Σαββερια Μαργιολα, τραγουδοποιος: «Οι εποχες, οσο δυσκολες και να ειναι, βοηθουν στο να γινονται ομορφα πραγματα και να εξελισσομαστε ολο και περισσοτερο»

«Το λαϊκό τραγούδι λείπει από την ελληνική μουσική τα τελευταία χρόνια»

Μία από τις ωραιότερες και πολλά υποσχόμενες γυναικείες νέες φωνές της εγχώριας έντεχνης μουσικής σκηνής, την Σαββέρια Μαργιολά, φιλοξενεί αύριο Πέμπτη, 31 Μαρτίου το παραδοσιακό καφενείο «Το Μασάλι», η οποία έρχεται για πρώτη φορά στην Κομοτηνή, παρέα με τους μουσικούς Δημήτρη Μαργιολά στο μπουζούκι και το λαούτο και  Μάριο Μούρμουρα στην κιθάρα, αλλά και όμορφα τραγούδια από τους προσωπικούς της δίσκους και όχι μόνο.

Μία μουσική βραδιά αφιερωμένη στο έντεχνο και λαϊκό ελληνικό τραγούδι, από το ρεμπέτικο και τον Τσιτσάνη μέχρι τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Ορφέα Περίδη, τον Νίκο Παπάζογλου και τον Σταμάτη Κραουνάκη, αλλά και τραγούδια από την τρίτη της δισκογραφική δουλειά που αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός των επόμενων μηνών.

Η Σαββάρια Μαργιολά καθοδόν για την Κομοτηνή, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για την έως τώρα μουσική της διαδρομή και τα όσα θα παρακολουθήσουμε σήμερα στο «Μασάλι», χαρίζοντάς μας και μία πρόγευση του νέου της δίσκου παρουσιάζοντας ένα κομμάτι αυτού με τίτλο «Τι με κοιτάζεις».

Σαββέρια Μαργιολά όμως…

ΠτΘ: Σαββέρια ο «ΠτΘ» παρακολουθεί εδώ και χρόνια την μουσική σου πορεία, ωστόσο έχουμε την χαρά σήμερα να σε παρακολουθήσουμε ζωντανά στο «Μασάλι». Τι θα απολαύσουμε;
Σ.Μ.:
Αποφασίσαμε φέτος να ταξιδέψουμε στα όμορφα μέρη της Ελλάδας, παρουσιάζοντας την παράστασή μας και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να βρεθούμε και στην Κομοτηνή. Πραγματικά έχω μεγάλη χαρά, γιατί είναι η πρώτη φορά που θα βρεθώ στην Κομοτηνή. Θα παίξουμε τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία, αλλά και πολύ αγαπημένα κομμάτια, από την πλούσια παράδοση των ελλήνων συνθετών και στιχουργών. Αυτή την εποχή γυρνάω την Ελλάδα, συνεχίζουμε την χειμερινή περιοδεία η οποία έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβρη, και έχουμε παίξει σχεδόν παντού. Ταξιδεύουμε τα τραγούδια και τις μουσικές μας.

«Η μουσική έγινε από πολύ νωρίς ανάγκη για μένα»

