Ταξιδι στο χρονο μεσα απο την Αρχαια Εγνατια Οδο

Στην περιοδική έκθεση «Via Egnatia: Ταξιδιωτικές μαρτυρίες από τον Στρυμόνα στον Έβρο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

Τις πόρτες της άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής η περιοδική έκθεση «Via Egnatia: Ταξιδιωτικές μαρτυρίες από τον Στρυμόνα στον Έβρο», μια συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης.

Στην έκθεση αποτυπώνονται οι μαρτυρίες 18 ταξιδιωτών και περιηγητών για την Εγνατία οδό και για τις περιοχές που επισκέφθηκαν διατρέχοντάς την, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Τα πρόσωπα που παρουσιάζονται στην έκθεση (Στράβων, Απόστολος Παύλος, Bertrandon de la Broquiere, Κυριακός Αγκωνίτης, Giovanni-Maria Angiolello, Pierre Belon Du Mans, Louis Baron de Courmenin, Evliya Celebi, Robert De Dreux, Paul Lukas, Edward Daniel Clarke, Espirit-Marie Cousinery, George Rawlinson, William Leake, Felix Baron de Beaujour, Basil Nicolaidy, Louis de Launay και Γεώργιος Λαμπάκης)  αποτελούν ένα μέρος των πολυάριθμων ανώνυμων και επώνυμων ταξιδευτών που περιδιάβαιναν, μέσω της Εγνατίας αλλά και των παράπλευρων δρόμων της, τις μικρές και μεγάλες πόλεις, το πλούσιο φυσικό τοπίο, τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τους ιστορικούς τόπους που βρίσκονταν κατά μήκος του άξονά της στα όρια της σημερινής Περιφέρειας  ΑΜΘ.

Η έκθεση σχεδιάστηκε από το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Via Egnatia που διοργάνωσε η ΠΑΜΘ-Π.Ε. Έβρου, και πλέον ήρθε και στην Κομοτηνή, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της οποίας θα βρίσκεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Μια γνωριμία με την Εγνατία αλλά και την περιοχή που διέσχιζε

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, με την κ. Χρύσα Καραδήμα, Προϊστάμενη της ΕΦΑ Ροδόπης να θυμίζει πως η αρχαία Εγνατία Οδός έχει απασχολήσει την Εφορεία  με δικές της περιοδικές εκθέσεις, ομιλίες και άλλες δράσεις, μιας και ήταν ένας πολύ σημαντικός δρόμος στην αρχαιότητα. Μπορεί μάλιστα να ακολούθησε σε πολλές περιπτώσεις παλιότερους δρόμους, όμως έκανε κάτι πολύ σπουδαίο, ενώνοντας την Αδριατική με το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Για αυτό και δέχτηκαν με πολύ χαρά την πρόταση του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης να παρουσιαστεί και στην Κομοτηνή, μιας και περιλαμβάνει τις ταξιδιωτικές εμπειρίες από το Στρυμόνα μέχρι τον Έβρο. Ήδη από την αρχαιότητα άλλωστε ο δρόμος είναι προκαλέσει τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον, και την χρησιμοποιούσαν όσοι επισκέπτονταν την περιοχή, ακόμα και στην Οθωμανική περίοδο.

Στην έκθεση ο επισκέπτης θα δει τις εντυπώσεις των περιηγητών, των ιστορικών, των γεωγράφων για αυτό το θαυμαστό έργο της αρχαιότητας, πληροφορίες για μνημεία που βρίσκονται κοντά στην Εγνατία, πως την αντιμετώπισαν οι δυτικοί, οι ευρωπαίοι, χάρις στην οποία και το γεγονός ότι ακόμα χρησιμοποιούνταν μπορούσαν να προσεγγίσουν αυτές τις περιοχές.

Ένα σημαντικό απόθεμα πληροφοριών

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε ομιλία του Προέδρου του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης κ. Νικόλαου Πινάτζη ο οποίος ευχαρίστησε την ΕΦΑ Ροδόπης για την αποδοχή της πρότασης και την βοήθεια να πραγματοποιηθεί και στην Κομοτηνή.

Σε αυτή την έκθεση, τόνισε, ο επισκέπτης μπορεί να δει μαρτυρίες ταξιδιωτικές των 18 περιηγητών σε μια περίοδο σχεδόν 2.000 ετών, και σε κάθε περιηγητή μπορούμε να δούμε, μαζί με το βιογραφικό τους, μαρτυρίες, τα βιβλία τους, εικόνες και σκίτσα της εποχής τους, ώστε να έχουμε μια εμπεριστατωμένη άποψη, στα όρια της τοπικής ιστορίας, για τις περιοχές όπου αυτοί περιδιάβηκαν σε αυτούς τους αιώνες.

Αυτό που ξεχωρίζει, σημείωσε ο κ. Πινάτζης  είναι ότι μέσα από την Εγνατία οδό πέρασαν πολλοί άνθρωποι, επιστήμονες, γεωγράφοι, χαρτογράφοι, φυσιοδίφες, ιστορικοί κ.α., που με τον δικό τους ιδιαίτερα τρόπο κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους, τις μαρτυρίες τους και μας άφησαν πολλά συγγράμματα.

Η έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πρώτη αφορμή για μια περαιτέρω διερεύνηση της ιστορίας της περιοχής. «Δεν διεκδικούμε να πραγματοποιήσουμε μια ιστορική έρευνα, αλλά να παρουσιάσουμε το κλίμα αυτό του περιηγισμού και το πόσο χρήσιμοι ήταν οι αυτοί οι άνθρωποι που κατέγραψαν πληροφορίες που θα είναι ακόμα και σήμερα χρήσιμες στην επιστήμη της έρευνας και της ιστορίας» τόνισε.

Οι μαρτυρίες αφορούν πολλές περιοχές, πόλεις, κωμοπόλεις, αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους από τους οποίους πέρασαν οι περιηγητές, που μιλάν για αυτούς, τους κατοίκους, το πληθυσμό, την οικονομική και την κοινωνική τους κατάσταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.