Το ονειρα της ξενιτιας «Για μια πατριδα»

Το νέο, πολύ προσωπικό, βιβλίο από την Άση Κιούρα παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή

Ένα βιβλίο πολύ προσωπικό, το οποίο μιλά για τον πόνο της ξενιτιάς και την πατρίδα που έχουν στην καρδιά τους οι μετανάστες, είναι το τελευταίο συγγραφικό της πόνημα «Για μια πατρίδα» που παρουσίασε στο κοινό της Κομοτηνής την Δευτέρα 4 Ιουλίου η Άση Κιούρα.

Στον φιλόξενο χώρο του Away The new era η συγγραφέας, με τη βοήθεια φίλων αλλά και του Συλλόγου Ηπειρωτών, τα μέλη του οποίου πλαισίωσαν χορευτικά την εκδήλωση, μοιράστηκε με το κοινό ένα κομμάτι από την συγκίνηση που ένιωσε όταν έγραφε το βιβλίο.

Η αφήγησή επικεντρώνεται στα δύο κύρια μεταναστευτικά ρεύματα που γνώρισε ο ελληνισμός κατά τον περασμένο αιώνα: σε εκείνο της περιόδου 1880-1930 προς την Αμερική, και σε εκείνο των ετών 1950-1980, οπότε και πολλοί Έλληνες μετανάστευσαν στην Γερμανία, όπως και οι γονείς της συγγραφέως.

Όπως τόνισε, ήθελε να γράψει ένα βιβλίο για τους γονείς της, για όλους τους ανθρώπους που κυνήγησαν τα όνειρά του έξω από την Ελλάδα, σε άγνωστες πατρίδες, που κουβαλούν στην ψυχή τους την Ελλάδα, όπου και αν βρεθούν.

«Είναι δυσβάσταχτος ο πόνος, και όποιος δεν τον έχει ζήσει δεν μπορεί να το καταλάβει» τόνισε, με όσους γυρίζουν για διακοπές στην Ελλάδα να μην χορταίνουν να δουν δικούς τους και την πατρίδα τους, πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής.

Το βιβλίο αυτό ήταν το λιγότερο που μπορούσα να δώσω στους γονείς μου, και από το χέρι είχα κάθε μετανάστη, κάθε ομογενή σε όλη τη γη, γιατί ξέρω τον πόνο, και πως αυτός ο πόνος δεν πληρώνεται με τίποτα» ανέφερε, ενώ ευχαρίστησε όλους αυτούς που την βοήθησαν, την στήριξαν και την καθοδήγησαν με την ψυχή τους.

Για το βιβλίο μίλησαν η Ειρήνη Βοϊτζιδου. Δικηγόρος, η Φωτεινή Ναούμ, Συγγραφέας, αποσπάσματα διάβασε η Δέσποινα Αργυριάδου, Φιλόλογος, ενώ την αφήγηση έκανε η Μαρία Χατζοπούλου, Ιδιωτική Υπάλληλος. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιάννης Τζαμπάζης, τόσο με την ιδιότητα του ως μέλος των ΑΧΕΠΑ Ροδόπης και αυτή του Προέδρου του Συλλόγου Ηπειρωτών, που στην αρχή και το τέλος της παρουσίασης έδωσαν το δικό τους χορευτικό στίγμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.