ΠτΘ:. Η μουσική αποτελεί για σένα οικογενειακή παράδοση. Μπήκες από πάρα πολύ μικρή στη μουσική σκηνή, έχεις κυκλοφορήσει δύο προσωπικές  δισκογραφικές δουλειές, «Την πρώτη πράξη» και την «Αλισάχνη», όπου είχαμε μάλιστα και τη μεγάλη τιμή να μας συγκαταλέγεις και στους χορηγούς επικοινωνίας του δίσκου. Πες μας λίγα λόγια για την έως τώρα πορεία σου…
Σ.Μ.:
Ξεκίνησα από πάρα πολύ μικρή ηλικία λόγω του ότι μεγάλωσα σε μια μουσική οικογένεια, κυρίως από την πλευρά του πατέρα μου ο οποίος έχει καταγωγή από τη Νάξο. Όλη η ναξιώτικη οικογένεια έχει μουσική παράδοση, από τον προπάππο μου, τον παππού μου, και τον πατέρα μου κι έτσι βρέθηκα από τα πρώτα μου χρόνια μέσα σε ένα μουσικό περιβάλλον. Αυτό με οδήγησε στο να γίνει η μουσική ανάγκη για μένα και από πολύ μικρή ηλικία, συνειδητοποίησα ότι είναι κι αυτό που θέλω να ακολουθήσω και πιο επαγγελματικά. Όλα ξεκίνησαν γύρω στα 17 μου που έκανα το «ντεμπούτο» μου σε μια μπουάτ στη Σόλωνος, και μέχρι σήμερα, ασταμάτητα δημιουργώ και κάνω τα μουσικά μου βήματα. Έγιναν κι αυτές οι δύο δουλειές αυτά τα χρόνια. Η «Αλισάχνη», η τελευταία μουσική δουλειά κυκλοφόρησε πριν από δυόμιση χρόνια περίπου και αυτή τη στιγμή ετοιμάζω τον τρίτο προσωπικό δίσκο μου, ο οποίος πιστεύω θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα.

«Ο τρίτος μου προσωπικός δίσκος θα είναι και πιο εξωστρεφής»

ΠτΘ: Ο τρίτος προσωπικός σου δίσκος θα κινείται στα ίδια πλαίσια και ύφος με τους δύο προηγούμενους;
Σ.Μ.:
Τα κομμάτια του καινούργιου δίσκου θα είναι τραγούδια που θα κινούνται ακόμη μια φορά στο δικό μου ύφος, δηλαδή στο έντεχνο και λαϊκό. Ο δίσκος αυτός ωστόσο μπορώ να πω ότι είναι πιο εξωστρεφής από την «Αλισάχνη» και ίσως και λίγο περισσότερο λαϊκός. Είναι τιμή μου που σ’ αυτό το δίσκο έχω συνεργαστεί με πολύ αξιόλογους στιχουργούς και συνθέτες, όπως ο Στέφανος Λογοθέτης, ο Νίκος Πασχαλίδης, ο Σωτήρης Καπάνης, ο Κώστας Φαλκώνης, η Βάσω Αλαγιάννη, ο Πέτρος Συνοδινός και ο Μπάμπης Βαρθακούρης, που έχουν γράψει τη μουσική, ενώ τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν οι Γιάννης Μαύρος, Στάθης Γιαννακόπουλος, Βίκυ Αθανάτου, Πόλυς Κυριάκου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Νίκος Πετρόπουλος και Τάκης Γεράρδης. Είναι πολυσυλλεκτικός δίσκος. Μέχρι στιγμής μουσικά και δισκογραφικά το επιλέγω αυτό. Είμαι τυχερή γιατί έχουμε ταιριάξει με τους ανθρώπους που συμμετέχουν, έχουμε αγαπηθεί, κι έχουμε φτιάξει πολύ ωραία πράγματα μαζί. Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις όταν υπάρχουν πολλοί συντελεστές ωστόσο νομίζω πως η διάθεση για δημιουργία και η αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε, μας έχει ενώσει και νομίζω ότι κάνουμε ωραία πράγματα. Αυτά τουλάχιστον τα μηνύματα έχουμε εισπράξει από τον κόσμο, τόσο από τα live μας, όσο και από όσους  έχουν ακούσει τα κομμάτια. Θα πρέπει να αναφέρω ότι κυκλοφορεί ήδη ένα κομμάτι που το παίζουμε και στα live μας, έχει τίτλο «Τι με κοιτάζεις», σε μουσική  του Νίκου Πασσαλίδη και του Χάρη Καραπά, και στίχους του Στάθη Γιαννακόπουλου, το οποίο ήδη παίζει στα ραδιόφωνα της Αθήνας και μπορεί όποιος θέλει να το ακούσει και διαδικτυακά.
 

