Τιμητικη βραδια για την ακαδημαικο, συγγραφεα και μεταφραστρια Σονια Ιλινσκαγια

Την Τετάρτη 17 Απριλίου στην Αθήνα

Οι εκδόσεις «Γκοβόστη» την Τετάρτη 17 Απριλίου στο βιβλιοπωλείο De Profundis (Ζωοδόχου Πηγής 73, Αθήνα) και ώρα 19:00 διοργανώνουν μία τιμητική βραδιά για τη φωτισμένη ακαδημαϊκό, συγγραφέα και μεταφράστρια Σόνια Ιλίνσκαγια, ως μία ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς της στα νεοελληνικά γράμματα για μισό και πλέον αιώνα. Στην εκδήλωση το παρών θα δώσουν φίλοι και συνεργάτες της, δίνοντας τη δική τους ματιά για την τεράστια πνευματική της προσφορά. Χαρακτηριστικά θα παρευρίσκονται οι κ.κ. Ελένη Σκάβδη, Χρίστος Αλεξίου, Αλέξης Ζήρας, Θάνος Ζήσης, Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Ευγενία Κριτσέφσκαγια, Παναγιώτης Νούτσος, Έρη Σταυροπούλου, Μαρία Ψάχου κ.ά.

Η ζωή και το έργο της Σόνιας Ιλίνσκαγια 

Η Σόνια Ιλίνσκαγια γεννήθηκε το 1938 στη Μόσχα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας με παράλληλη ειδίκευση στη νεοελληνική και τη ρωσική φιλολογία. Ασχολήθηκε με τη διάδοση, μελέτη και μετάφραση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Έχει εκλεγεί τακτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της ΕΣΣΔ ως κριτικός και μεταφράστρια της νέας ελληνικής λογοτεχνίας. Το 1971 συνέταξε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα «Συμβολή στη μελέτη της μεταπολεμικής ποίησης στην Ελλάδα. Η μοίρα μιας γενιάς». Μέχρι το 1938 υπήρξε ερευνήτρια του Ινστιτούτου Σλαβικών και Βαλκανικών Μελετών της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Το 1983, για οικογενειακούς λόγους  –από το 1959 είναι παντρεμένη με τον έλληνα πεζογράφο Μήτσο Αλεξανδρόπουλo–     εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα. Δίδαξε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1983-2004). Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» λόγω της εξαιρετικής συνολικής προσφοράς της στην ανάδειξη  και τη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στην αλλοδαπή. Έχει επιμεληθεί και συγγράψει πλήθος επιστημονικών λογοτεχνικών συγγραμμάτων. 

Σόνια Ιλίνσκαγια «Όταν τα παιδικά σου χρόνια είναι δύσκολα και μεγαλώνεις μέσα στα βιβλία, αυτά σου συμπαραστέκονται»

Η Σόνια Ιλίνσκαγια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα “bookpress” και τον Γιώργο Δουατζή, μίλησε για το «μικρόβιο» της λογοτεχνίας, καθώς και για τη σχέση της με τα ελληνικά γράμματα. Συγκεκριμένα, για τη λογοτεχνική της αγάπη αναφέρει: «Όταν τα παιδικά σου χρόνια είναι δύσκολα και μεγαλώνεις μέσα στα βιβλία, αυτά σου συμπαραστέκονται, σου ανοίγουν τον νου και την καρδιά, σου αποκαλύπτουν άλλους κόσμους και ορίζοντες. Πιστεύω επίσης, ότι σε βοηθούν να διαμορφώσεις έναν δικό σου κώδικα τιμής, στην αρχή αφελή, στη συνέχεια όμως σοβαρότερο». Σε ερώτηση για το πώς ανακάλυψε την ελληνική λογοτεχνία, η ίδια επισημαίνει πως το ενδιαφέρον της για τα ελληνικά γράμματα ξεκίνησε όταν ήταν δευτεροετής φοιτήτρια κλασικής φιλολογίας όπου αποφάσισε να μάθει τα νέα ελληνικά. Αργότερα, όμως, χάρη στον Μήτσο Αλεξανδρόπουλο ήρθε σε επαφή με τα δημοτικά τραγούδια και τον Καβάφη.

Αξιομνημόνευτη αποτελεί και η αναφορά της στην «ελληνική κατάρα» κατά την οποία οι λογοτέχνες εν ζωή αγνοούνται, ενώ μετά θάνατον ανακαλύπτονται: «Και στη Ρωσία το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο. Αλλά το αναγνωστικό κοινό εκεί είναι πιο ευαίσθητο, πιο σωστά διαπαιδαγωγημένο από πολλές δεκαετίες. Υπάρχει μια τεράστια παράδοση αγάπης στο βιβλίο, η οποία επέζησε και αναπτύχθηκε. Όσο πιο δύσκολοι ήταν οι καιροί τόσο πιο ευαίσθητο ήταν το αναγνωστικό κοινό, τόσο πιο ανάρπαστο ήταν το καλό βιβλίο, κυριαρχούσε δηλαδή η επίσημη λογοτεχνία, τα έργα σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Το μεγάλο παράπονο για την Ελλάδα είναι ότι τα μεγάλα έργα αυτής της λογοτεχνίας, τα μεγάλα αναστήματα που προέκυψαν, οι ανδρείες στάσεις ζωής, δεν έγιναν εδώ γνωστά. Είναι ανύποπτος ο έλληνας αναγνώστης για όλα αυτά».
 
Info
Ημέρα: Τετάρτη 17 Απριλίου 2019
Χώρος: Βιβλιοπωλείο De Profundis (Ζωοδόχου Πηγής 73, Αθήνα)
Ώρα: 19:00
Είσοδος ελεύθερη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.