Στον γενεθλιο τοπο τους ξαναβρεθηκαν οι απανταχου Ξυλαγανιωτες(+Gallery)

Για την αναβίωση της βόλτας και το τριήμερο αντάμωμα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών - Με βράβευση και 11 επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου έφτασε στην κορύφωσή του άλλο ένα εξαιρετικά επιτυχημένο, από κάθε άποψη, αντάμωμα Ξυλαγανιωτών.

Οι απανταχού Ξυλαγανιώτες «επέστρεψαν» για το τριήμερο 13 έως και 15 Αυγούστου στον τόπο καταγωγής τους, για να συναντηθούν με συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς, να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να διασκεδάσουν με τις μουσικές και τους χορούς της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας, συνοδεία πάντα ξυλαγανιώτικων μασαλιών.

Προάγγελος του τριήμερου Ανταμώματος  η αναβίωση της καθιερωμένης βόλτας στην κύρια αρτηρία της Ξυλαγανής, με τον τρόπο που συνέβαινε τα περασμένα χρόνια και ήταν μια από τις λίγες λαϊκές απολαύσεις, που την περίμεναν όλοι οι κάτοικοι-αγρότες κυρίως, με ανταλλαγή νέων και πολλά σπόρια.

Χορός, τραγούδι, ωραίες γεύσεις, χαμόγελα και θύμησες περιγράφουν το τριήμερο του Ανταμώματος που συνεχίστηκε το επόμενο τριήμερο, με πολλούς φιλοξενούμενους Συλλόγους αλλά και τα τμήματα του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, να διανθίζουν τις βραδιές με τα χορευτικά τους τμήματα και πληθώρα επίσης επισκεπτών, εγχώριων και μη, που έσπευσαν να βιώσουν από κοντά την έννοια του παραδοσιακού γλεντιού.

Γιάννης Σταυρίδης
«Το Φεστιβάλ μία διέξοδος  από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος»

Παρών καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου, μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέλευση του κόσμου αλλά και το γεγονός ότι ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών σε συνεργασία με το ντόπιο δυναμικό κατάφερε και φέτος να προσφέρει, όπως τόνισε, «μία διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος». Στον σύντομο επίσης χαιρετισμό του, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, ο κ. Σταυρίδης ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που στήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα συνεχίσει να στηρίζει, μέχρι την ολοκλήρωσή του, όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών, ευχόμενος «η Υπεραγία Θεοτόκος να φωτίζει τον δρόμο όλων».

Στην κορύφωση του Ανταμώματος πραγματοποιήθηκε επίσης η βράβευση 11 μαθητών του χωριού που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πέρυσι, καταδεικνύοντας όπως επεσήμανε και ο κ. Σταυρίδης «ότι αυτό είναι το μέλλον του τόπου μας».

Τους παριστάμενους ευλόγησε με τον πατρικό χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και  Κομοτηνής κ.κ.Παντελεήμων, καθώς επίσης και οι βουλευτές Ροδόπης κ.κ.Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ.

Στην κορύφωση του ανταμώματος παρέστησαν  ακόμη οι Αντιδήμαρχοι Μαρώνειας-Σαπών κ.κ. Γιώργος Αντωνιάδης, Χρήστος Μεραχτσάκης, Ριτβάν Ιμάμ Χασάν, η Αντιπρόεδρος της ΚΕΜΑΣ Κυριακή Πατσάρα, ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής του Δήμου κ.Ηλίας Σταυρίδης, ο τέως Πρόεδρος της ΚΕΜΑΣ κ.Πέτρος Δουδουλακάκης, οι Πρόεδροι των ΤΚ Ξυλαγανής κ.Πέτρος Πουλαράκης και Αμαράντων κ.Τανέρ Ντεντέ Χασάν, ο Ταξίαρχος Δ/κτής της ΧΧΙ ΤΘΤ και ο Λυκειάρχης Ξυλαγανής.

Η βραδιά έκλεισε με πολύ χορό από όλους και ανανέωση του ραντεβού για του χρόνου!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.