Το εκκλησακι του Αγιου Γεωργιου Αργυρουπολεως των Παρχαριων αποκτα καμπανα

Προσφορά Έλληνα επιχειρηματία από τη Μόσχα - Το πρόγραμμα των φετινών Παρχαρίων

16 συναπτά χρόνια θα κλείσουν φέτος τα Παρχάρια που πραγματοποιεί στην περιοχή του Οχυρού της Νυμφαίας ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα». Φέτος οι εκδηλώσεις που σχεδίασε ο σύλλογος θα είναι τριήμερες, ξεκινώντας σήμερα το απόγευμα με την παρουσίαση του βιβλίου «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» της Σοφίας Προκοπίδου και ολοκληρώνοντας με ένα παραδοσιακό γλέντι  στην περιοχή του οχυρού της Νυμφαίας. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Παρχαρίων 2017 περιλαμβάνει: 

Παρασκευή 5 Μαΐου, ώρα 19.00, Ίδρυμα Παπανικολάου
 
Παρουσίαση του βιβλίου «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» της Σοφίας Προκοπίδου,  των εκδόσεων Κυριακίδη, που έχει μεταφραστεί και στην ρώσικη γλώσσα και έχει κυκλοφορήσει και εξαντληθεί στην Μόσχα.
 
Με τρυφερότητα, ιδιαίτερο χιούμορ και παράθεση ιστορικών γεγονότων η Σοφία Προκοπίδου έπλασε μια σειρά από διηγήματα που συνθέτουν τις αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών, στην πρώην ΕΣΣΔ και την Ελλάδα. Η συλλογή αποτελείται από  18 διηγήματα με μία κεντρική ηρωίδα την Αντιγόνα που είναι στη θέση της ακροάτριας ή παρατηρήτριας, αλλά και πρωταγωνίστριας  στα γεγονότα που συμβαίνουν στην πρώην ΕΣΣΔ –και την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.  Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ιλόνα Μανελίδου, καθηγήτρια- ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης  και ο Αγαθάγγελος Γκουρτζίδης, ιστορικός, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ελληνικών Ερευνών. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν αναγνώσεις αποσπασμάτων του βιβλίου και μουσικοχορευτικά δρώμενα. 

Σάββατο 6 Μαΐου, ώρα 11.00
 
Μεταφορά και εγκατάσταση καμπάνας για το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως των Παρχαρίων. Η καμπάνα, που ζυγίζει 120 κιλά,  είναι προσφορά του Έλληνα επιχειρηματία από την Μόσχα κ. Αλεξίδη Παντελή και ταξίδεψε, με έξοδα του ιδίου και με την αρωγή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, 3.000 χλμ για να έρθει και να στολίσει το καμπαναριό της εκκλησίας των Παρχαρίων. Μετά την εγκατάσταση θα ακολουθήσει παραδοσιακό παρακάθ στον χώρο των Παρχαρίων.
 
Κυριακή 7 Μαΐου
 

Τέλεση Θειας Λειτουργίας στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Παρχαρίων, στις 8:00 π.μ.
Αναβίωση Ολοήμερου υπαίθριου Πανηγυριού των Οροπεδίων του Πόντου «Παρχάρια»
Φεστιβάλ παραδοσιακού Ποντιακού Χορού με τη συμμετοχή και φέτος αξιόλογων Χορευτικών συγκροτημάτων από τη γύρω περιοχή και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.
Επίδειξη παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων από τα μέλη του Συλλόγου.
 
Παραδοσιακό γλέντι με τη συμμετοχή αξιόλογων ερμηνευτών. Μαζί μας στο τραγούδι ο Μπάμπης Ιωακειμίδης και ο Γιώργος Παπαγιαννίδης, στη λύρα ο Τάσος Πετρόπουλος, στο αγγείο ο Γιώργος Μοσκοφίδης, ο Νίκος Σακίδης στα κρουστά, ο Κώστας Σαββίδης στα πλήκτρα, ο Νικόλαος Καλογερίδης στο νταούλι, ο Κυριάκος Γερμανίδης στην λύρα και το τραγούδι, Νικηφορίδης Θεόδωρος και Κατηγκαρίδης Ηρακλής στο ζουρνά, Φωτιάδης Αβραάμ στο νταούλι, κ.α.
 
Info
Η Είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Οι εκδηλώσεις «Παρχάρια» εντάσσονται στο πρόγραμμα των «Ελευθερίων Θράκης», με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια ΑΜΘ, τον Δήμο Κομοτηνής και τη ΔΚΕΠΠΑΚ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.