν 11 σύλλογοι της Ροδόπης

Τις πόρτες της στα προσφυγικά Σωματεία της Ροδόπης άνοιξε η Ελληνική Βουλή και τους έδωσε βήμα επ’ ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολής.

11 πολιτιστικοί προσφυγικοί σύλλογοι, αφού ξεναγήθηκαν στο Κοινοβούλιο και επισκέφθηκαν την έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, μετά από αίτημα του μέλους της και Βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων που πραγματοποιεί η επιτροπή για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Υπερήφανος για τους συλλόγους ο Μητροπολίτης Παντελεήμων

Την συνεδρίαση άνοιξε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος εξέφρασε την υπερηφάνεια του για το έργο που κάνουν όλοι οι σύλλογοι της Ροδόπης, και τόνισε πως η συμπλήρωση 100 ετών, μας δίνει τη δυνατότητα να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία μας και να τη διδάξουμε στα παιδιά μας.

«Η γνώση της ιστορίας, είναι ό,τι ιερότερο έχουμε να πράξουμε» σημείωσε, τονίζοντας πως «στη Θράκη, εκτός από το ΔΠΘ έχουμε και το πανεπιστήμιο της ζωής, που προσκαλεί όλο τον Κόσμο να μαθητεύσει πως άνθρωποι με διαφορετική πίστη και παράδοση συμβιώνουμε και εργαζόμαστε στα έργα της ειρήνης και της προόδου» κατέληξε.

Κρατώντας αναμμένη τη φλόγα της μνήμης

Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι Σύλλογοι, με πρώτο τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής κ. Χρήστο Τζερνικούδη, που αφού αναφέρθηκε στις δράσεις του Συλλόγου, τόνισε πως πολλά από τα μέλη τους έλκουν καταγωγή από την τη Βόρεια και την Ανατολική Θράκη, και έχουν ακόμα ζωντανές μνήμες από τις αφηγήσεις των προγόνων τους, που πήραν το δρόμο για τις νέες πατρίδες.

Για αυτό και παλεύουν για να διασώσουν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Θράκης, που την αναδεικνύουν ως τη Μεγάλη Γη.

Θα συνεχίσουν να προσπαθούν, ανέφερε, να υπηρετούν την παράδοση μέσα από τα ήθη και τα έθιμά της, «προσθέτοντας λάδι στο καντήλι της ιστορίας μας για να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα της μνήμης».

Από τους Αγίους Αναργύρους στους Ασκητές

Ο κ. Χαράλαμπος Φαρασόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Νομού Ροδόπης «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ», περιέγραψε πως οι πρόγονοί τους, κρατώντας σφιχτά εικόνες και κειμήλια, εγκατέλειψαν τις αρχαίες εστίες του, από το χωριό Άγιοι Ανάργυροι στην Καισαρεία.

Από εκεί ταξίδεψαν μέχρι τον οικισμό των Ασκητών, στη Ροδόπη, όπου έμειναν και μεγαλούργησαν, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος πλέον της Θράκης.

Ανάδειξη του Ποντιακού πολιτισμού

Για την συμβολή του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ» μίλησε το μέλος του κ. Φωτεινή Φιλιππίδου, που τόνισε πως μέσα από τα μαθήματα που γίνονται για εκμάθηση χορών, οργάνων και στοιχείων του Ποντιακού Πολιτισμού, έχει γαλουχήσει πολιτιστικά πολλές γενιές.

Οι πλούσιες εκδηλώσεις του Συλλόγου για την ανάδειξη των πτυχών του παρελθόντος, και την προβολή προσωπικοτήτων που σφράγισαν την πορεία του Πόντου γαλούχησε πολιτιστικά πολλές γενιές, καθιστώντας τον ποντιακό πολιτισμό αναπόσπαστο κομμάτι της πολυπολιτισμικότητας της περιοχής, σημείωσε η ίδια.

Όραμα και αισιοδοξία για τους νέους

Για τις προσπάθειες που κάνει ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ροδόπης «Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ» για να εκπληρώσει το σκοπό του ως θεματοφύλακας των ποντιακών παραδόσεων, μεταλαμπαδεύοντάς τις στις επόμενες γενιές μίλησε η κ. Ελένη Κακουλίδου.

Αφού αναφέρθηκε στα Παρχάρια που οργανώνει ο Σύλλογος, και τις άλλες δράσεις του, εστίασε στην ανάγκη να επανενταχθεί η Μικρασιατική Καταστροφή στα σχολικά βιβλία, με ειδική αναφορά στη γενοκτονία των Ποντίων, ενώ τόνισε πως πρέπει να στηριχθούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, που προσπαθούν να εμφυσήσουν όραμα και αισιοδοξία στους νέους.

Στήριξη του λαϊκού πολιτισμού στη Θράκη

Οι πρώτοι Ανατολικορωμυλιώτες εγκαταστάθηκαν σε 24 σημεία της Ροδόπης, σημείωσε η κ. Ζαφειρία Συρμού, Γ.Γ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής, φέρνοντας μαζί τους μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Για αυτό και ο Σύλλογός τους κάνει μια σημαντική προσπάθεια για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Θράκης, αναβιώνοντας έθιμα όπως το Καμήλες και ντιβιτζίδες, τα εννιά φαγιά και η γιορτή τρύγου.

Επισήμανε δε πως αυξάνεται τα τελευταία χρόνια ο αριθμός όσων θέλουν να έρθουν σε επαφή με την θρακική παράδοση, και ο ρόλος των πολιτιστικών συλλόγων είναι σημαντικότερος από ποτέ, για αυτό και ζήτησε τη στήριξη του λαϊκού πολιτισμού ιδιαίτερα στη Θράκη.

