Σωτηρια Περβανα, συγγραφεας «Το “Tα ονειρα μυριζουν ταμπακο” ηταν για μενα ενα μεγαλο στοιχημα»

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου της μυθιστορήματος με τίτλο «Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο»

Η «δική μας» Μαρώνεια αλλά και η ιστορία της πρωταγωνιστεί στο νέο ιστορικό μυθιστόρημα της Μαρωνίτισσας Σωτηρίας Περβανά που κυκλοφόρησε μόλις πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και αποτέλεσε το καλύτερο δώρο για το φιλαναγνωστικό κοινό της περιοχής μας.
 
«Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος είναι το τρίτο μυθιστόρημα της Σωτηρίας Περβανά, ένα συναρπαστικό οικογενειακό μυθιστόρημα το οποίο και θα παρουσιαστεί την προσεχή Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, στις 19:30 στο ισόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων.
 
Διοργανωτές της εκδήλωσης τα βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης, που πάντα αποτίουν φόρο τιμής στην ντόπια δημιουργία, εξ ου και ξεκινάν τη νέα χρονιά με την εν λόγω παρουσίαση, σε συνεργασία με τις εκδόσεις  Κέδρος και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής και του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Ν.Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος».
 
Για το βιβλίο με τη συγγραφέα θα μιλήσουν οι συγγραφείς κ.κ. Άση Κιούρα και Φωτεινή Ναούμ αλλά και η «δική μας» Τζένη Κατσαρή- Βαφειάδη φιλόλογος και επιμελήτρια βιβλίων, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν οι φιλόλογοι κ.κ. Τούλα Καρδίμη και Γεώργιος Κωστάκης και ο κ. Βασίλης Φαρασόπουλος, ο οποίος και έδωσε το έναυσμα στη συγγραφέα να γράψει για την πατρίδα της.
 
Η Σωτηρία Περβανά λίγα εικοσιτετράωρα πριν την παρουσίαση του βιβλίου της μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής και στη Νατάσσα Βαφειάδου, για το περιεχόμενο του βιβλίου και την απόφασή της να τοποθετήσεις τους ήρωες της στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την έρευνα την οποία διεξήγαγε για τη συλλογή των ιστορικών καταγραφών του τόπου που εμπεριέχονται σε αυτό, την αγάπη της για τις γυναίκες ηρωίδες αλλά και το επόμενο μυθιστόρημά της, η συγγραφή του οποίου βρίσκεται εν εξελίξει και αναμένεται, όπως είπε, να είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα.
 
Σωτηρία Περβανά όμως… 

«Δεν μπορώ να γράψω κατά παραγγελία»

ΠτΘ: «Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο» ένα ιστορικό μυθιστόρημα που έχει μπει στις καρδιές του αναγνωστικού κοινού καθώς  ήδη είναι στη δεύτερη έκδοσή του. Ένα μυθιστόρημα με ιδιαίτερη αξία για όλους τους Θρακιώτες καθότι σε αυτό πρωταγωνιστεί η Θράκη και συγκεκριμένα η Μαρώνεια αλλά και η Κομοτηνή. Γιατί επιλέξατε την ιδιαίτερη πατρίδα σας αυτή τη φορά;
Σ.Π:
Ο τόπος μου για μένα υπάρχει παντού και στα τρία μου μυθιστορήματα. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, γιατί γράφω βιωματικά. Επομένως, από την στιγμή που τον «κυοφορώ» εντός μου, δεν θα μπορούσα να μην τον εμπεριέχω και στις γραφές μου. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία να γράψω ένα μυθιστόρημα για τη Θράκη αυτή καθ’ αυτή παρά το γεγονός ότι αρκετοί φίλοι και αναγνώστες μου το ζητούσαν. Είμαι άλλωστε ένας άνθρωπος που δεν μπορώ να γράψω κατά παραγγελία. Ξεκίνησα λοιπόν το μυθιστόρημα αυτό, έχοντας στο μυαλό μου και τοποθετώντας την αρχή του στην Σμύρνη και εκεί είχα σκοπό να το εξελίξω, καθώς και η Σμύρνη για μένα αποτελεί έναν ιδιαίτερο, δικό μου τόπο. Με αγγίζει. Οι μυρωδιές, τα χρώματα τα αρώματά της βρίσκονται εντός μου.  Ήθελα λοιπόν να γράψω ένα μυθιστόρημα που να εξελίσσεται στην Σμύρνη, ωστόσο στην πορεία συνάντησα τον Βασίλη Φαρασόπουλο, ο οποίος, στην προσπάθειά του αν θέλετε, να με πείσει να γράψω κάτι για τον τόπο μας, μου έδωσε κάποιες ομολογίες ανθρώπων της περιοχής που αφορούσαν σε γεγονότα του παρελθόντος.  Αυτό ήταν το εφαλτήριο καθώς από την στιγμή που τις διάβασα, ομολογίες τέτοιου όγκου και τόσο συγκλονιστικού περιεχομένου, μου ήταν αδύνατο να τις προσπεράσω και να μην γράψω γι’ αυτές. Αμέσως  λοιπόν έδιωξα την ηρωίδα μου από την Σμύρνη και την έφερα στη Θράκη, στο χωριό μου, που στέκει στους πρόποδες του Ισμάρου, τη δική μου Μαρώνεια, όπως και την Κομοτηνή. Δίχως ωστόσο να ονοματίζω τα μέρη, όπως άλλωστε κάνω σε όλα μου τα βιβλία. Δεν μ’ αρέσει να ονοματίζω τα μέρη, ωστόσο μέσα από τις λεπτομέρειες που δίνω τα φωτογραφίζω τόσο λεπτομερώς που είναι αδύνατον να μην καταλάβει κάποιος  ότι όταν μιλάω για τα πλακόστρωτα στενά, τα μικρομάγαζα, τον Χότζα φωτογραφίζω την Κομοτηνή. 

