«Σωπα κι ακουσε» τις μουσικες που μας χαρισε το 2023

Μία συνοπτική αναδρομή σε όσα αγαπήσαμε να ακούμε μέσα στη χρονιά

Είναι αλήθεια πως, το 2023, πολλά είδαν τα μάτια μας. Είναι εξίσου αλήθεια πως ακόμα περισσότερα είναι αυτά που άκουσαν τ’ αυτιά μας!  Οι κεραίες του Ράδιο Παρατηρητής ήταν τεντωμένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, που μετρά λίγες ώρες ζωής μέχρι να δώσει τη θέση του στο 2024 κι εμείς, πιστοί στις καθιερωμένες μας συνήθειες και ακολουθώντας πάντα τον ρυθμό της ζωής, θα κάνουμε μία συνοπτική αναδρομή στα μουσικά καμώματα του 2023!

Επιβιβαστείτε…

Δυναμικό και μουσικό εναρκτήριο λάκτισμα

Η χρονιά ανοίγει μουσικά, «Χωρίς παρεξήγηση», με τον Πάνο Βλάχο να επιστρέφει δισκογραφικά μετά από δύο χρόνια, με το τέταρτο κατά σειρά προσωπικό του άλμπουμ. Ο νέος δημιουργός συνεχίζει δυναμικά και εκπλήσσει θετικά το κοινό, που καρτερεί πάντα με ορθάνοιχτα τ’ αυτιά κάθε νέα του κυκλοφορία!

Σχεδόν ταυτόχρονα και ήδη από τον πρώτο μήνα της χρονιάς, ο Νίκος Ζιώγαλας μας χαρίζει απλόχερα ένα σύνολο 12 αγαπημένων, περισσότερο ή λιγότερο γνωστών τραγουδιών της δισκογραφίας του, ερμηνευμένα από «Άλλες φωνές». Ένας πολυσυμμετοχικός δίσκος με φωνές αγαπημένων ερμηνευτών, που δίνει το ερέθισμα στον ακροατή να βουτήξει στο σύμπαν του αγαπημένου τραγουδοποιού.

Κάτι ιδιαίτερο και πολύ διαφορετικό, ετοίμασε ο Παύλος Παυλίδης για το 2023! Ο αγαπημένος τραγουδοποιός «συναντά» τον σπουδαίο Γιάννη Μαρκόπουλο και τον συστήνει ξανά στο κοινό, μέσα από 16 διαφορετικές προσεγγίσεις σε 16 από τα σημαντικότερα τραγούδια του συνθέτη, παίρνοντάς τα από το παρελθόν, τοποθετώντας τα στο παρόν και σπρώχνοντάς τα προς το μέλλον, σε μια χρονιά που μας «πήρε» μακριά τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

Πολυμορφία και πολυφωνία

Το 2023 έμελλε να είναι η χρονιά που θα ακούσουμε τον Μπάμπη Παπαδόπουλο να τραγουδά  –για πρώτη φορά– ο ίδιος, ποίηση την οποία αυτοπροσώπως επενδύει μουσικά. Ο λόγος για τον δίσκο «Γεννηθήκαμε χθες», που περιλαμβάνει 5 οργανικά κομμάτια και 6 ποιήματα των Χρήστου Μπράβου, Μηνά Δημάκη, Θεόδωρου Ντόρρου, Ζήση Οικονόμου, Δημήτρη Ι. Αντωνίου και Έμιλυ Ντίκινσον.

Ο  ερχομός της άνοιξης έφερε και την επιστροφή του τραγουδοποιού και συνθέτη, Γιώργου Μίχα. «Με παρτενέρ τη σελήνη» ο δημιουργός συμπράττει με τον Σωκράτη Μάλαμα και τη μουσική του παρέα σε 12 διαφορετικά κομμάτια που σφραγίζονται από 12 διαφορετικές ερμηνείες, που αγκαλιάστηκαν με ιδιαίτερη θέρμη εξ αρχής.

Σε λίγο πιο διαφορετικά ακούσματα και στην άλλη όχθη της μουσικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, το «Παιδί Τραύμα», βασικός εκπρόσωπος της electropop, κυκλοφορεί την τρίτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Μέινστριμ». Ένας δίσκος -πείραμα, μέσα από τον οποίο, ο ίδιος παρουσιάζει όσα παρατήρησε και κατέγραψε κατά τη διάρκεια της συμβίωσής του με μία οικογένεια, που επιλέχθηκε τυχαία να τον φιλοξενήσει.

Της νέας γενιάς το ανάγνωσμα

Η άνοιξη σφραγίστηκε με άρωμα παράδοσης από τους Γκιντίκι Band που έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στη δισκογραφία. Η μουσική παρέα που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται πλέον στην Αθήνα, μας ανοίγει ολοένα και περισσότερα μονοπάτια προς την παράδοση και τη γνωριμία μας μαζί της, με δέκα αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια ερμηνευμένα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, στον δίσκο “AHOY”.  

