«Τα Διαμαντια της Δομνας» ελαμψαν στην Ξυλαγανη

Η Ξυλαγανιώτισσα Ευδοκία Ποιμενίδου παρουσίασε το βιβλίο της στην αυλή της Παιδικής και Εφηβικής Βιβλιοθήκης

Ένα διήμερο γεμάτο βιβλία και παραμύθια έζησαν όσοι βρέθηκαν στην Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Ιουλίου, μέσα από τις ιστορίες της συγγραφέως, με καταγωγή από την Ξυλαγανή, Ευδοκίας Ποιμενίδου.

Έτσι, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής, το βράδυ της Πέμπτης η κ. Ποιμενίδου παρουσίασε το βιβλίο της «Τα Διαμάντια της Δόμνας», που αναφέρεται στη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ την επόμενη ημέρα, στις 11 το πρωί, μέσα στη βιβλιοθήκη αφηγήθηκε ένα παραδοσιακό παραμύθι στα παιδιά του οικισμού και ακολούθησε κυνήγι κρυμμένου θησαυρού.

Ένα κείμενο υπόκλιση ψυχής στη γενιά των προσφύγων

Στην παρουσίαση της Πέμπτης, η οποία πλαισιώθηκε από τη χορωδία του Συλλόγου Πατεράδων με παραδοσιακά θρακιώτικα τραγούδια, το βιβλίο προσέγγισαν οι φιλόλογοι Ξανθούλα Πετρέλη-Δουμπουλάκη, ο Κάρεν Χαναγκιάν και η Δώρα Αραμπατζή, υπεύθυνη του παιδαγωγικού προγράμματος της Βιβλιοθήκης, που ανέγνωσε αποσπάσματα από το βιβλίο.

Η κ. Πετρέλη-Δουμπουλάκη τόνισε πως πρόκειται για ένα αφηγηματικό κείμενο, που κινείται ανάμεσα στον όμορφο μονόλογο και το σχόλιο, αγγίζοντας και το δοκίμιο, αναφερόμενη στην αφήγηση των δεινών των προσφύγων κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών, από την ηλικιωμένη Δόμνα στην εγγονή της, που φέρει το όνομά της.

Το δημιούργημα της κ. Ποιμενίδου, σημείωσε, είναι ένα προσκύνημα, και μια βαθιά υπόκλιση ψυχής στη γενιά των προσφύγων.

Η προσέγγιση του κ. Χαναγκιάν, έκανε μια αποδελτίωση των λαογραφικών στοιχείων, των ηθών και των εθίμων που εντάσσει με εγκιβωτισμένο τρόπο η συγγραφέας στο εγχείρημά της, με αναφορές σε χριστιανικές γιορτές, σε παραμύθια, σε τραγούδια, ενδυμασίες, και την καθημερινότητα της εποχής, που μονοπωλούν και προσελκύουν τον αναγνώστη.

Συνοψίζοντας, τόνισε πως το βιβλίο της κ. Ποιμενίδου συνδυάζει τόσο ομοιογενή, όσο και ανομοιογενή χαρακτηριστικά, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων της χριστιανικής κοινότητας ενώ παραθέτει και τον τρόπο ζωής της μουσουλμανικής κοινότητας, δίνοντας διαπολιτισμικό στίγμα στο εγχείρημά της.

Συνδυάζει το μυθικό και το παραμυθένιο στοιχείο, αλλά και ενώνει το πολιτιστικό παρελθόν με το προσφυγικό παρόν, διατηρώντας στο μεσοστάδιο τα «διαμάντια», δηλαδή τα ήθη και τα έθιμα αυτών των ανθρώπων.

Υποβαθμισμένη η Θράκη στη λογοτεχνία

Από την πλευρά της η συγγραφέας τόνισε πως έγραψε «Τα Διαμάντια της Δόμνας», νιώθοντας μια εσωτερική ανάγκη να μιλήσει για τη Θράκη, σε ένα βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε εφηβικό κοινό, γιατί νιώθει πως «η Θράκη είναι αδικημένη στη λογοτεχνία».

«Θεωρώ πως σε ένα μικρό βαθμό έκανα το χρέος μου για μια μικρή άρση αυτής της αδικίας απέναντι στην πατρίδα μου» ανέφερε.

Ευχαρίστησε δε όσους βρέθηκαν στο χώρο για την παρουσίαση, σημειώνοντας πως «αγαπώ τον τόπο μου, αγαπώ την Ξυλαγανή, και ήταν ευτυχής συγκυρία απόψε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.