Συλλεκτικο νομισμα για τον Λορδο Βυρωνα απο την Τραπεζα της Ελλαδος

Είναι το πρώτο συλλεκτικό νόμισμα της σειράς «Φιλέλληνες»

Η Ελλάδα είναι το πρώτο επίσημο κράτος που αφιερώνει συλλεκτικό νόμισμα, στον φιλέλληνα Λόρδο Βύρωνα, πριν και από την πατρίδα του, τη Βρετανία.

 Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) παρουσίασαν το πρώτο αργυρό συλλεκτικό νόμισμα της σειράς «Φιλέλληνες» που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Είναι αφιερωμένο στον άνθρωπο που άλλαξε με την επιρροή του και κυρίως με τον θάνατό του την εικόνα πολλών Ευρωπαίων για την ελληνική επανάσταση. Το μικρό αυτό «έργο τέχνης» υπογράφουν δύο πολύ χαρισματικοί καλλιτέχνες της ΙΕΤΑ, ο Γιώργος Σταματόπουλος και η Μαρία Αντωνάτου.

Στην παρουσίαση, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του Βύρωνα «Υπήρξε η πλέον χαρακτηριστική φυσιογνωμία του ευρωπαϊκού ρομαντισμού. Η ταραχώδης προσωπική του ζωή, η αντισυμβατικότητα και ο παρορμητισμός του, η ροπή προς το περιπετειώδες και το εξωτικό, αλλά και η συμμετοχή του σε επαναστατικά και απελευθερωτικά κινήματα διαμόρφωσαν τον βυρωνικό ήρωα ως την εμβληματική μορφή του ρομαντισμού».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης «Οι φιλέλληνες ήταν εδώ με απόλυτη ανιδιοτέλεια και αυτό εξακολουθεί να το αντιλαμβάνεται και να το ερμηνεύει έτσι ο ελληνικός λαός. Στην περίοδο εκείνη ο Βύρων ήταν ο πιο επώνυμος από αυτούς».

Το «παρών», μέσω βιντεοκλήσης από την Αγγλία, στην επίσημη πρώτη του νομίσματος έδωσε και ένας σύγχρονος συνεχιστής της φιλελληνικής παράδοσης, ο τέως Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζον Κίτμερ, τονίζοντας «Η προσωπική θυσία του Βύρωνα για την Ελλάδα αποτελεί έμπνευση για τους Έλληνες και τους φιλέλληνες κάθε έθνους».

Ο ιστορικός και ελληνιστής Ρόντρικ Μπίτον, φώτισε μια λιγότερο γνωστή πτυχή της ζωής του Βύρωνα, δηλαδή τη συμβολή του στα οικονομικά του Αγώνα «Δούλευε ακατάπαυστα για να εξασφαλίσει πόρους. Όταν πέθανε η πρώτη δόση του ποσού των 800.000 στερλινών –περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ σήμερα– που είχε συγκεντρωθεί στο Λονδίνο, είχε ήδη σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση. Με σημερινά δεδομένα πράγματι ο μέγας φιλέλληνας θα υποστήριζε και τα μνημόνια».

«Ένα αναμνηστικό νόμισμα δεν είναι απλώς ένα κομμάτι μέταλλο με θέματα από μία άλλη εποχή, είναι ένα έργο τέχνης σε μικρογραφία, ένα ταξίδι στον χρόνο», συμπλήρωσε ο Νίκος Βασιλόπουλος, διευθυντής του ΙΕΤΑ. Την παρουσίαση συντόνισε ο ιστορικός Κώστας Κωστής και στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» και ο νυν πρέσβης του Η.Β. Μάθιου Λοτζ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.