Της Θρακης το αφηγημα… ταξιδευει στην Αθηνα

Υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πεντέλης, κ. Δημήτρη Στεργίου το Pentelica Pharmacy δίνει χώρο και χρόνο σε μία πολυσήμαντη περιοχή της Ελλάδας, τη Θράκη, μέσα από το συνολικό έργο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης (ΕΜΘ), το οποίο έχει καταστεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.
 

Η ιδρύτρια και πρόεδρος του ΕΜΘ, Aγγελική Γιαννακίδου θα «μεταφέρει» το θρακικό αφήγημα στην Αθήνα την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στον πολυχώρο του Pentelica Pharmacy δίνοντας μία ομιλία με τίτλο: «Της Θράκης το αφήγημα. Ο ρόλος της γεωγραφικής θέσης της Θράκης σε σχέση με τις γεωπολιτικές στρατηγικές Ανατολής & Δύσης και η σημασία της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής».
 
Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί έκθεση των δημιουργιών του πωλητηρίου του ΕΜΘ από τις 14 έως τις 20 Δεκεμβρίου. Κουρελάκια, ατλαζένια και βαμβακερά, πολύτιμα μέταλλα, ασημένια, μπρούτζινα ή φλουροκαπνισμένα, μετάξια, μπιρσίμια, γαϊτάνια και τέλια αποτελούν τον καμβά και τα υφάδια μιας δημιουργικότητας που αξιοποιεί τεχνικές, υλικά, θεματολογίες και σύμβολα διαχρονικά που αφηγούνται κάτι από την ιστορία του τόπου της Θράκης. 

Τα τάματα, σαν μνήμες κεντημένες 

Η κ. Γιαννακίδου αναφέρει για τις δημιουργίες της: «Οι εκφράσεις, οι γνώσεις, οι δεξιότητες και δυνατότητες που ξεδιπλώθηκαν στη ζωή των ανθρώπων, δημιουργούν καινούργιες ιστορίες με μία εικαστική διάθεση και διάσταση. Τα τάματα, αυτή η πανάρχαια έως σήμερα λατρευτική συνήθειατης προσφοράς και της αντιπροσφοράς, δένονται ευρηματικά και γίνονται περιλαίμια και περικάρπια, σαν μνήμες κεντημένες που κρατούν, με το ξετύλιγμα της κλωστής τους, τη μνήμη παρούσα, ενεργή, δυναμική και δημιουργική».
 
Info
—Ομιλία με θέμα «Της Θράκης το αφήγημα. Ο ρόλος της γεωγραφικής θέσης της Θράκης σε σχέση με τις γεωπολιτικές στρατηγικές Ανατολής & Δύσης και η σημασία της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής»
Χώρος: Πολυχώρος Pentelica Pharmacy, Ηρ. Πολυτεχνείου 28, Νέα Πεντέλη, Αθήνα
Ημέρα: Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου
 
—Έκθεση των δημιουργιών του πωλητηρίου του ΕΜΘ
Χώρος: Πολυχώρος Pentelica Pharmacy, Ηρ. Πολυτεχνείου 28, Νέα Πεντέλη, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 14 έως Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.