“The Dropout”: Η ασυλληπτη ιστορια της Theranos εγινε σειρα και ειναι το ιδιο καθηλωτικη με το σκανδαλο

Φέτος τον Ιανουάριο η Elizabeth Holmes, ιδρυτής και CEO της εταιρείας Theranos και, σύμφωνα με το “Forbes”, η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχα γυναίκα στον κόσμο, κρίθηκε ένοχη για μαζική απάτη. Πίσω στο 2003, όταν η 19χρονη Holmes εγκατέλειψε το Stanford, το έκανε με σκοπό να χτίσει τη δική της εταιρεία που θα έφερνε την επανάσταση στην υγεία, προσφέροντας –με μία μοναδική συσκευή που θα κατασκεύαζε– την ευκαιρία και την ευκολία να γίνεται εξέταση αίματος με μία μόνο σταγόνα δείγματος, με ένα μόλις τσίμπημα του δακτύλου.

Παρότι επιστημονικά αδύνατο με την τεχνολογία της εποχής, η Holmes ήταν πεπεισμένη πως μπορούσε να το καταφέρει και έπεισε δεκάδες πανίσχυρους επιχειρηματίες και ενεργά μέλη της κυβέρνησης να επενδύσουν στο τρελό της όνειρο, εξαπατώντας τους έναν προς έναν, χτίζοντας έναν κολοσσό δισεκατομμυρίων με μία συσκευή που ποτέ δεν δούλεψε. Με αυτήν την υπόθεση που απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί τα media, αποφάσισε να καταπιαστεί η Hulu με τη νέα της σειρά “The Dropout” και την Amanda Seyfried στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Elizabeth Holmes.

Η Elizabeth Meriwether και… η αρχή του κακού

Βασισμένο στο ομώνυμο podcast του ABC News και με showrunner την Elizabeth Meriwether, το “The Dropout” ξεκινάει από την «αρχή του κακού», με την Elizabeth σε πολύ νεαρή ηλικία να δηλώνει με λανθασμένα αμφισβητούμενη σοβαρότητα από τους γύρω της, πως θέλει να εφεύρει κάτι και να γίνει δισεκατομμυριούχα –που πράγματι συνέβη, απλώς διακυβεύοντας ανθρώπινες ζωές, ασήμαντη λεπτομέρεια για τη Holmes. Έπειτα την ακολουθούμε στον δρόμο της στο Stanford, όπου τη βλέπουμε να πηγαίνει στην καθηγήτριά της και κλινική φαρμακολόγο, Phyllis Gardner –που μετέπειτα συνέβαλλε στην αποκάλυψη της απάτης– και να της παρουσιάζει ένα άλλο τρελό όραμά της, να κατασκευάσει ένα έμπλαστρο που θα ανιχνεύει μολύνσεις του φορέα και θα απελευθερώνει αντιβιοτικά. Η Gardner –την οποία υποδύεται η ασύγκριτη Laurie Metcalf– εξήγησε στη Holmes πως η ιδέα της είναι απίθανη και τα αντιβιοτικά που ήθελε να χρησιμοποιήσει απαιτούν πολύ υψηλές δόσεις για ένα έμπλαστρο. Η Holmes δεν έδειξε να πτοείται και κατέβασε μία άλλη ιδέα, αυτή με την περίφημη συσκευή εξέτασης αίματος. Εξίσου μη πραγματοποιήσιμη, δεν πτόησε τη Holmes, η οποία εγκατέλειψε το Stanford και έπεισε τους, αξιοθαύμαστα και αξιοθρήνητα συγχρόνως, έμπιστους γονείς της που ήταν πρόθυμοι να τη βοηθήσουν και να επενδύσουν στην αδημιούργητη σε εκείνο το σημείο εταιρεία της όλα τα χρήματα που είχαν μαζέψει για να φοιτήσει η ίδια στο Stanford. Και εκεί ξεκινάει πραγματικά η ιστορία της Theranos και η καλύτερη στιγμή στην καριέρα της Seyfried. Εκεί ξεκινάει το ταξίδι στις απάτες, τις σκευωρίες και τα διλήμματα για τη Holmes και τη Seyfried, η οποία «κεντάει» χωρίς υπερβολή.