«Οι πανεπιστημιακές μου σπουδές είναι κάτι που με πηγαίνει παραπέρα με έναν διαφορετικό τρόπο»

ΠτΘ: Η κοινωνιολογία και η αντιμετώπιση του στρες σε συνδυασμό με την προαγωγή της υγείας, συνδυάζονται με τη μουσική; Μιλάμε φυσικά για τις πανεπιστημιακές σου σπουδές…
Σ.Μ.:
Δε θα μπορούσα να πω ότι συνδυάζονται άμεσα. Ίσως έμμεσα με κάποιον τρόπο που δεν ξέρω αν έχω ανακαλύψει κι εγώ. Οι πανεπιστημιακές μου σπουδές ήταν κάτι που το έκανα παράλληλα με τη μουσική. Ήταν κάτι που το επέλεξα γιατί το ήθελα. Είναι κάτι που με πηγαίνει παραπέρα με έναν διαφορετικό τρόπο. Μου αρέσει πάρα πολύ να διαβάζω, να μαθαίνω πράγματα, να παίρνω από τα πανεπιστήμια, και θεώρησα ότι ήταν πολύ σημαντικό για τη δική μου εξέλιξη, εκτός από την καλλιτεχνική εξέλιξη. Ήταν κάτι που είχα πολύ ανάγκη και από ανθρώπινης πλευράς να το κάνω.

«Για μένα ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι η μουσική είναι αυτό που θέλω να ακολουθήσω»

ΠτΘ: Αμφιταλαντεύτηκες ποτέ αν θα ασχοληθείς με τις πανεπιστημιακές σου σπουδές ή αν θα ασχοληθείς με τη μουσική;
Σ.Μ.:
Από την αρχή ήταν πολύ συνειδητή η απόφασή μου και πολύ ξεκάθαρο μέσα μου ότι η μουσική είναι αυτό που θέλω να ακολουθήσω, είναι αυτό που αγαπάω πολύ βαθιά και αυτό που με κινεί προσωπικά και καλλιτεχνικά. Επομένως δεν αμφιταλαντεύτηκα ποτέ για το αν θα διάλεγα μεταξύ της μουσικής ή μιας πανεπιστημιακής πορείας βάσει των σπουδών μου.

«Σε δύσκολες περιόδους μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε καλύτερα πράγματα και να προσπαθήσουμε παραπάνω»

ΠτΘ: Τα πράγματα ωστόσο σήμερα στη χώρα μας, και όχι μόνο, είναι δύσκολα. Κυρίως στο πολιτιστικό κομμάτι και στο χώρο το δικό σου. Αυτή η κατάσταση σε έκανε καθόλου να αλλάξεις οπτική;
Σ.Μ.:
Τα πράγματα όντως έχουν δυσκολέψει αρκετά, παρόλα αυτά όμως πιστεύω ότι η μουσική είναι ατέλειωτη και ο κόσμος έχει πάντα ανάγκη να ακούει μουσική και να πηγαίνει σε παραστάσεις. Ίσα ίσα λοιπόν νομίζω ότι αυτή η ανάγκη είναι που μας κινεί όλους να κάνουμε πράγματα. Θεωρώ ότι ακόμη περισσότερο σε δύσκολες περιόδους μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε καλύτερα πράγματα, να προσπαθήσουμε παραπάνω, να έρθουμε ο ένας πιο κοντά στον άλλον και να πάρουμε ο ένας από τον άλλον. Θέλω να πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό το πράγμα, θέλω να είμαι αισιόδοξη και να πορεύομαι μ’ αυτή τη σκέψη και νομίζω ότι πραγματικά οι εποχές, όσο δύσκολες και αν είναι, με έναν τρόπο βοηθούν στο να γίνονται πάντα όμορφα πράγματα και να εξελισσόμαστε όλο και περισσότερο. Από την άλλη ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι βιοποριστικά είναι τα πράγματα πολύ δύσκολα, αλλά είμαστε όλοι εδώ και το παλεύουμε με όποιο τρόπο ο καθένας μπορεί.

