«Το δικο της δωματιο» για καθε γυναικα στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης

Κάλεσμα στο θεατρόφιλο κοινό της Κομοτηνής από τους συντελεστές της παράστασης, που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 31 Μαρτίου

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου θα κάνει τελικά την πρεμιέρα του στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής το έργο του Γιάννη Λασπιά «Το δικό της δωμάτιο», το οποίο βασίζεται στο δοκίμιο της Βιρτζίνια Γουλφ “A room of one’s own”, ένα έργο στο οποίο τρεις γυναικείες μορφές, που άφησαν το αποτύπωμα τους στην ιστορία της λογοτεχνίας και ένα φανταστικό πρόσωπο (δημιούργημα της ίδιας της Γουλφ) καταθέτουν την αγωνία τους, την ευαισθησία τους, τον αγώνα τους γι’ αυτό που σήμερα θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: την ελευθερία της γυναίκας στην έκφραση και τη δημιουργία.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Νότης Χαραλαμπίδης, μιλώντας για τη Βιρτζίνια Γουλφ, πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς, και το δοκίμιο που έγινε έργο από τον Γιάννη Λασπιά περιλαμβάνει την εμβληματική της φράση πως «αν μια γυναίκα θέλει να συγγράψει, πρέπει να έχει τα δικά της χρήματα και το δικό της δωμάτιο».

Το έργο ανοίγει την Παρασκευή 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, και την επόμενη εβδομάδα από τις 5 έως τις 9 Απριλίου, στις 9 το βράδυ, με εισιτήρια να προπονούνται από το ticketservices.gr

Όλη η πορεία της γυναικείας κατάστασης

Το έργο έπεσε στα χέρια της σκηνοθέτη κ. Μυρσίνης Λαντζουράκη πριν από δύο χρόνια, και από την πρώτη στιγμή που διάβασε το έργο του Γιάννη Λασπιά το τοποθέτησε ανάμεσα στα κείμενα που θα ήθελε να ασχοληθεί θεατρικά στο μέλλον.

Όταν της ζητήθηκε λοιπόν από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής να σκηνοθετήσει την παράσταση της Κεντρικής Σκηνής, ήταν από τα πρώτα που σκέφτηκε, και τελικά το επέλεξε, θεωρώντας πως ο συγγραφέας έχει κάνει μια πολύ ωραία σύνθεση των βασικότερων σημείων του δοκιμίου της Γούλφ, σε ένα συμπυκνωμένο κείμενο από το οποίο περνάει όλη η πορεία της γυναικείας κατάστασης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μέσα από τις εννιά σκηνές με ένα ιδιαίτερο τρόπο, που δεν του λείπει το χιούμορ, η αγωνιστικότητα και η δυναμική.

«Ένα καλό κείμενο είναι αυτό που τα συμπυκνώνει όλα, τη σοβαρότητα, το χιούμορ και το νόημα στην κατάληξή του» ανέφερε, και σε συνεργασία με τους εξαιρετικούς συνεργάτες της, κατάφεραν να το φέρουν σε πέρας.

Τόσο το έργο, όσο και το δοκίμιο της Γούλφ, ξεκινούν με την φράση «αν μια γυναίκα θέλει να συγγράψει, πρέπει να έχει τα δικά της χρήματα και το δικό της δωμάτιο», και τον λόγο, τόνισε η κ. Λαντζουράκη,  θα ανακαλύψει ο θεατής μέχρι το τέλος του έργου.

Η σκηνοθέτιδα ευχαρίστησε τους συντελεστές της παράστασης, τους/τις ηθοποιούς Χρύσα Ιωαννίδου, Βούλα Παναγιωτίδου, Δημήτρη Πάσσο και Μαρία Χαριτοπούλου, καθώς και τον Ιωάννη Ν. Καραγκιουλμέζης για την σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια, τον Μαρίνο Τόκα για τη μουσική, τη Ραφαηλία Γενήουστα ως Βοηθό Σκηνοθέτιδας, τον Μιχάλη Δανιήλ Βαμβακά για το promo, τον Γιάννη Τζατζανά για τον φωτισμό, και την Ελένη Αποστολίδου για την ηχοληψία.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε σε γυναίκες της πόλης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της για να κάνουν το σπικάζ σε ηχητικό που θα παίξει κατά τη διάρκεια της παράστασης, όλες τους άνθρωποι της συγγραφής, τις: Νάγια Δαλακούρα, Φωντεινή Ναούμ, Λεύκη Σαραντινού, Σοφία Μενεσελίδου, Τζένη Κατσαρή Βαφειάδη, Άση Κιούρα, Βάντα Παπαϊωάννου Βουτσά, Μαρία Μαλαμίδου και Μελτέμ Ιμάμογλου, καθώς και τη Νατάσσα Βαφειάδου και τον Δήμο Μπακιρτζάκη που συνέδραμαν στην πορεία της παράστασης.

Κλείνοντας, μιας και η παράσταση μιλά για τον ρόλο των δύο φύλων στην ιστορία, τόνισε πως η Βιρτζίνια Γούλφ γράφει πως το φύλο είναι ένα ρούχο που απλά το φοράμε, και αν ένας καλλιτέχνης θέλει να βουτήξει βαθιά στην τέχνη του πρέπει να κινείται πέρα από τα φύλα, να είναι, κατά κάποιον τρόπο, «ερμαφρόδιτος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.