Η απεικόνιση ενός πραγματικού προσώπου δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα, κι όμως η Seyfried το κάνει να μοιάζει παιχνιδάκι και δεν είναι τόσο θέμα μακιγιάζ όσο ερμηνείας. Η χαρακτηριστική, ψεύτικη, βαρύτονη φωνή στην οποία κατέφυγε η Holmes για να λάβει σεβασμό από τους μετόχους και τους υπαλλήλους της θα πρέπει να ήταν κάτι εκπληκτικά δύσκολο για οποιαδήποτε ηθοποιό και η Seyfried το πέτυχε σε βαθμό τελειότητας. Δεν αρκεί ένα φιζίκ ή μία βουτιά στο μακιγιάζ για να υποδυθεί κανείς μία περσόνα σαν της Elizabeth Holmes. Η τρέλα στο μάτι της, η «φτιαχτή» βαρύτονη φωνή της, η καταστροφική φιλοδοξία της, ο διαρκής φόβος πως θα αποκαλυφθούν οι ασύλληπτες απάτες της, που με τον χρόνο γίνονταν όλο και πιο περίπλοκες, με κόστη που υψώνονταν έως και στο υπέρτατο τίμημα της ανθρώπινης ζωής.

Η Theranos δεν δίστασε σε πολύ αρχικό και πρώιμο στάδιο ερευνών να κάνει δοκιμές σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου στο Nashville του Tennessee, τον Αύγουστο του 2007, ενώ κυριολεκτικά κατέστρεψε τον Ian Gibbons –διευθυντή χημικού στα εργαστήριά της– και τον οδήγησε στην αυτοκτονία με όλη την πίεση και τους εκβιασμούς που του ασκούσε για να μην καταθέσει στο δικαστήριο την αλήθεια για την ανεπάρκεια της Holmes και την εικονική και μόνο συμμετοχή της στα εργαστήρια, ενώ έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές όλων όσων υπέστησαν δοκιμές από την «περίφημη» συσκευή Edison. Τον δύστυχο Gibbons υποδύεται στη σειρά ο Stephen Fry, που αριστοτεχνικά κάνει τον θεατή να τον συμπονέσει και να τον συμπαθήσει. Αξίζει να σημειωθεί πως όταν η Holmes αποπειράθηκε να απολύσει τον Gibbons, αναγκάστηκε να τον φέρει πίσω μετά από παράπονα και διαμαρτυρίες των συνεργατών του. Τόσο αγαπητός ήταν σε όλους στα εργαστήρια και τόσο εύκολο ήταν για τη Holmes να τον αποτινάξει όταν ανέβηκε σε πιο υψηλά βάθρα και ακόμα πιο εύκολο της το έκανε εκείνος κάνοντας ερωτήσεις που δεν μπορούσε να απαντήσει η επιχειρηματίας.

Τα εύσημα για την απάτη φυσικά δεν ανήκουν εξ ολοκλήρου στη Holmes, αλλά και στον πρώην σύντροφό της και COO της εταιρείας, δεξί της χέρι σε όλες τις κομπίνες, Sunny Balwani, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο και που ερμηνεύεται συγκλονιστικά από τον Naveen Andrews. Η απρόβλεπτη και εκρηκτική ιδιοσυγκρασία του με την παγερή, αμετάβλητη και ατσάλινη ιδιοσυγκρασία της Holmes φτιάχνουν μία χημεία που είναι το λιγότερο ενδιαφέρουσα να παρακολουθεί κανείς.

Όσο προχωράν τα επεισόδια και μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στην υπόθεση τόσο πιο καλή γίνεται η σειρά, χωρίς να χάνει στιγμή τον έλεγχο των ιστοριών και των αφηγήσεων που αναπτύσσει, ενώ αντιμετωπίζει τα γεγονότα με την πρέπουσα σοβαρότητα, χωρίς να αναδεικνύει τη Holmes ξαφνικά ως girlboss ή να προσπαθεί να δικαιώσει τις αποτρόπαιες πράξεις της και να κάνει ακόμα και victim blaming όπως το απαράδεκτο “Inventing Anna”. Βέβαια η απάτη της Anna Sorokin δεν συγκρίνεται με τον κολοσσό εξαπατήσεων της Holmes. Η μία υποδύθηκε την αριστοκράτισσα, ενώ η άλλη έναν μεσσία που καρπώθηκε μία επανάσταση στην υγεία και την τεχνολογία την οποία δεν έφερε ποτέ. Και στις δύο περιπτώσεις όμως υπήρξαν πολλών ειδών θύματα και στη σύγκριση φαίνεται το πώς το “The Dropout” της Hulu τα σεβάστηκε, ενώ το “Inventing Anna” του Netflix τα έφτυσε στα μούτρα.

Έξυπνα και προσεκτικά γραμμένο, με ένα καστ από πολυτάλαντα πρόσωπα και την Amanda Seyfried στο απόγειο της καριέρας της, το “The Dropout” φέρνει την αποστολή του εις πέρας και με το παραπάνω, δεν χαντακώνει τη συγκλονιστική ιστορία του, αλλά τη χρησιμοποιεί για να δώσει καλή τηλεόραση, και το καταφέρνει με καθηλωτικό τρόπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.