«Είναι δύσκολο να γράψεις ένα μυθιστόρημα με ιστορικές αναφορές»

ΠτΘ: Στο βιβλίο σας μας περιγράφεται μία σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας κατά τη βουλγαρική κατοχή.  Πόσο δύσκολο ήταν να συγκεντρώσετε τα στοιχεία αυτά κατά την διάρκεια της έρευνάς σας και πόσο δύσκολο ήταν να τα εντάξετε  στην ιστορία του βιβλίου, έτσι ώστε αυτές οι ιστορικές καταγραφές να γίνονται κατανοητές από τους αναγνώστες;
Σ.Π.:
Οφείλω να ομολογήσω ότι, όταν το έγραφα αυτό το μυθιστόρημα, δεν ήξερα καν αν θα μπορέσω να το ολοκληρώσω. Για μένα ήταν ένα στοίχημα αυτό το βιβλίο. Δεν ήθελα ποτέ να εμπλακώ με ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Θεωρώ ότι είμαι πολύ νέα για να το κάνω. Υπάρχουν άνθρωποι που με περνούν στα χρόνια, την εμπειρία και τις γνώσεις, οι οποίοι σαφώς μπορούν πολύ καλύτερα να διαχειριστούν τέτοιον όγκο πληροφοριών και να τα μεταφέρουν στο κοινό με τέτοιον τρόπο ώστε να μην εκτεθούν.  Αυτό το βιβλίο ωστόσο απλά προέκυψε και  δεν μπορούσα να κάνω πίσω. Ήθελα όμως να το κάνω πρωτίστως με έναν σεβασμό προς τον αναγνώστη και δευτερευόντως και προς τον ίδιο μου τον εαυτό. Μου πήρε δύο χρόνια έρευνας. Πρόσεξα επίσης να μην πάρω θέση για τα γεγονότα τα οποία περιγράφω, γι’ αυτό και μου πήρε σχεδόν δύο χρόνια να το ολοκληρώσω. Υπήρχαν φορές που έγραφα κομμάτια και το επόμενο πρωί που τα ξαναδιάβαζα τα έσβηνα γιατί θεωρούσα ότι έπαιρνα θέση, ότι δεν ήταν σωστός ο τρόπος που διαχειριζόμουν κομμάτια της ιστορίας. Μου πήρε επίσης αρκετό καιρό να επιλέξω ποια κομμάτια θα βάλω γιατί έπρεπε να επιλέξω κομμάτια της ιστορίας που ήταν γνωστά στους αναγνώστες, είτε τα έχουν ακούσει είτε τα γνωρίζουν και τα έχουν βιώσει οι ίδιοι, ώστε να τα ξαναθυμηθούν μέσα από το βιβλίο. Είναι δύσκολο να γράψεις ένα μυθιστόρημα με ιστορικές αναφορές. Το ιστορικό μυθιστόρημα μου φαίνεται ένας πάρα πολύ βαρύς τίτλος για μένα, για την ηλικία μου και για τις γνώσεις μου. Προτιμώ να το περιγράφω ως ένα μυθιστόρημα με ιστορικές αναφορές.
              
