Τα ποντιακα καλαντα των Βαιων εψαλαν τα παιδια του Θρυλοριου

Παιδικές φωνούλες γέμισε την Κυριακή το Θρυλόριο Κομοτηνής με την αναβίωση του εθίμου των καλάντων της Κυριακής των Βαΐων. Πιστά στις παραδόσεις, και με την παρότρυνση της προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ.Χρύσας Μαυρίδου, τα παιδιά ξεχύθηκαν στους δρόμους και έψαλαν τα ποντιακά κάλαντα των Βαΐων μετά τον καθιερωμένο εκκλησιασμό.

 

Μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, μερικά εκ των οποίων φορούσαν τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου, κρατώντας καλαθάκια με βάγια μάζευαν τα κεράσματα που τους έδιναν οι νοικοκυρές. Με καραμέλες, αυγά, αλλά και τα χαρακτηριστικά νηστίσιμα ποντιακά κερκέλια γέμισαν τα καλάθια τους ψάλλοντας από σπίτι σε σπίτι:

 

«Βάια βάια το βαΐ,

 τρώμε οψάρια και χαμψίν,

και τ’ απάν’ την Κερεκήν

τρώμε βούτορον, τυρίν.

Βάι-βάι των Βαγιών,

σέν’ κερκέλ’ κι εμέν’ ωβόν.

 

Όπως εξήγησε η κ. Μαυρίδου, το έθιμο των καλάντων των Βαϊων κρατάει από πολύ παλιά και αναβιώνει μέχρι σήμερα. Όπως ορίζει η παράδοση «οι νοικοκυρές του χωριού από το Σάββατο του Λαζάρου, ετοιμάζουν τα κερκέλια που σύμφωνα με την ποντιακή παράδοση, ήταν το πρώτο που γεύτηκε ο Λάζαρος μετά την Ανάστασή του. Μία άλλη εκδοχή λέει πως ο Λάζαρος μάζεψε αλεύρι από τον κόσμο, το ανακάτεψε με νερό και αλάτι, έκανε τα κερκέλια και τα μοίρασε στα φτωχά παιδιά. Έτσι και οι γυναίκες του χωριού, ετοιμάζουν τα κερκέλια και τα δίνουν στα παιδιά που λένε τα κάλαντα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.