Τεσσερις συλλογοι ενωνουν τις δυναμεις τους χορευοντας για τη Θρακη και την Ελλαδα

Τα γυρίσματα της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν στο Τουριστικό Νυμφαίας

Συμμετέχουν ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γρατινής «Ο Γρατίνος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη, το Εργαστήρι παραδοσιακών χορών της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής και ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής

Άλλες χρονιές, την εποχή λίγο πριν τον εορτασμό της 14ης Μαΐου, η Κομοτηνή βρισκόταν στο μέσο ενός κυκεώνα εκδηλώσεων, που συνδέονταν με τα Ελευθέρια, μεταξύ των οποίων και οι χορευτικές παρουσιάσεις των συλλόγων που γίνονταν κάθε βραδιά στην κεντρική πλατεία.

Πέρυσι και φέτος η πανδημία ανάγκασε τόσο τη ΔΚΕΠΠΑΚ όσο και τους συλλόγους να αλλάξουν τα σχέδιά τους, θέτοντας τους σε μια υποχρεωτική, και καθόλου επιθυμητή, αγρανάπαυση.

Για αυτό και αναζητούν διάφορους τρόπους δραστηριοποίησης, και ένας από αυτούς έλαβε χώρα την Κυριακή, 9 Μαΐου, στον χώρο του Τουριστικού Περιπτέρου Νυμφαίας.

Εκεί πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα μιας μουσικοχορευτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν τέσσερις σύλλογοι της πόλης μας, σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ, με αφορμή την επέτειο της 14ης Μαΐου, αλλά και τη συμπλήρωση φέτος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Η εκδήλωση έχει τίτλο «Χορεύουμε για τη Θράκη, χορεύουμε για την Ελλάδα», και συμμετέχουν ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γρατινής «Ο Γρατίνος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη, το εργαστήρι παραδοσιακών χορών της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής και ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής.

Μια νότα αισιοδοξίας και χαράς

Πέρυσι, πριν την πανδημία, με την συμπλήρωση των 100 ετών της ενσωμάτωσης της Θράκης, προετοίμαζαν μια πολύ αξιόλογη εκδήλωση, που όμως δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν, σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θρακών κ. Χρήστος Τζερνικούδης.

Φέτος, σε μικρότερη κλίμακα, θέλησαν να δώσουν μια νότα αισιοδοξίας και χαράς. Έτσι θα παρουσιάσουν την επίμαχη εκδήλωση, με τη συμμετοχή των 4 συλλόγων που πέρα από τις επετείους, έχουν σαν συνδετικό τους κρίκο τον κοινό χοροδιδάσκαλό τους, τον κ. Γιάννη Τζερνικούδη, που συντόνισε και την όλη εκδήλωση.

«Έχουμε την ελπίδα, με αφορμή τη σημερινή συνεργασία, να την προχωρήσουμε και να αναδείξουμε περισσότερα στοιχεία σε πιο ευρεία κλίμακα, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες» τόνισε ο κ. Τζερνικούδης. Άποψή του άλλωστε είναι ότι η συνεργασία αυτή έφερε καλά αποτελέσματα, ενώ είναι καλό να συνεργάζονται περισσότερο οι σύλλογοι.

Τη γενική επιστασία έχει η ΔΚΕΠΠΑΚ και η πρόεδρος της κ. Νατάσα Λιβεριάδου, με την εκδήλωση να αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, με αφορμή τον εορτασμό της 14ης Μαΐου.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και τις συνθήκες υγιεινής, και ολοκληρώθηκαν μέσα σε μια μέρα, με τον κ. Τζερνικούδη  να ευχαριστεί και την κ. Σοφία Μενεσελίδου που έγραψε τα κείμενα και έκανε την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Χαμένη η φετινή χρονιά για τους Συλλόγους

Τα γυρίσματα για τη μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης αποτέλεσαν και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να μπουν ξανά σε «χορευτικό κλίμα» καθώς η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, δεν περιλαμβάνει προς το παρόν και τους πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ ο κ. Τζερνικούδης θεωρεί πως η φετινή χορευτική χρονιά έχει ουσιαστικά χαθεί.

Ό,τι παρουσιάζουν οι Σύλλογοι το καλοκαίρι, τόνισε, αποτελεί προϊόν της προετοιμασίας που γίνεται όλο τον προηγούμενο χρόνο, και έτσι φέτος δεν υπάρχει κάτι να παρουσιαστεί, τόσο γιατί δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες, αλλά και γιατί δεν είναι έτοιμοι.

Για αυτό και φαίνεται πως, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα αρχίσουν την επαναλειτουργία τους από το Σεπτέμβριο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.