Συνταγες του χθες απο τον Πολιτιστικο και Λαογραφικο Συλλογο Γυναικων Αιγειρου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με αφορμή τον εορτασμό της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος

Επέστρεψε, πιστή στο ραντεβού της, η εκδήλωση του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Αιγείρου που συνδυάζει τις παραδοσιακές συνταγές που έφεραν οι πρόγονοι τους στον οικισμό, με αυτές του σήμερα, το βράδυ της Πέμπτης 17 Αυγούστου.

Στην Κεντρική πλατεία της Αιγείρου, οι γυναίκες του Συλλόγου παρέθεσαν τα φαγητά, τις πίτες και τα γλυκά που ετοίμασαν οι ίδιες για όσους βρέθηκαν στο χώρο, οι οποίοι τις τίμησαν με το παραπάνω.

Ανάμεσα στις συνταγές περιλαμβάνονταν φασόλια με τουρσί λάχανο, τουρσί λάχανο με χοιρινό, ντολμαδάκια, λαλαγγίτες, αλλά και κεφτέδες σε σάλτσα, με τον τρόπο που το μαγείρευαν οι παλιοί κάτοικοι του οικισμού όπως το έφεραν από τους οικισμούς της προσφυγιάς.

Μαζί είχαν ετοιμάσει και μια μεγάλη ποικιλία από πίτες, γλυκιές και αλμυρές, που επίσης τίμησαν οι παρευρισκόμενοι.

Η γιορτή αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με αφορμή τον εορτασμό της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, με στόχο την ανάδειξη της γευστικής κληρονομιάς των προγόνων των κατοίκων της Αιγείρου από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη, και παραμένει σημείο αναφοράς.

Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία του συλλόγου γυναικών, που υποδέχτηκε με παραδοσιακά τραγούδια τους καλεσμένους στη γιορτή.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που ευλόγησε και αυτά που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του οικισμού, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μουρτίδης, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Θεοχαρίδης, η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ζωή Κοσμίδου, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου και άλλοι.

Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών συνεχίζονται το Σάββατο 19 Αυγούστου, με το καλοκαιρινό αντάμωμα στην Αίγειρο, μια συνάντηση όλων των ηλικιών, μια ευκαιρία για θύμισες και για γλέντι με την ορχήστρα του Γιώργου Σεργκενλίδη, ενώ την Κυριακή 20 Αυγούστου, με αφετηρία την πλατεία της Αιγείρου και ενδιάμεση στάση στην Παναγιά των Ρόδων, τα μέλη του συλλόγου περπατώντας θα πραγματοποιήσουν για μια ακόμη χρονιά το τάμα τους στην Παναγιά τη Φανερωμένη.

Τέλος την Τρίτη 22 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί λαϊκό γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα του Νίκου Ζαπάρτα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.