Διατηρεί την ιστορική μνήμη ο Ίασμος

Για το «μπόλιασμα» των εθίμων των παλιότερων Ιασμιωτών με τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν σε αυτόν μετά τη Μικρασιατική καταστροφή μίλησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου κ. Ηλίας Μπούκας.

Τόνισε μάλιστα την ανάγκη για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ιδιαίτερα στον Ίασμο, που νιώθει να πνίγεται και θέλει να βροντοφωνάξει πως η Θράκη ζει και θα συνεχίσει να ζει.

Διατηρώντας την παράδοση στις Σάπες

Ο κ. Χρήστος Χιωτέλης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Σαπών «ΤΑ ΚΑΣΣΙΤΕΡΑ», αναφέρθηκε στην σημαντική συνδρομή του συλλόγου τα τελευταία 30 χρόνια στις Σάπες, ένα μέρος όπου συγκεντρώθηκαν πρόσφυγες από Θράκη και Μικρά Ασία, και μαζί με τους μουσουλμάνους κατοίκους αποτελούν πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας.

Έκανε ειδική αναφορά μάλιστα στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της Ρωμανίας, στο χώρο που μέχρι τώρα έχει αναγερθεί μόνο ο ναός του Αγίου Ευγενίου.

Η μεγάλη διαδρομή των Κιζδερβενιωτών

Για την διαδρομή των Κιζδερβενιωτών από των Οχρίδα τον 15ο αιώνα, στην Μικρά Ασία, με αποτέλεσμα να έχουν ένα ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα, και πως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν σε διάφορα χωριά σε όλη τη χώρα, και στην Καλλιθέα της Ροδόπης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κιζδερβενιωτών Μικρασιατών Νομού Ροδόπης κ. Γιώργος Κεπελής.

Ανέφερε δε τις προσπάθειες που κάνει ο Σύλλογος για την ανάδειξη του παρελθόντος του οικισμού της Καλλιθέας αλλά και όλης της προσφυγικής ιστορίας τους.

Δεν κατέβαλε η προσφυγιά τους Θρυλοριώτες

Τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο Θρυλόριο να συνεχίσουν τη ζωή από εκεί που τη σταμάτησε η προσφυγιά μίλησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου.

Ο Σύλλογος, ανέφερε, αποτελεί κύριο φορέα διάσωσης και διατήρησης της παράδοσης και ενίσχυσης της ποντιακής ταυτότητας του χωριού, αναβιώνοντας και διατηρώντας έθιμα αλλά και την ιστορία των προγόνων τους.

Σημαντική η παρουσία του ΜΟΚ

Για τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής μίλησε το μέλος του κ. Ελευθερία Ελευθεριάδου που εξέθεσε στην επιτροπή πώς ο ΜΟΚ ιδρύθηκε από πρόσφυγες, έχει στην κατοχή του τρία αρχοντικά, και δημιούργησε το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής σε ένα από αυτά.

Αναφέρθηκε όμως και στην παρουσία του στην πολιτιστική ζωή του τόπου, από την καθιέρωση των γιορτών των Ελευθερίων, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, μέχρι την πολιτιστική και χορευτική παράδοση μέσα από τις ομάδες του.

Αναπόσπαστο κομμάτι της Ροδόπης οι Σαρακατσάνοι

Τέλος για τον σύλλογο των Σαρακατσάνων ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Νάκος σημείωσε πως μαρτυρίες επιβεβαιώνουν την παρουσία τους στην Θράκη αλλά και τη περιοχή της Προύσας, σε μια ημινομαδική διαβίωση, και το 1919, ξεκινά η εγκατάστασή τους ως πρόσφυγες αρχικά από τη Βουλγαρία και στη συνέχεια από την Ανατολική Θράκη.

Στη Ροδόπη λοιπόν  κατάφεραν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν από την αρχή το βιός τους, με το Σύλλογος να προσπαθεί μέχρι σήμερα να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο με τις νεότερες γενιές.

Ενθουσιώδεις οι βουλευτές

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που η Θράκη και ειδικότερα η Ροδόπη φιλοξενείται κατ’ αυτόν τον τρόπο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και δίνεται στους φυσικούς της εκπροσώπους η δυνατότητα να εκφράσουν από του βήματος της Βουλής μια νέα ενιαία τοπική συνείδηση και ταυτότητα που συνθέτει όλες τις ψηφίδες των βιωμάτων, των περιπετειών, της προσφοράς και του πολιτισμού των τμημάτων εκείνων του Ελληνισμού που συναντήθηκαν στη νέα πατρίδα και ρίζωσαν στην Ελεύθερη  Θράκη.

«Σήμερα οι Θράκες, παρά τα όποια προβλήματα της εποχής, ατενίζουμε με αυτοπεποίθηση το μέλλον, αποκαθιστούμε τις αδικίες που υπέστη ο Ελληνισμός της Ανατολής και οικοδομούμε μια καινούρια πατρίδα» ανέφερε, που μπορεί να σηκώσει στην πλάτη της την ανάκαμψη όλης της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου τόνισε πως πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία η βουλή να γίνει κοινωνός του πλούτου της Θρακικής Γης, ένα όμορφο ψηφιδωτό όπου αντανακλάται η σύνθεση του Θρακικού Ελληνισμού σήμερα μέσα από διωγμούς αλλά και δύναμη ψυχής.

Ευχήθηκε δε να είναι η κοινή παρουσία των Συλλόγων στη Βουλή αφετηρία για διεκδίκηση όλων των θεμάτων που τέθηκαν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.