Τι ειναι τελικα το “Nine Perfect Strangers” της Nicole Kidman;

tv’s... inspector

Η Nicole Kidman –όπως και πολλά άλλα μεγάλα ονόματα του αμερικανικού κινηματογράφου– τα τελευταία χρόνια έχει κάνει στροφή στην τηλεόραση. Πρώτα δίνοντας μία θριαμβευτική ερμηνεία στο “Big Little Lies”, υπενθυμίζοντας σε άπαντες την υποκριτική της δεινότητα. Η απρόσμενη δεύτερη σεζόν όμως, παρά το μεγάλο της hype, δεν απέδωσε. Έπειτα, με το “The Undoing”, μία άλλη μεγάλη επιτυχία της HBO, φούσκα που έσκασε με το απογοητευτικό φινάλε το οποίο σε έκανε να αναρωτιέσαι για τον χρόνο που επένδυσες –ξόδεψες– στο έργο. Το “Nine Perfect Strangers” που έκανε πρεμιέρα μέσω της Hulu στις 18 Αυγούστου είναι η τρίτη σειρά της Kidman, η οποία κουβαλάει και την ελπίδα πως θα αλλάξει το τοπίο.

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Liane Moriarty, η σειρά ακολουθεί εννέα αγνώστους που βρίσκονται στο ινστιτούτο της μυστηριώδους θεραπεύτριας Masha (Nicole Kidman), η οποία επιστρατεύει ανορθόδοξες μεθόδους για να θεραπεύσει τα τραύματά τους και να τους «μεταμορφώσει». Ανάμεσά τους συναντάμε τη Francis (Melissa McCarthy), μία στάσιμη συγγραφέα ρομαντικών μυθιστορημάτων, τον Tony (Bobby Cannavale), έναν εθισμένο σε ουσίες σαραντάρη, μία οικογένεια που πενθεί, έναν μυστηριώδη άνδρα, ένα νεαρό επιφανές αλλά ρηχό ζευγάρι και μία διαζευγμένη μητέρα. Όλοι τους αλληλοσυμπληρώνονται. Είναι περίπου το ίδιο απελπισμένοι και αφήνονται στα χέρια της Masha, η οποία τους υπόσχεται πως όταν θα φύγουν από το ινστιτούτο της θα είναι εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει ανώνυμες απειλές δολοφονίας που την τρομοκρατούν.

Η Francis της Melissa McCarthy είναι απολαυστική κάνοντας τα «μαγικά της» για άλλη μία φορά και ίσως η μόνη από τους ήρωες που κατορθώνει να γίνει αμέσως αγαπητή, ενώ με τον Tony του Cannavale αναπτύσσεται ένα ειδύλλιο που θυμίζει rom-com. Ο Michael Shannon στον ρόλο του πατέρα που προσπαθεί να θάψει την απώλεια του γιου του, με μία υστερική αισιοδοξία η  οποία εκνευρίζει την οικογένειά του, κλέβει την παράσταση.

Η σειρά προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε πολλά είδη –κωμωδία, θρίλερ, δράμα, μυστήριο–, η μίξη όμως δεν πετυχαίνει πάντα. Παρά το δυνατό καστ είναι πολύ δύσκολο να συνδεθεί ο θεατής με αρκετούς από τους χαρακτήρες και οι grande στιγμές δεν είναι τόσο μεγαλειώδεις όσο νομίζουν πως είναι, ενώ οι απόπειρες σάτιρας καταπνίγονται από τη σοβαροφάνεια που χαρακτηρίζει τη σειρά, όπως και στο “The Undoing”. Η ρωσική προφορά της Kidman και η περούκα της –που μοιάζει να είναι κλεμμένη από το “Lord of the rings”– σε αποσυντονίζουν, ενώ τα αμέτρητα πλάνα με μίξερ να φτιάχνουν smoothies είναι κάτι παραπάνω από αχρείαστα. Τα τέσσερα επεισόδια που έχουν γίνει διαθέσιμα έως τώρα είναι κουραστικά, flat και σε αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το λάθος promotion, το οποίο χαρακτηρίζει γενικά τις σειρές της Kidman. Το “Big Little Lies” είχε διαφημιστεί αρκετά ως θρίλερ-μυστήριο, με το ίδιο το τρέιλερ να είναι αρκετά παραπλανητικό, ωστόσο αποδείχτηκε πολύ πιο πλούσιο σε άλλους τομείς, επισκιάζοντας το μυστήριο που τελικά δεν ήταν και απαραίτητο.

