Στη Θεσσαλονικη σημερα αντιπροσωπεια των Ποντιακων Σωματειων Ροδοπης

Θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού

Στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί σήμερα αντιπροσωπεία των Ποντιακών Σωματείων Ροδόπης προκειμένου να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Στις εκδηλώσεις ξεχωρίζει η ομιλία του Τούρκου ακαδημαικού και ακτιβιστή κ. Sait Cetinoglu (Σαϊτ Τσετίνογλου) που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης. 

Την Κυριακή οι εκδηλώσεις στην Κομοτηνή για τη γενοκτονία των Ποντίων

Παράλληλα να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε η Περιφέρεια για την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την Κυριακή 22 Μαΐου στις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χωροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα. Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ομιλία αφιερωμένη στη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού ενώ στις 10.30 θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρυσάνθου (στην πλατεία Αυτοκράτωρος Θεοδοσίου, έναντι του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου).

Το απόγευμα της ίδια μέρας, στις 19.30, τα Ποντιακά Σωματεία Ν. Ροδόπης σε συνεργασία με τους μαθητές του Τμήματος Εκμάθησης της Ποντιακής Διαλέκτου στο Ν. Ροδόπης, θα παρουσιάσουν στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, το θεατρικό έργο του Νίκου Λυγερού «Πέντε κινήσεις για μια σιωπή». Θα ακολουθήσει ανάλυση από τον συγγραφέα του έργου. 

Προκόπης Παυλόπουλος «Οι θύτες της Γενοκτονίας αυτής οφείλουν πάντα, τουλάχιστον, μιαν ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη»

«Τιμούμε την ιερή μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την οποίαν αναγνώρισε –και τούτο οφείλουμε να το σεβόμαστε πρωτίστως όλοι οι Έλληνες, και για λόγους θεσμικής συνέπειας- η Βουλή των Ελλήνων με το ν. 2193/1994», αναφέρει ο Προκόπης Παυλόπουλος, σε μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου συνιστά, δίχως ιστορική αμφιβολία, ένα ακόμη έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, το οποίο ουδείς δημοκρατικός λαός μπορεί ν’ αγνοεί ή έστω και να υποβαθμίζει.
«Οι δε θύτες της Γενοκτονίας αυτής οφείλουν πάντα, τουλάχιστον, μιαν ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη» προσθέτει και υπογραμμίζει πως «μόνον υπό τους ως άνω όρους, και η ιερή μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ανάμεσα σε άλλα σημαντικά ιστορικά παραδείγματα, θα μας διδάξει επαρκώς, ιδίως υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις, το πώς θα αποτρέψουμε, στο διηνεκές, εγκλήματα που θίγουν τον πυρήνα της αξίας του Ανθρώπου και θέτουν έτσι σε κίνδυνο την ίδια την πορεία της Ανθρωπότητας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.