«Τα 82 ενταλματα» απο τον ξανθιωτικο θιασο σκιων «Τα παραμυθια του Καραγκιοζη»

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στην Πολιτιστική Κίνηση

Ο βραβευμένος Θίασος Σκιών του Aπόστολου Δομτζίδη από την Ξάνθη «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζει την παράσταση «Τα 82 εντάλματα» στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 στις 19.00. 

H υπόθεση της παράστασης

Τα 82 εντάλματα του Καραγκιόζη είναι μια από τις κλασικές παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου σκιών. Σ’ αυτήν φαίνεται έντονα η τυραννία της εξουσίας η οποία καταδυναστεύει το φτωχό και αδύναμο λαό. Ο Καραγκιόζης χρωστάει 82 εντάλματα τα οποία και δεν μπορεί να πληρώσει. Το σεράι θέλει να του πάρει την παράγκα και να τον κλείσει στη φυλακή. Πώς θα τη γλιτώσει; Ο δαιμόνιος Καραγκιόζης αποφασίζει «να πεθάνει για να μπορέσει να ζήσει». Ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζει μια φρέσκια εκδοχή της κλασικής αυτής παράστασης σε κείμενο του Απόστολου Δομτζίδη. 

«Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», ο βραβευμένος Θίασος Σκιών από τη γειτονική Ξάνθη

Ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», ο οποίος εδρεύει στην Ξάνθη, αποτελείται από τους Απόστολο Δομτζίδη, Ειρήνη Κατσιλίδου και Νατάσα Μιχαηλίδου. Η αγάπη των παραπάνω ανθρώπων για το θέατρο σκιών οδήγησε στη δημιουργία του θιάσου το φθινόπωρο του 2013 και από τότε δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Ο Καραγκιοζοπαίχτης του θιάσου μας είναι ο Απόστολος Δομτζίδης. Είναι μόνιμος συνεργάτης της ομάδας εργασίας για το αρχείο του ελληνικού θεάτρου σκιών του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδα. Το 2014 συμμετείχε στους 5ους Αγώνες Ελληνικού Θεάτρου Σκιών και βραβεύτηκε με το Βραβείο Δεξιοτεχνίας Κίνησης.
 
Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει στο κοινό τις παραστάσεις «Τα αινίγματα της Βεζυροπούλας», «Ο Καραγκιόζης Προφήτης», «Ο Καραγκιόζης γιατρός», «Τα 82 εντάλματα» και «Οι τρεις καλές συμβουλές», με την τελευταία να αποτελεί πρωτότυπο θεατρικό έργο του Απόστολου Δομτζίδη, διασκευή λαϊκού παραμυθιού.
 
Ο θίασος έχει συνεργαστεί με πλήθος πολιτιστικών φορέων και συλλόγων, όπως το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, τη Δημωφέλεια Καβάλας, το εργαστήρι «Θεάτρου Ανάβασις», τον Δήμο Αβδήρων, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαγγάνων, Τυμπάνου, Σταυρούπολης, Γαλάνης, Αμισιανών κ.ά.
 
Info
Είσοδος ελεύθερη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.