Τα «Σαγια» Ν. Καρβαλης στον καταλογο αναγνωρισμενων δρωμενων Αυλης Πολιτιστικης μας Κληρονομιας

Το πατροπαράδοτο δρώμενο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Ιανουαρίου στη Νέα Καρβάλη

Τα «Σάγια», το πατροπαράδοτο δρώμενο που κάθε χρόνο στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανείων, τελείται στην Νέα Καρβάλη Καβάλας από τους φίλους και τα μέλη της Στέγης Πολιτισμού και του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, με την συμπαράσταση της Δημωφέλεια, του Δήμου Καβάλας και της Κοινότητας Νέας Καρβάλης, μετά από πολύμηνες προσπάθειες και αλληλογραφία με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού, με πρόσφατη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, εντάχθηκε στον κατάλογο των αναγνωρισμένων δρώμενων της Άυλης Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τοπικές μαρτυρίες και την ζώσα εν γένει καππαδοκική παράδοση, επιτελούνταν στην Καππαδοκία την παραμονή των Φώτων με πάνδημη συμμετοχή. Οι νέοι του οικισμού μεταμφιέζονται σε κερασφόρα όντα με μάσκες και κουδούνια (Σάγια), ξεχύνονται στους δρόμους, περιφέρουν την Καμήλα, καλαντίζουν και πειράζουν τους περαστικούς και τις νοικοκυρές. Καταλήγουν στην πλατεία του χωριού όπου ανάβουν μεγάλη φωτιά, πηδούν από πάνω, χορεύουν και γλεντούν. 

Η τελετή αυτή σύμφωνα με τη ζωντανή παράδοση σφραγίζει το τέλος του Δωδεκαημέρου και με την καθαγιαστική δύναμη της φωτιάς αλλά και τις προσευχές διώχνει τους καλικάντζαρους (Σάγια) πάλι στα έγκατα της γης, μέχρι τον επόμενο χειμώνα, όταν θα ξαναβγούν στην επιφάνεια για να ταλαιπωρήσουν για δώδεκα ημέρες μέχρι τις 5 Ιανουαρίου ανθρώπους και ζωντανά. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.