Στις 28 Φεβρουαριου η Παραδημη αποχαιρετα τον χειμωνα και το τσικνιζει

Την αναβίωση του εθίμου «Έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης» θα αναβιώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής

Την αναβίωση του εθίμου «Έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης» θα πραγματοποιήσει για δεύτερη συναπτή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής και Φίλων. Το έθιμο αναβίωνε στον οικισμό και τα παλαιότερα χρόνια, ωστόσο είχε ατονήσει η πραγματοποίησή του. Το 2018 ο Σύλλογος πήρε την απόφαση να επαναλάβει την αναβίωση, απόφαση που θα υλοποιήσει και φέτος, συνδυάζοντας την, αυτή τη φορά με την Τσικνοπέμπτη.
 
Έτσι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου από τις 18.00 στην πλατεία της Παραδημής οι κάτοικοι θα ανάψουν φωτιές ως καλωσόρισμα της άνοιξης.
 
Σύμφωνα με το έθιμο, που έφεραν οι Αρβανίτες πρόγονοι των Παραδημιωτών από το Αλτιντάς (Χρυσόλιθος) της Ανατολικής Θράκης, οι κάτοικοι  πριν ανατείλει ο πρώτος ήλιος του Μάρτη, έβγαζαν τα αχυρένια στρώματα που χρησιμοποιούσαν όλο τον χειμώνα και τα έκαιγαν, φωνάζοντας «έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης» ενώ πηδούσαν και τρεις φορές πάνω από τη φωτιά, για να ξορκίσουν το κακό.
 
 Παράλληλα, φέτος μιας και η τελευταία μέσα του χειμώνα συμπίπτει με την Τσικνοπέμπτη ο Σύλλογος θα προσφέρει σε όσους βρεθούν στον οικισμό ποτό και σουβλάκια… μετά μουσικής για το απαραίτητο «τσίκνισμα» που επιβάλλει η ημέρα.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.