Στην Κομοτηνη, οπου και «γεννηθηκε» κλεινει τον κυκλο του το “LEBENSRAUM”

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης της παράστασης που ανεβαίνει στην σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Ηρακλής Τζαφέτας μιλά για την επιστροφή του στην πόλη και το έργο του Θανάση Τριαρίδη

Στον τόπο που «γεννήθηκε» αναμένεται να κλείσει για το Κέντρο Έρευνας, Θεάτρου & Χορού «+ΠΛΗΝ» ο «κύκλος» της θεατρικής παράστασης “LEBENSRAUM” του Θανάση Τριαρίδη.

Ήταν 2017 όταν ο επικεφαλής σήμερα του κέντρου, πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης της παράστασης που ανέβηκε την Παρασκευή και για δύο ακόμα παραστάσεις το Σάββατο και την Κυριακή στην σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, στο πλαίσιο των τότε δραστηριοτήτων του στο θεατρικό εργαστήρι «Κύκλος» του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής, είχε ανεβάσει το έργο με την συμμετοχή των Φλωριάννας Αλεξίου, Κρυσταλίας Κασσέρη, Βάλιας Τζιτσικάκη και Λίζας Γιαννακιτσίδου.  

Η εκκίνηση της Κομοτηνής

Η παράσταση εκείνη αποτέλεσε και την αφορμή της γνωριμίας του με τον Θανάση Τριαρίδη, με τον οποίο όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» κράτησαν επαφές, που οδήγησαν στην συνεργασία και στο πλαίσιο λειτουργίας του «+ΠΛΗΝ» και η οποία κορυφώθηκε με το ανέβασμα της παράστασης εκ νέου.

Η παράσταση παίζεται εδώ και δύο χρόνια, ενώ εκτός της Λάρισας έχει ταξιδέψει και στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής να αποτελεί τον τελευταίο της σταθμό, γεγονός στο οποίο στάθηκε ο κ.Τζαφέτας υπογραμμίζοντας πως «ολοκληρώνεται εκεί που ξεκίνησε η ιδέα».

Η Κομοτηνή δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί μέρος της καθώς όπως εξήγησε «μετρά πολλούς ανθρώπους και συνεργασίες που μένουν» όπως οι κ.κ.Θεανώ Πασχάλη και Γιάννης Καραγκιουλμέζης από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στους οποίους όπως τόνισε «χρωστάω πάρα πολλά, γιατί εκεί έμαθα να φτιάχνω παραστάσεις μόνος μου και έκανα τα πρώτα μου εργαστήρια που πλέον συνεχίζω στην Λάρισα σε δικό μου χώρο».

Η παράσταση αυτή είναι εντελώς διαφορετική από την παράσταση του 2017, και σε επίπεδο προσέγγισης, αφενός γιατί και ο ίδιος συμμετέχει τόσο στο κομμάτι της σκηνοθεσίας όσο και στο υποκριτικό, κρατώντας έναν εκ των δύο πρωταγωνιστικών ρόλων, μαζί με την κ. Θάλεια Χαραρά.

Ένα πείραμα που πραγματώνεται μπροστά στα μάτια των θεατών

Πρόκειται όπως εξήγησε για το πιο «πολυπαιγμένο» έργο του Θανάση Τριαρίδη, που έχει ανέβει περισσότερες από 14 φορές από διαφορετικές ομάδες, σε Ελλάδα, Κύπρο, Αμερική, Γερμανία κ.α. και στην ουσία πρόκειται για ένα πείραμα που πραγματώνεται μπροστά στα μάτια των θεατών.

«Ο θεατής μετέχει μόνο και μόνο που υπάρχει στο θέατρο. Όπως κάθε πείραμα για να γίνει και να υπάρχει αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρχει ένα κοινό, να μελετηθούν κάποιες αντιδράσεις. Οπότε ο λόγος που το ίδιο το κείμενο τοποθετεί τον θεατή μέσα στη θεατρική σύμβαση, είναι για να υπάρχει παράσταση» εξήγησε τονίζοντας πως πρόκειται για μια παράσταση που έχει να κάνει με τον φόβο, τον βαθμό που ένας άνθρωπος φοβάται και πόσο ζωτικό χώρο του εαυτού του παραχωρεί σε αυτόν που τον φοβίζει.

Το LEBENSRAUM είναι μια γερμανική λέξη, η οποία σημαίνει «ζωτικό χώρος» και είναι η «δικαιολογητική βάση» που ακολουθήθηκε από τους Ναζί και τον Χίτλερ στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπό την έννοια ότι το κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να προσαρτά εδάφη που του χρειάζονται για να αναπτυχθεί.

Τον Μάρτιο το “LEBENSRAUM 2”

«Το ίδιο που γίνεται σήμερα με τη Ρωσία. Η Ρωσία και  όχι μόνο σήμερα προσαρτά εδάφη, κλέβει τον ζωτικό χώρο κάποιου άλλου για να γίνει πιο δυνατή» ανέφερε τονίζοντας πως «ο Τριαρίδης δείχνει πώς μια ολόκληρη τακτική πολέμου ή πολιτική ή φιλοσοφία των Ναζί, περνά πλέον και σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή πώς ένας φοβισμένος άνθρωπος μπορεί να κάνει ό,τι του ζητηθεί» γεγονός που είδαμε και στο πρόσφατο παρελθόν ως κοινωνία μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Το “LEBENSRAUM” μπορεί να κλείνει στην Κομοτηνή τον κύκλο του ωστόσο όπως έκανε γνωστό ο ίδιος η ομάδα του «+ΠΛΗΝ» έχει ξεκινήσει ήδη τις πρόβες για το “LEBENSRAUM 2” που θα ανέβει τον προσεχή Μάρτιο.  Το έργο άλλωστε του κ.Τριαρίδη είναι τριλογία, γεγονός που δεν είναι ευρέως γνωστό και αποτελεί, όπως τόνισε κλείνοντας ο κ.Τζαφέτας, «έναν ολόκληρο κόσμο»,  τον οποίο και ανυπομονούμε να γνωρίσουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.