Η Μόνικα Καμπασελέ με τον πρώτο της δίσκο ως leader μας εισάγει στο καλοκαίρι, επικοινωνώντας διαφορετικά παραδοσιακά ηχοχρώματα μέσα από το πρίσμα της jazz. Στον δίσκο “Grecofuturisme”, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2023, ταξιδεύουμε από τη Θράκη σε διάφορες γωνιές του κόσμου, μέσα από αυτοσχεδιασμούς, ηλεκτρονικά μέσα και έναν ήχο που αντλεί από τον φουτουρισμό και κινείται σε jazz ρυθμό.

Λίγο μετά το μέσον της χρονιάς και δύο χρόνια μετά το «Τίμημα», ο Ξανθιώτης Bloody Hawk  κυκλοφορεί τα «Φθηνά Tricks» συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία ως ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της χιπ-χοπ μουσικής στην Ελλάδα, αλλά και το σερί αιχμηρών στίχων που «χτυπούν» φλέβα στην κοινωνία και αφοπλίζουν συναισθηματικά τον ακροατή.

Επανασυστάσεις και εκπλήξεις

Μία διαφορετική προσέγγιση σε δικά της παλιότερα και αγαπημένα τραγούδια, παρουσιάζει το 2023 και η Νατάσσα Μποφίλιου σε συνεργασία με τους δικούς της αγαπημένους, Γεράσιμο Ευαγγελάτο και Θέμη Καραμουρατίδη. Με μπόλικη δόση ηλεκτρισμού, το αγαπημένο τρίπτυχο, σπάει τον καθρέφτη της δικής του αντανάκλασης μέσα από τη διαφορετική αφήγηση 6 γνωστών ιστοριών του «που ανοίγουν τον δρόμο για τις επόμενες».

Επανασύσταση και επανασύνθεση κάνει και η Χάρις Αλεξίου το 2023 με τον δίσκο της, “Reworks”. Μία δισκογραφική δουλειά που περιλαμβάνει οχτώ τραγούδια της σπουδαίας καλλιτέχνιδας, που ξανασυστήνονται στο κοινό, σε συνεργασία με μουσικούς παραγωγούς της νέας γενιάς, ερμηνευμένα άλλοτε μονάχα από την ίδια και άλλοτε συντροφιά με τους O.P.A., τον ΛΕΞ, την Kid Moxie και τον Χρήστο Μάστορα.

 «Λιμάνι στη χαρά» βρήκαμε με τη βοήθεια δύο δημιουργών από τη γειτονική Καβάλα! Ο Βασίλης και ο Δημήτρης Ευφροσυνίδης, οι κατά κόσμον γνωστοί ως «Βαρέα και Ανθυγιεινά», ανακοίνωσαν την κυκλοφορία της τρίτης δισκογραφικής τους δουλειά λίγο πριν την εκπνοή της χρονιάς. Ένας εξαιρετικός δίσκος, οχτώ συνολικά κομματιών, που ξεκινά από «Το δωμάτιο» και καταλήγει στο «Λιμάνι στη χαρά»!

Και η χρονιά σφραγίζεται στο παρά πέντε από την πολυαναμενόμενη κυκλοφορία του “Urbanum”. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ξαναχτυπά μετά από δύο χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία, με το πιο «απερίγραπτο»  –κατά τα λεγόμενά του– μουσικό του δημιούργημα. Σαν χριστουγεννιάτικο δώρο –θα έλεγε κανείς– ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου μας χάρισε 12 ολοκαίνουργια κομμάτια, που ξεφεύγουν από το γνώριμο «θανασικό» άκουσμα και ταξιδεύουν τον ακροατή σε άλλα ηχοτοπία, που έρχονται να αποκαλύψουν μία ανεξερεύνητη  –μέχρι σήμερα– πτυχή του τραγουδοποιού.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν το 2023 γίνει παρελθόν, μπορούμε να παραδεχτούμε λοιπόν, πως  –σε μουσικό επίπεδο– φάνηκε εξαιρετικά γενναιόδωρο απέναντί μας, δίνοντας απλόχερα πολλά και διαφορετικά μουσικά ερεθίσματα και επενδύοντας ποικιλόμορφα τις πολλές, διαφορετικές και ξεχωριστές στιγμές που ζήσαμε μαζί του. Δεν μπορούμε παρά να το ευχαριστήσουμε και να αναμένουμε από τώρα με ανυπομονησία, όλα όσα πρόκειται τραγουδιστά να φέρει η νέα χρονιά!

Μέχρι τότε, το Ράδιο Παρατηρητής εκπέμπει πολλές, καλές και μελωδικές ευχές για ένα καλό και ρυθμικό 2024! 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.