«Το Νημα» που «ενωσε» την Ελλαδα στη σκηνη του Μεγαρου Μουσικης Κομοτηνης

Κατάμεστο το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής για το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου

Την επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής για τον φετινό Χειμώνα, αλλά και τη νέα δυναμική που επιθυμεί να προσδώσει σε αυτό η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του, σηματοδότησε η παράσταση «The Thread- Το Νήμα» του Βαγγέλη Παπαθανασίου που παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου, 24 Σεπτεμβρίου.

Σε ένα κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής το τελευταίο έργο του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, κέρδισε τις εντυπώσεις όλων επιχειρώντας να ενώσει το παρελθόν με το παρόν. Ως άλλο «νήμα» μεταξύ του σημερινού σύγχρονου προσώπου της χώρας μας και του μοναδικού πολιτιστικού της πλούτου, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από την παράδοση.

18 χορευτές και χορεύτριες για 80 περίπου λεπτά «μίλησαν» δια του χορού – ως γλώσσα άλλωστε οικουμενική – διαλέκτους όλης της Ελλάδας. Από την Σκύρο και την Κάρπαθο, στην Κρήτη και την Καππαδοκία, την Πελοπόννησο και την Θεσσαλία, στον τσέστο ζωναράδικο φόρο τιμής στην Ανατολική Ρωμυλία, τον Έβρο και τις Σέρρες, με τον κουλουριαστό ζωναράδικο και το «Ναστριτζίνι», στα Κουδούνια της Θεσσαλονίκης και τον Πόντο.

Μια σύλληψη της κ.Γεωργίας Ηλιοπούλου, που ήταν παρούσα και στην παράσταση της Κομοτηνής, σε σκηνοθεσία και χορογραφία του Russell Maliphant, και κοστούμια της Ελληνίδας σχεδιάστριας Μαίρης Κατράντζου, καθώς και φωτισμούς του Michael Hulls.

«Αδιάψευστη δήλωση εκ μέρους της ΠΑΜ-Θ ότι πρώτιστη προτεραιότητα είναι η ανάδειξη του πολιτισμού ως το πιο στέρεο, δυνατό στοιχείο για το χτίσιμο την εξέλιξη και την ανάπτυξη του τόπου μας»

Μια παράσταση που όπως εξήγησε η υπεύθυνη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής κ. Ζωή Κοσμίδου κατά τον χαιρετισμό της «αποτελεί αδιάψευστη δήλωση εκ μέρους της ΠΑΜ-Θ ότι πρώτιστη προτεραιότητα ανάμεσα στους άλλους τομείς δράσεις της είναι η ανάδειξη του πολιτισμού ως το πιο στέρεο, δυνατό στοιχείο για το χτίσιμο την εξέλιξη και την ανάπτυξη του τόπου μας».

«Το νήμα είναι όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι εγώ είναι η σύνδεση μας με το πανάρχαιο παρελθόν μας, με την ύπαρξή μας και δένει με επιτυχία τις ρίζες μας με το παρόν δίνοντας αέρα ανέλιξης στο μέλλον» ανέφερε η ίδια συμπληρώνοντας πως «είναι ταυτόχρονα ο απλός και σύνθετος ήχος του μέγιστου Βαγγέλη Παπαθανασίου, το φως που παλεύει στο σκοτάδι, η αύρα των μικρών πατημάτων ή των στιβαρών χορευτικών κινήσεων. Είναι τα χρώματα και τα σχέδια ανεξίτηλα πάνω στις πτυχώσεις των υφασμάτων, η λεβεντιά και η χάρη ταυτόχρονα αυτής της πατρίδας, έτσι όπως μόνο αυτοί οι τεράστιοι δημιουργοί αυτής της παράστασης μπορούν να αποτυπώσουν». «Είναι η Ελλάδα εδώ σήμερα» συνέχισε «πολύχρωμη και εύηχη με ό,τι εξέλιξη περιλαμβάνουν οι λέξεις» τόνισε απευθύνοντας ευχαριστίες σε όλους τους εμπλεκομένους, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης σε συνεργασία με την οποία την Παρασκευή η εκπαιδευτική κοινότητα της ΠΑΜ-Θ είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την γενική πρόβα.

Σημαντικές συμφωνίες που θα ανακοινωθούν

Για μια παράσταση «ευκαιρία να αποδώσουμε φόρο τιμής στον μεγάλο δημιουργό που τίμησε και πρόβαλε την Ελλάδα παντού» έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Μέτιος, υπογραμμίζοντας πως «θεωρώ ότι σήμερα εκπληρώνεται ένας από τους βασικούς σκοπούς της κατασκευής του Μεγάρου, αυτόν της φιλοξενίας παραστάσεων υψηλού επιπέδου».

«Σίγουρα υπάρχουν πολλά βήματα ακόμα που πρέπει να γίνουν όμως έχουν κάνει σημαντικές συμφωνίες με την βοήθεια της κ.Μενδώνη και το επόμενο διάστημα θα τις ανακοινώσουμε» προανήγγειλε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.