Θεματα νεοτερης ιστοριας, στο Λαογραφικο και Ιστορικο Μουσειο Ξανθης

«Ο ήρωας της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου» την Πέμπτη 3 Μαρτίου

Ένα νέο κύκλο εκδηλώσεων εγκαινιάζει η ΦΕΞ στο Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – παράρτημα Ξάνθης, που έχουν ως στόχο όπως αναφέρει ο τίτλος της σειράς, να κάνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό μια σειρά θεμάτων της νεότερης ιστορίας, που αφορούν και την περιοχή μας. Η αρχή θα γίνει σήμερα, Πέμπτη 3 Μαρτίου και ώρα 20.00 με ομιλητή τον Αντιστράτηγο ε.α. κ. Νικόλαο Φωτιάδη, επίτιμο Υποδιοικητή Δ’Σ. Στρατού ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου».
 
Ο Γρηγόρης Πιερή Αυξεντίου (1928-1957) ήταν Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 εναντίον της Αγγλικής κατοχής. Ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, και σκοτώθηκε από τους Άγγλους σε μάχη που δόθηκε κοντά στο Μοναστήρι Μαχαιρά. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν κυρίως γνωστός με το ψευδώνυμο Ζήδρος, ενώ εκ των υστέρων ονομάστηκε «Σταυραετός του Μαχαιρά». 

Οι επόμενες ομιλίες

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα θα ακολουθήσουν οι εξής ομιλίες:
 
• Τετάρτη 6 Απριλίου – Μάχη των Οχυρών (6 Απριλίου 1941) -Οχυρά Εχίνου- Νυμφαίας.
 
• Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου – Φίλιππος Νίκογλου 1871-1953.Έφεδρος Υπίατρος του Βουλγαρικού Στρατού. Ενημέρωσε τον Ελ. Βενιζέλο ότι οι Βούλγαροι σπεύδουν προς κατάληψη της Θεσ/νίκης.
 
• Τετάρτη 26 Οκτωβρίου – Το έπος του ’40. Ξανθιώτες Ήρωες- Πολεμιστές (Α. Γεωργαντζής, Γρ. Λεοντιάδης, Χαρ. Καλαϊτζίδης).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.