«Υπάρχει ανάγκη για καινούργια λαϊκά τραγούδια στην Ελλάδα»

ΠτΘ: Όλες σου οι δισκογραφικές δουλειές είναι με συνεργάτες μουσικούς, στιχουργούς που είναι κι αυτοί νέοι άνθρωποι, όπως κι εσύ, και βρίσκονται στα πρώτα μουσικά τους βήματα.  Πιστεύεις ότι υπάρχει μέλλον στην ελληνική δισκογραφία; Και επειδή μας είπες ότι θα ακούσουμε στο νέο σου δίσκο έντεχνα και λαϊκά κομμάτια, πιστεύεις ότι υπάρχει ακόμα μέλλον στο λαϊκό τραγούδι;
Σ.Μ.:
Αν δεν αισθανόμουν ότι υπάρχει μέλλον, νομίζω ότι δε θα μπορούσα και να δημιουργήσω και να προχωρήσω όλο αυτό που κάνω με το πάθος και με τη διάθεση που το κάνω. Θεωρώ ότι λείπει από την ελληνική μουσική τα τελευταία χρόνια το λαϊκό μας τραγούδι, ακόμα και με μια πιο σημερινή μορφή. Επειδή εγώ το έχω και σαν βίωμα, λόγω του ότι έχω μεγαλώσει με τη λαϊκή μουσική, μου βγαίνει όλο αυτό το πράγμα στις δισκογραφικές μου δουλειές. Ακόμα παραπάνω σ’ αυτό το δίσκο.  Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον και το έχουμε και ανάγκη.

Όλα τα είδη είναι σημαντικό να υπάρχουν και υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι και αξιόλογοι δημιουργοί, και παλαιότεροι και νεότεροι, αλλά επειδή ζούμε σ’ αυτή τη χώρα που το λαϊκό κυλάει στο αίμα μας, νομίζω ότι υπάρχει πάντα ανάγκη και για καινούργια λαϊκά τραγούδια.

«Σε καμία περίπτωση ο πατέρας μου δεν ήταν το “πάτημα” προκειμένου να βοηθηθώ καλλιτεχνικά»
 

ΠτΘ: Ο πατέρας σου, ο Δημήτρης Μαργιολάς, είναι από τους καλύτερους οργανοπαίκτες μπουζουκιού σήμερα στην Ελλάδα. Συνάντησες δυσκολίες ως κόρη του ή ήταν ίσως ένα «πάτημα» για να μπορέσεις να υλοποιήσεις τα μουσικά σου όνειρα;
Σ.Μ.:
Συνάντησα πάρα πολλές δυσκολίες και συναντάω ακόμα. Δυστυχώς αυτός ο χώρος, όπως και κάθε χώρος, έχει και τις ευκολίες και τις δυσκολίες του. Σε καμία περίπτωση, το λέω με απόλυτη βεβαιότητα, ο πατέρας μου δεν ήταν το «πάτημα», προκειμένου να βοηθηθώ καλλιτεχνικά. Έτσι κι αλλιώς είναι ένας άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων. Τουλάχιστον δεν ήταν το «πάτημα» για άμεση και γρήγορη εξέλιξη ή αναγνωρισιμότητα ή οτιδήποτε άλλο σ’ αυτό τον τομέα. Ήταν όμως πολύ μεγάλη βοήθεια για μένα το ότι είχα δίπλα μου έναν άνθρωπο με αυτές τις γνώσεις και αυτή την εμπειρία, και τον έχω ακόμα και σήμερα δίπλα μου. Χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτό, γιατί μου δίνει τα φώτα του και πάντα με τον δικό του τρόπο μου μεταδίδει την γνώση του. Μέσα από την εμπειρία του παίρνω κι εγώ πάρα πολλά πράγματα, και ίσως αυτό με κάνει να εξελίσσομαι καλλιτεχνικά, λίγο πιο γρήγορα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.