Το “The Undoing” είχε την ίδια διαφήμιση, αλλά μόνο εσωτερικό πλούτο δεν είχε να επιδείξει και σε αυτήν την τροχιά κινείται και το “Nine Perfect Strangers”. Διαφημισμένο περισσότερο ως ψυχολογικό θρίλερ με μυστήριο, το κοντινότερο το οποίο έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα, στα μέση της σειράς, είναι η απειλή κατά της Masha που πλανάται στην ατμόσφαιρα. Τελεία. Παρόλα αυτά η σειρά έχει να προσφέρει πολλά παραπάνω από ό,τι το “The Undoing”, το οποίο αναλώθηκε σε μία σύζυγο που εθελοτυφλούσε και μία υποψία κοινωνικού ζητήματος σε ό,τι αφορά ταξικά θέματα, με πολύ προφανή τρόπο όμως. Προσπαθεί να φωτίσει πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες –είναι ένα πραγματικό ensemble που δυστυχώς δεν έχει και πολύ μεγάλη χημεία μεταξύ του–, να ισορροπήσει ανάμεσα σε πολλά είδη, να έχει μία αληθινή και ουσιαστική εξέλιξη χαρακτήρων, ασχέτως του πόσο τα καταφέρνει στο εκάστοτε επίπεδο.

Το “Nine Perfect Strangers” έχει πάρει όλα τα κομμάτια της “πρεστίζ τηλεόρασης”: A list ηθοποιοί, μαγευτική τοποθεσία, ατμοσφαιρικά πλάνα, δράμα, μία δόση μυστηρίου. Κανένα από όλα αυτά τα κομμάτια όμως δεν ήρθε να δέσει με τα άλλα. Είναι σα να σκέφτηκαν “μία ντουζίνα γνωστοί και αγαπημένοι ηθοποιοί σε μία πανέμορφη τοποθεσία, με ένα μυστήριο και κίνδυνο να πλανούνται στον αέρα, μπορούν να καλύψουν τις αδυναμίες του σεναρίου” και πράγματι η λογική αυτή αποδίδει, τουλάχιστον στην αρχή, αν σκεφτεί κανείς πως η πρεμιέρα της σειράς ήταν η πιο επιτυχημένη της Hulu

Η Nicole Kidman διαφοροποιείται από τους προηγούμενους τηλεοπτικούς της ρόλους, δεν είναι ακόμη όμως ξεκάθαρο ποια ακριβώς είναι η Masha την οποία υποδύεται. Μία πολύ ευφυής γυναίκα που ξέρει να χειρίζεται και να χειραγωγεί ανθρώπους, χωρίς πολλούς φραγμούς και με μία μεγάλη δόση τρέλας.

Το “Nine Perfect Strangers” έχει πάρει όλα τα κομμάτια της «πρεστίζ τηλεόρασης»: A list ηθοποιοί, μαγευτική τοποθεσία, ατμοσφαιρικά πλάνα, δράμα, μία δόση μυστηρίου. Κανένα από όλα αυτά τα κομμάτια όμως δεν ήρθε να δέσει με τα άλλα. Είναι σα να σκέφτηκαν «μία ντουζίνα γνωστοί και αγαπημένοι ηθοποιοί σε μία πανέμορφη τοποθεσία, με ένα μυστήριο και κίνδυνο να πλανούνται στον αέρα, μπορούν να καλύψουν τις αδυναμίες του σεναρίου» και πράγματι η λογική αυτή αποδίδει, τουλάχιστον στην αρχή, αν σκεφτεί κανείς πως η πρεμιέρα της σειράς ήταν η πιο επιτυχημένη της Hulu. Ωστόσο το αντίθετο θα ήταν που θα εντυπωσίαζε μετά το hype που είχε φτάσει στα ύψη λόγω του καστ.

Τι είναι λοιπόν το “Nine Perfect Strangers”; Η αλήθεια είναι πως μάλλον ούτε αυτό ξέρει. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως, για τώρα, είναι πολύ απολαυστικό και ό,τι πρέπει. Ας κρατήσουμε μία ελπίδα και τη συμβουλή της Kidman να το δούμε μέχρι το τέλος πριν αποφασίσουμε, παρότι ως τώρα δεν έχει στρώσει πολύ ελπιδοφόρο έδαφος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.