Συζητηση-ενημερωση για τα «Εξυπνα Χωρια» στο Παρανεστι της Δραμας

Καλλιστώ και ΟΦΥΠΕΚΑ συνεργάζονται για την προώθηση καινοτόμων λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ, διοργανώνουν δύο ανοιχτές συναντήσεις συζήτησης-ενημέρωσης με την τοπική κοινωνία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «LIFE ARCPROM – Improving human-bear coexistence in 4 National Parks of South Europe» (LIFE18 NAT/GR/000768)[1], για την καφέ αρκούδα. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 31 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου 2023 και αφορούν στα λεγόμενα «Έξυπνα Χωριά», που αποτελούν μέρος του νέου στρατηγικού σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Πρόγραμμα LEADER/CLLD 2023 – 2027).

Τι είναι τα «Έξυπνα Χωριά»;

Τα «Έξυπνα Χωριά» είναι διευρυμένες κοινότητες σε αγροτικές περιοχές οι οποίες, μέσω συμμετοχικών διαδικασιών και της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών, επενδύουν στην συνεργασία και την καινοτομία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο. Αυτές οι προκλήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και μεταφορών, την ανεργία, τον χωρικό σχεδιασμό, την απομόνωση, τη μείωση του πληθυσμού, την εξάντληση των φυσικών πόρων, την κλιματική προσαρμογή και τη συνύπαρξη με την άγρια ζωή.

  • Η δημιουργία ενός «Έξυπνου Χωριού» βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης (ΣΤΑ).
  • Η συμμετοχή της τοπικής κοινότητας είναι κρίσιμη, τόσο για τον καθορισμό των τοπικών αναγκών, όσο και για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης (ΣΤΑ).

Πιο συγκεκριμένα:

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE ARCPROM, προσπαθεί να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της Ελλάδας, δημιουργώντας κοινότητες που μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Με αυτή την αφετηρία και μέσα από τις δύο συναντήσεις, η Καλλιστώ και η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ, επιθυμούν να συμβάλουν στην προώθηση καινοτόμων λύσεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, μέσα από νέες συνέργειες και συνεργασίες που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας της τοπικής κοινότητας.

Την πρώτη μέρα, 31 Οκτωβρίου 2023 ώρα 19:00 – 21:00, θα πραγματοποιηθεί στο παραδοσιακό καφενείο του κ. Παναγιώτη Ιωσηφίδη στο Παρανέστι, ανοιχτή ενημέρωση και συζήτηση με την τοπική κοινότητα σχετικά με τα «Έξυπνα Χωριά» και το πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Στη συζήτηση θα συμβάλουν εξειδικευμένοι επιστήμονες από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, μέλη πρωτοβουλιών για τα «Έξυπνα Χωριά» και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, θα προβληθούν ενημερωτικά βίντεο και φωτογραφίες καλών πρακτικών διαχείρισης της άγριας ζωής από άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Τη δεύτερη μέρα, 1η Νοεμβρίου 2023 ώρα 11:00 – 13:00, θα πραγματοποιηθεί, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Κάτω Θόλου (Παρανέστι), η 4η συνεδρίαση της «Πλατφόρμας Συνύπαρξης Τοπικών Κοινωνιών-Αρκούδας». Η Πλατφόρμα συγκροτείται από εκπροσώπους τοπικών φορέων, οργανώσεων και άλλων ενδιαφερομένων μερών που σχετίζονται με την παρουσία της αρκούδας στην περιοχή και την τοπική οικονομία[2].

Στη συνεδρίαση  θα εξεταστούν δύο κύρια θέματα:

  1. Σχεδιασμός και υλοποίηση Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης (ΣΤΑ)
  2. Βελτίωση του κανονισμού αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ

Θα παρουσιαστεί βίντεο – συνέντευξη της γενικής διευθύντριας της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ


[1] Το πρόγραμμα LIFE ARCPROM αφορά στην βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου – αρκούδας σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας (Β. Πίνδου, Πρεσπών, Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας (Maiella). Κύριοι στόχοι του  είναι η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων για τη διαχείριση των αλληλεπιδράσεων ανθρώπου-αρκούδας, η αντιμετώπιση φαινομένων προσέγγισης του είδους  σε κατοικημένες περιοχές, η ελαχιστοποίηση παράνομων πρακτικών που έχουν  ευρύτερες επιπτώσεις στην πανίδα και τα οικοσυστήματα, όπως η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες), και η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών που προκαλούνται από τα μεγάλα σαρκοφάγα στη γεωργική οικονομία. To έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και θα έχει διάρκεια 5 χρόνια. Εταίροι του έργου είναι ο ΟΦΥΠΕΚΑ, μέσω των τριών αποκεντρωμένων Μονάδων Διαχείρισης (ΜΔ Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ΜΔ Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και ΠΠ Δυτικής Μακεδονίας, ΜΔ Εθνικών Πάρκων Νέστου , Βιστωνίδας και Ροδόπης)  το Εθνικό Πάρκο Maiella,  δύο πανεπιστήμια (Θεσσαλίας και  Δυτικής Μακεδονίας) και δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (Καλλιστώ και WWF Ιταλίας).

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο, τις δράσεις & τα νέα του εδώ

[2] Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης/ΟΦΥΠΕΚΑ, Διευθύνσεις Δασών και Δασαρχεία, Περιφέρεια, Δήμοι, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και άλλοι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και Σύλλογοι/Συνεταιρισμοί, Κυνηγετικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Αναπτυξιακές Εταιρείες και Επιμελητήρια, Ερευνητικά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια, κάτοικοι της περιοχής που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και άλλοι περιβαλλοντικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, σωματεία και οργανώσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.