ΠτΘ: «Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο» λοιπόν. Ο τίτλος τι σχέση έχει με την Μαρώνεια; Γνωρίζουμε την παράδοση της Μαρώνειας σε ό,τι αφορά τους καπνεμπόρους. Υπάρχουν ευθείες αναφορές στο βιβλίο σε ό,τι αφορά την παραγωγή της Μαρώνειας;
Σ.Π.:
Ήθελα να κάνω την ηρωίδα μου πετυχημένη και πλούσια. Πρόκειται για μία ηρωίδα, η οποία έχει μια τραγική πορεία στη ζωή της και δεν ήθελα να την αφήσω με απωθημένα. Μία γυναίκα με μεγάλο αγώνα και πολλούς κόπους, η οποία ήθελα στο τέλος να αποζημιωθεί.  Έπρεπε λοιπόν με κάποιον τρόπο να την κάνω πλούσια. Έψαχνα να βρω λοιπόν τι έχει αυτός ο τόπος. Ψάχνοντας και ρωτώντας  έμαθα ότι ο τόπος αυτός είχε τα καπνά, τα λάδια και ίσως τους μεγαλοτσιφλικάδες που νοίκιαζαν την γη. Εφόσον λοιπόν ο τόπος είχε χωράφια, έπρεπε να τη βάλω στη γη. Το ζήτημα που προέκυψε από κει και ύστερα ήταν ότι τα καπνά ήταν ένα εντελώς  άγνωστο σε μένα αντικείμενο. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου βρήκα ότι υπήρχαν και Περβανάδες στην Καβάλα που ήταν καπνέμποροι και μάλιστα επιτυχημένοι επομένως η ιστορία μου φάνηκε πολύ γνωστή και προσιτή και προς εμένα.  Οπότε αποφάσισα να στρέψω την ηρωίδα μου προς τα καπνά, όπου στάθηκα τυχερή, καθώς ο άντρας μου και η οικογένειά του είχαν εμπειρία και κατάφεραν με τις αναμνήσεις τους να με καθοδηγήσουν. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν λάθη και παραλείψεις ως προς αυτά, ωστόσο αν κάποιος  εντοπίσει λάθη, παρακαλώ να με συγχωρήσει, καθώς το έκανα με αγάπη και εκτίμηση. 

«Οι ηρωίδες μου έχουν κομμάτια του χαρακτήρα μου αλλά και χαρακτηριστικά που θα ήθελα να έχω»

ΠτΘ: Η Πολύμνια η ηρωίδα σου, ούσα αριστοκράτισσα στη Σμύρνη, αναγκάζεται να έρθει στη Μαρώνεια, αφήνει τα πάντα πίσω της και, όπως διαφαίνεται από τη μετέπειτα πορεία της, πρόκειται για μία γενναία γυναίκα, η οποία πραγματικά χτίζει ξανά τη ζωή της από την αρχή. Γιατί σε όλα ως τώρα τα μυθιστορήματά σας στρέφεστε σε γυναίκες γενναίες, που αφήνουν τα πάντα και ξαναρχίζουν από την αρχή στηριζόμενες στις δικές τους δυνάμεις; Είναι ίσως και μεταφορά του δικού σας  χαρακτήρα στις ηρωίδες σας;
Σ.Π.:
Σίγουρα κομμάτια του χαρακτήρα μου και της προσωπικότητας μου τα περνώ στους χαρακτήρες μου, γιατί εγώ τις φτιάχνω από δικά μου υλικά, επομένως δεν μπορούν να μην έχουν στοιχεία μου.  Όσα εγώ θα ήθελα να έχω και δεν έχω τα δίνω σε αυτές. Δεν είμαι όμως έτσι σαν χαρακτήρας και προσωπικότητα.  Υπάρχουν πολλά  στοιχεία του χαρακτήρα των ηρωίδων μου που θα ήθελα να έχω και δεν έχω. Αντίστοιχα και οι ίδιες δεν έχουν πολλά από τα στοιχεία τα δικά μου. Μου αρέσει οι γυναίκες να είναι δυναμικές.  Δεν μ’ αρέσει το πρότυπο της γυναίκας που δεν στηρίζεται στα πόδια της. Ίσως γι’ αυτό όλες οι ηρωίδες μου έχουν αυτό το πρότυπο. 

Ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνιστή έναν άντρα το επόμενο συγγραφικό της δημιούργημα

ΠτΘ: Το μέλλον τι επιφυλάσσει για εσάς σε συγγραφικό επίπεδο; Έχετε ήδη καταπιαστεί με την συγγραφή του επόμενου μυθιστορήματός σας;
Σ.Π.:
Το επόμενο μυθιστόρημά μου αποτελεί επίσης ένα στοίχημα για μένα. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με τη γραφή, δεν μ' αρέσει να μένω στα ίδια πράγματα.  Το πρώτο ήταν ένα ερωτικό μυθιστόρημα, το δεύτερο ένα κοινωνικό δράμα και μάλιστα εποχής που εστίαζε στη σχέση μαμάς- κόρης και το τρίτο ένα μυθιστόρημα με ιστορικές αναφορές. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, δεν θέλω να μένω στάσιμη, παρόλο που αυτό είναι ένα μείον για μένα, γιατί δεν με ταυτοποιεί με τα έργα μου. Ο κόσμος δεν ξέρει τι να περιμένει από μένα. Παρόλα αυτά αυτό είναι κάτι που αφορά το κομμάτι των πωλήσεων και εγώ το ξεπερνώ για χάρη της δημιουργίας. Στο επόμενο βιβλίο ο ήρωας είναι άντρας. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ, ένα τελείως διαφορετικό έργο και σε γραφή και σε ροή και σε πλοκή. Κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει οι αναγνώστες από μένα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.