Την «Εικασια 3ν+1» ελυσε στην Κομοτηνη ο Τευκρος Μιχαηλιδης

«Οι Έλληνες έχουν αγκαλιάσει την Μαθηματική Λογοτεχνία» τόνισε ο συγγραφέας

Επέστρεψε στην Κομοτηνή, με το τελευταίο του βιβλίο «Εικασία 3ν+1», ο συγγραφέας κ. Τεύκρος Μιχαηλίδης, και συγκεκριμένα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, όπου παρουσίασε, μαζί με τον έτερο συγγραφέα και μαθηματικό, κ. Ανδρέα Λύκο, το τελευταίο του πόνημα και συνομίλησε με τους παριστάμενους για την λογοτεχνία και τα μαθηματικά.

Ο κ. Μιχαηλίδης είναι τακτικός επισκέπτης της πόλης μας, έχοντας έρθει σε αυτή για πρώτη φορά το 2002, όταν είχε πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Μαθηματικής Εταιρείας και είχε μιλήσει για πρώτη φορά για τα μαθηματικά και την λογοτεχνία.

Από τότε έχει κρατήσει στενούς δεσμούς με αρκετούς στην πόλη μας, και είναι ευτυχής που την επισκέπτεται. Άλλωστε έχει πραγματοποιήσει παρουσίαση όλων των βιβλίων του στην πόλη μας, πλην του προτελευταίου που δεν του επέτρεψε να ταξιδέψει η πανδημία.

Τα μαθηματικά ως μηχανή για την προώθηση του έργου

Η επαφή του με την μαθηματική λογοτεχνία ξεκίνησε το 1998, όταν του ανατέθηκε να μεταφράσει «Το θεώρημα του παπαγάλου» του Ντενί Γκετζ, που θεωρεί την πράξη γεννήσεως αυτού που ονομάζεται μαθηματική λογοτεχνία, μια κανονική αφήγηση, με εξελίξεις, αντιθέσεις που έχει ένα κανονικό βιβλίο, και από πίσω ως «μηχανάκι» ένα μαθηματικό θέμα, που κινεί την ιστορία.

Αυτό το έκανε ήδη για πολλά χρόνια δια ζώσης, σε παρέες και συνομιλίες, και όταν είδε πως αυτό ήταν αρεστό, ξεκίνησε με το πρώτο του μυθιστόρημα, Πυθαγόρεια Εγκλήματα, που είχε την αστυνομική φόρμα, ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα που να εξελίσσει την ιστορία, και μια βουτιά στην ιστορία των αρχών του 20ου αιώνα.

«Όλα μου τα μυθιστορήματα και ένα μεγάλο μέρος από τα διηγήματά μου, έχουν αυτή τη δομή, και πάντα περιλαμβάνουν τα μαθηματικά».

Μια φωτογραφία της ζωής μας σήμερα

Τα μαθηματικά λοιπόν αποτελούν το «μηχανάκι» πίσω από την πλοκή του τελευταίου του βιβλίου, και συγκεκριμένα ο τίτλος του, «Εικασία 3ν+1», μια πολύ απλή μαθηματική εικασία, που αποτελεί τον συνθετικό κρίκο ανάμεσα στους τρεις βασικούς ήρωες.

Η πρώτη είναι μία στρίπερ μαθηματικός που εμφανίζεται με το όνομα «Τζένιφερ» από το Μαρόκο, ένας αποτυχημένος και απολυμένος τώρα πια golden boy που δεν άντεξε το κακό που έκανε και έχει πέσει στα ναρκωτικά και ένας άστεγος, ο πιο μυστηριώδης από όλους γιατί ενώ έχει μόνο δύο σακούλες με τα πράγματά του, δείχνει να έχει μια τεράστια μόρφωση.

Αφορμή για την ιστορία είναι ένας δολοφονημένος πρώην ποδοσφαιριστής που ενώ στα νιάτα του νόμιζαν πως είναι ταλέντο και του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι Κριστιάνο, τελικά δεν πέτυχε πολλά, και ήταν, πριν τον φόνο του, προστάτης της στρίπερ.

Αυτό που θέλησε να βγάλει από το βιβλίο αυτό, είναι μια φωτογραφία της ζωής που ζούμε σήμερα, από τη μαστροπεία και το trafficking, τις ΜΚΟ, το ποδόσφαιρο και τη βρωμιά που κρύβεται πίσω από το ποδόσφαιρο, η διαφθορά των υψηλά ιστάμενων και πάνω από κάθε υποψία προσώπων.

«Όλα αυτά υφίστανται, τα βλέπουμε και έχουμε αποκτήσει ένα μιθριδατισμό απέναντί τους» σημείωσε, για αυτό ήθελε μια ιστορία που να ανακατεύει όλα αυτά.

Οι Έλληνες έχουν αγκαλιάσει την μαθηματική λογοτεχνία

Ως ο άνθρωπος που έφερε την μαθηματική λογοτεχνία στην Ελλάδα, τόσο μέσα από τις μεταφράσεις όσο και μέσα από τα βιβλία του, με αρκετούς συγγραφείς πλέον, ανάμεσά τους και ο κ. Λύκος, να ακολουθούν στα βήματά του, πιστεύει πως οι Έλληνες έχουν αγκαλιάσει αυτό τον τύπο λογοτεχνίας, και μάλιστα σε βαθμό μεγαλύτερο από άλλες χώρες.

Του έκανε δε εντύπωση πως πολλά από αυτά τα βιβλία έγιναν ανάρπαστα, και τα διάβαζαν παντού, ακόμα και στις παραλίες. Σε μια παραλία άλλωστε ο Σωτήρης Τσαφούλιας, δημιουργός της ταινίας και της σειράς «Έτερος Εγώ», βρήκε, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, ένα διήγημά του, και έφτιαξε την ιστορία της ταινίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σημείωσε, είναι πως σε ποσοστό κατοίκων-αναγνωστών, «Το θεώρημα του παπαγάλου» έχει πάει καλύτερα στην Ελλάδα, παρά στη χώρα καταγωγής του συγγραφέα, τη Γαλλία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.